Monday, August 16, 2010

Belem - Jardim Tropical

La sfarsitul unei zile in Belem, insorita dar care ne-a facut totusi sa tremuram in preajma Tagului datorita vantului, ne oprim putin in Jardim Tropical sau Jardim Tropical do Ultramar cu numele sau complet, peste drum de Mosteiro dos Jeronimos. Ni se atrage atentia ca mai este doar o ora pana la inchidere, asa ca ne straduim sa parcurgem cat mai mult din aleile sale.

Parcul a fost creat incepand cu 1906 si are peste 4000 de specii de plante, mai ales tropicale. Poate fi vizitat zilnic, intre 10-17.
Mai ales daca sunteti prin zona vara, nu uitati ca aveti la indemana aceasta oaza de liniste si relaxare! Parcul este impodobit cu statuete africane, cu un pavilion oriental si gradina aferenta. Un mic lac adaposteste lebede si rate galagioase. Cate o banca de piatra, cu azulejos, te imbie la odihna. E bine si racoare aici si atata liniste parca ai plecat deodata din Lisabona.
Va las in tovarasia pozelor, care va arata de ce ar trebui sa mergeti acolo.

casa portugheza
o usa frumoasa care ne blocheaza accesul in sera
portocalele ca merele la noi...

Suntem obositi si ne grabim sa luam tramvaiul care ne duce in Praca do Commercio, de unde mergem pe jos la hotelul nostru, de langa Piata Rossio. Nu uitati insa, ca in afara de ceea ce vi-am povestit eu despre Belem, acolo mai gasiti Palatul Ajuda - ultima resedinta a familiei regale inainte de lovitura de stat din 1910, Muzeul de arta moderna si contemporana, Muzeul de istorie maritima, Muzeul electricitatii, Muzeul de trasuri.

Si fara toate acestea, o plimbare prin cartierul scump si elegant al ambasadelor, Belem, merita cu prisosinta o dupa-amiaza, daca stai mai multe zile in Lisabona. Dar despre acest oras cu cartierele sale minunate Alfama, Baixa, Barrio Alto si altele, voi mai povesti.

6 comments:

Aliceee Traveler said...

E frumoasa gradina! Cu siguranta daca voi ajunge in Lisabona voi da o tura si prin Belem!

Traveling Hawk said...

Nu este mare dar e frumos aranjata si plimbarea pe acolo iti face o adevarata placere. Sa nu uitam ca era luna decembrie cand am fost acolo. In sera aceea inchisa poate se mai afla ceva ce n-am vazut :).Oricum, cand ai intrat in ea, parca te-ai rupt complet de oras.

VertAnge said...

Ce frumos! Cand eram mica visul meu cel mai mare era sa am portocali in gradina :))

Traveling Hawk said...

Se poate realiza dar...in ghiveci:)

Unknown said...

I haven't been here for years! Have to go soon. Great post!

Traveling Hawk said...

Thank you, JM! Please come again if you like :)