Thursday, August 5, 2010

Croazieră la Muntele Athos

Acum 5 ani, prima mea întalnire cu Grecia s-a petrecut - unde altundeva - decat la Paralia Katerini! Nu vă grăbiţi să zambiţi (pe sub mustată, dacă aveţi), considerand că locaţia este aproape romanească, datorită numărului mare de compatrioţi care îşi petrec zile de vacanţă acolo! Am ales această locaţie pentru că oferta agenţiei de turism era bună şi pentru că am privit-o nu ca pe un loc în care să zăcem la soare sau să ne bălăcim, ci ca un punct de plecare pentru a vedea obiective care, de acolo, sunt mai la îndemană.

Cazarea am avut-o la un hotel mic şi cochet, chiar pe plajă, Hotel Zephyros. Chiar langă el era o agenţie de turism de unde ne-am cumpărat toate excursiile. Lucra acolo o tanără din Republica Moldova, foarte amabilă, care a şi observat, mirată: "Dar dumneavoastră nu faceţi deloc plaja? Că în fiecare zi plecaţi!" Probabil avea mai rar asemenea turişti. Cand i-am explicat cum stă treaba, a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca, în chiar ultima zi a sejurului, să ne găsească un grup de slovaci la care să ne alipească, pentru că - de două ori! - grupul de romani nu s-a făcut! Aş fi fost tare dezamăgită dacă n-am fi putut merge. Care era destinaţia atat de evitată? Croaziera la Muntele Athos!

Văzusem un documentar la TV, nu cu multă vreme înainte, am căutat imediat pe internet şi am rămas cu gura căscată cand am văzut ce frumos e! Acum, probabil că unii consideră că nu este suficient să vezi mănăstirile doar de la bordul vasului de croazieră. De ce le poţi vedea doar aşa? Este nevoie de o aprobare specială pentru a le vizita şi acest lucru este valabil doar pentru bărbaţi. Femeile - deh, mai "spurcate" - nu sunt primite acolo pentru a nu încetini ascensiunea călugărilor spre iluminare. Atunci, ce altă alternativă mai bună ar fi decat să vezi totuşi cate ceva (şi doar există zoom, nu?) şi să poţi aprecia liniştea, izolarea şi măreţia locului?

Ne-am îmbarcat în portul Ormos Panaghia. Vi-am spus că era prima călătorie în Grecia şi nu mă mai săturam de culorile şi limpezimea mării. Eram pe vasul de croazieră peste 300 de turişti, de toate naţionalităţile, un adevărat Turn Babel.

Peninsula care adăposteşte mănăstirile (intrate în patrimoniul UNESCO), are 50 km lungime şi între 8-10 km lăţime. Suprafaţa ei este de 350 km pătraţi, iar cel mai înalt varf al muntoasei peninsule măsoară 2033 m. Mănăstirile sunt dispuse pe ambele părţi ale peninsulei dar noi am navigat doar de-a lungul coastei de vest. Nu toate mănăstirile sunt vizibile de pe apă.

Prima dată, varful Muntelui Athos s-a văzut în depărtare, filtrat de aburii dimineţii. Apoi, ne-am apropiat şi am văzut de aproape pereţii abrupţi, prăvălindu-se în mare. Mai erau şi alte tipuri de vase în zonă, toate cu aceeaşi ţintă: mănăstirile, văzute măcar de la cel mult jumătate de km distanţă, pentru că atat au voie să se apropie. Guvernul grec are grijă ca tot ceea ce priveşte Muntele Athos, să fie respectat cu stricteţe!Ghizii şi ghidele ne "recitau" explicaţiile în 6 limbi, de pe puntea de comandă. Dacă, prea atent să prinzi unghiul potrivit pentru o fotografie, scăpai ceva, puteai prinde, eventual, în altă limbă. Fotografi erau destui pe punte, aşa că era dificil să pozezi fără a prinde în obiectiv un cap, un cot sau mai ştiu eu ce. Şi mănăstirile au început să se perinde rand pe rand prin faţa ochilor noştri, însoţite de "incantaţiile" melodioase în italiană sau mai harşaite, mai aspre, în poloneză, de exemplu.

Agios Pavlos sau Mănăstirea Sf. Pavel, unde sunt şi caţiva călugări romani, apare prima dată în documente în anul 972. După căderea Bizanţului, ea a fost susţinută financiar de capetele încoronate ale Europei de Sud-Est.
Urmează apoi Mănăstirea Ossiou Gregoriou sau Venerabilul Grigorie:
Portul Daphni este principalul port al peninsulei, care deserveşte toate mănăstirile.
Mănăstirea Simonas Patras, fondată în sec. al XIII-lea, de către Sf. Simion, face o impresie puternică prin aşezarea sa, la 330 m deasupra nivelului mării, pe un singur bloc compact de piatră şi prin cele 7 etaje ale sale. Nu am fost la Potala dar mi-a amintit de ea, aşa cum o ştiu din filme documentare. Simonas Patras are şi un port propriu.
Xiropotamou este o mănăstire din secolul al X-lea care, ca şi altele, adăposteşte numeroase manuscrise şi cărţi. Există şi aici un port. Mănăstirea se află mai departe de ţărm.
Cea mai mare mănăstire din întreg complexul este Ag. Panteleimonos, fondată în secolul al XI-lea de Biserica din Kiev, ceea ce se observă imediat din elementele de arhitectură bisericească rusă.
Dovhiariou sau Dochiariu, construită între 1030-1032, este dedicată Sf. Arhangheli Mihai şi Gavrilă. Capela sa catolică a fost construită cu sprijinul financiar al domnitorului Ion Lăpuşneanu.
Ne apropiem de Ouranoupolis, unde facem un popas de 2 ore. Parcă simt şi acum sub tălpi nisipul său fierbinte. Hoinărim puţin prin micuţa aşezare. E plin de flori peste tot, iar terasele trandăvesc la soare, în căldura amiezii, în aşteptare de clienţi. Mergem şi noi să ne îmbarcăm pentru a ne întoarce la Paralia Katerini.

7 comments:

VertAnge said...

Eu inca nu am ajuns in Grecia, dar cand o voi face Muntele Athos e si el pe lista.

Poate se mai ilumineaza calugarii intre timp si permit si accesul femeilor, desi nu cred.

Traveling Hawk said...

Nu o vor face, nu pe timpul vietii nostre. Am citit pe net ca atunci cand printul Charles a vizitat manastirile, lady Camila a inconjurat peninsula, pe vas...ca noi. Deci daca nici la VIPuri nu merge, slabe sperante. Oricum e frumos si merita, din punctul meau de vedere, iar halta la Ouranopolis e foarte placuta.

Grecia are foarte multe de oferit si nu ma gandesc la baie si plaja, desi are plaje minunate. Voi continua sa postez despre Grecia si vei vedea. E si relativ usor de ajuns.

Razvan Pascu said...

Pentru muntele Athos barbatii romani trebuie sa obtina o aprobare speciala de la Patriarhie.

Traveling Hawk said...

Da, dar n-o fi asa greu:) Ca Jiji a putut!:) Si apoi, avem si noi calugari acolo. Ar fi grozav sa mearga un blogger, sa ne povesteasca si noua mai mult. Poate Imperator, ca el merge in locuri mai neobisnuite si povesteste frumos.

magda said...

Ooooo, you know all Greece !!!
Beautiful photos of Athos !!!
Bravo !!!
Mount Athos is ONLY for MAN !!!!
Greetings
Magda

Traveling Hawk said...

I would like to know all Greece, Magda:) I only know a small part of it but I love Greece and I will try to see more.

laurentiu said...

Nu e nevoie de aprobare de la patriarhie pt a merge in Athos. E nevoie in schimb de viza/ diamonitirion pentru 4 zile in Munte. Costa 25 euro si se elibereaza din Ouranopolis.
In legatura cu legea Avathonului, care interzice intrarea femeilor (veche de peste 1000 de ani), ea nu se va schimba. Sfantul Munte Athos este o republica monastica autohtona care isi face singura legile. E ultimul bastion al vietii ascetice, ortodoxe.