Thursday, August 26, 2010

Art Nouveau la Budapesta (2)

Am continuat "vanatoarea" de edificii Art Nouveau si astfel am gasit Casa Bedo sau Casa stilului secession ungar, de pe strada Arany Janos. Pacat ca era inchisa si nu am putut sa o vizitez! A fost construita in 1903 si adaposteste o expozitie permanenta iar, la parter, o cafenea si un mic magazin.
In Pesta, langa Podul Libertatii, se afla o constructie datand de la 1890 si refacuta in 1994, foarte frecventata de turisti. Este vorba despre Hala Comerciala Centrala, o piata acoperita, unde se vand marfuri agroalimentare si nu numai si unde, daca ai bani mai putini, poti manca bine si ieftin "la botu' calului" sau chiar la un mic restaurant cu autoservire. Tot aici gasesti "suveniruri" culinare de tip boia de ardei, pasta de ardei, salam Pick.
Daca treci podul pe celalalt mal al Dunarii, Hotelul Gellert etaleaza si el acelasi stil de constructie Art Nouveau.
La capatul altui pod budapestan, Podul Szecheny (Podul cu lanturi), puteti admira Palatul Gresham construit in stil Art Nouveau in anul 1907, dupa proiectul fratilor Vigo si al lui Zsigmond Quittner. Cladirea, transformata partial in hotel de lux, este o capodopera a genului. Numele sau vine de la Sir Thomas Gresham, intemeietorul Bursei din Londra si de la Societatea de asigurari cu acelasi nume, care a comandat lucrarea.
Si daca mai puteti si mai vreti, putem discuta peste o zi-doua despre minunatele edificii ale lui Odeon Lechner, supranumit Gaudi maghiar sau Gaudi estului european.

3 comments:

Aliceee Traveler said...

De Gaudi maghiar nu stiam ... asa ca abia astept!

Traveling Hawk said...

Maine vezi sticla de Murano, alicee si poimaine pe Gaudi maghiar, Odeon Lechner :)

toni said...

Din pacate eu nu am reusit sa ajung ala una din faimoasele lor piete si imi pare si acum rau. Cred ca e superb!