Wednesday, August 25, 2010

Art Nouveau la Budapesta (1)

Dupa cum scriam in prededenta postare despre Budapesta, de data aceasta obiectivul meu central a fost acela de a vedea cateva creatii arhitecturale Art Nouveau/Jugendstil tipic unguresti. De mai multi ani ma intereseaza acest stil, mai ales sub aspect fotografic, si am adunat deja destul de multe fotografii de pe unde am umblat.

Pentru cei care nu stiu sau vor sa afle mai multe, numeroase site-uri le pot oferi detalii. Daca ne uitam in Wikipedia ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Art_Nouveau) aflam ca "Art Nouveau (termen provenit din limba franceza inseamnand Arta noua) este un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, designul si arhitectura de la inceputul secolului 20......."

Stilul este caracterizat de linii curbe, inclusiv la feronerie, si motive luate din natura (plante sau parti din plante, animale, scoici, oameni sau fetele acestora, fiinte fantastice).
Doream sa vad mai ales operele arhitecturale ale lui Odeon Lechner, arhitect maghiar renumit in Art Nouveau dar, in drum spre ele, am gasit multe altele. Pentru ca, asa cum spune si definitia, avem de-a face cu o arta vizuala, va las sa vedeti fotografiile si sa apreciati singuri.



4 comments:

Aliceee Traveler said...

Frumoase imaginile! Si mie intre art nuveau si art deco prefer primul. La facultate ne-au stresat cu astea doua stiluri!

Traveling Hawk said...

Art Nouveau/Art Deco/ Jugendstill este unul si acelasi stil, cu denumiri diferite in diferite tari.

Ioana Muresan said...

intr-adevar, surpriza. si eu tot pt Art Nouveau ma duc in primul rand. nu te-am prea citit pana acum, pentru ca tu in Italia ai fost prea putin si...periferic :)), eu in Thailanda probabil n-o sa ajung niciodata, asa ca nu vreau sa citesc. :))

O sa revin zilele urmatoare, acum e tarziu :)

adriana said...

Am fost in Italia destul de mult, n-am scris inca despre toate - asta e altceva! Sigur ca citesti doar ce te intereseaza, fiecare are alte obisnuinte. Eu mai citesc si pentru inspiratie. De altfel, nu stii pe unde vei ajunge in viata, opresupun ca esti foarte tanara, asa ca nu stii daca nu vei ajunge si in Thailanda, doar sa vrei:)