Monday, August 30, 2010

Gozo, insula plina de "comori"

Daca va decideti pentru o calatorie in Malta, trebuie sa stiti ca aceasta va fi, in primul rand, una culturala. Nu va asteptati la tone de nisip auriu si apa calda, buna de balacit pentru ca veti fi dezamagiti. Malta nu este o asemenea destinatie! Daca insa sunteti pregatiti sa va intalniti cu o istorie mai veche decat cea a piramidelor, cu un minunat amestec de culturi si civilizatii, cu credinta adanca si harnicia unui popor mic (numeric), care traieste o viata moderna pe trei insule tasnite din Mediterana, la jumatatea drumului intre Europa si Africa, mergeti in Malta!

Azi vreau sa va povestesc despre excursia in Gozo, a doua insula a Maltei, ca marime. Supranumita si Insula lui Calypso, Gozo are cca. 31000 de locuitori harnici, care produc aproape tot necesarul de legume si fructe al tarii. Densitatea bisericilor - 22 - raportata la numarul de locuitori (31000) este un bun indicator al credintei gozitanilor. Capitala insulei este orasul Victoria, numit astfel doar din 1897, in cinstea reginei Marii Britanii. Numele sau original este Rabat si locuitorii il folosesc frecvent si astazi.

Am plecat dimineata, devreme, din portul Cirkewwa - in nord-vestul insulei Malta, cu un ferry. Traversarea dureaza 25 de minute, iar un bilet costa 4.65 euro/persoana. Pana in port ne-a adus din Buggiba, unde eram cazati, un microbuz al firmei de turism de la care am cumparat excursia.
Este sfarsitul lui aprilie si vremea este minunata pentru a calatori in Malta. In timpul verii caldura este mare. Debarcam in micutul port Mgarr (pronuntat Imgar), de unde ne preia - cu alt microbuz - Manuel, care ne va fi azi sofer si ghid in acelasi timp. Daca sunteti pe cont propriu, din port puteti lua autobuzul nr. 25 care va va duce pana in Victoria.
ne apropiem de Gozo
portul Mgarr
Mergem mai intai la Xaghra (pronuntat Sagra), sa vedem templele de la Ggantija. Intrarea costa 3.50 euro/persoana. Aceste structuri neolitice au 5600 de ani, cu 1000 de ani mai mult decat piramidele! Nu stiam, pana nu m-am documentat pentru calatoria in Malta, ca exista constructii mai vechi. Este vorba despre doua temple alaturate, care prezinta, fiecare, cate un ax central, constructia in sine avand o forma de frunza in jurul axului. Langa intrarea la temple, producatori locali isi vand produsele ecologice.
Itinerarul excursiei ne-a purtat apoi spre biserica Ta Pinu. Se spune ca, in iunie 1883, o taranca ar fi auzit vocea Fecioarei Maria, in timp ce se ruga intr-o capela veche, din sec. al XVI-lea. In 1931, s-a construit actuala biserica, care include acea capela. Papa Pius al XI-lea a ridicat-o la rang de basilica. Este o biserica moderna, cu cateva mozaicuri frumoase in altar, care - alaturi de teme religioase - prezinta si flora locala!
Mergem pentru pranz, in statiunea Xlendi (pronuntat Slendi), prilej pentru o scurta incursiune fotografica pe malul golfului.
In continuare, ne indreptam spre Dwerja, un loc care adaposteste trei "minuni" ale insulei. Este vorba despre Fereastra albastra, "marea" interioara si Fungus Rock.
"Marea" interioara este o parte ramasa dupa retragerea tarmului marii si care comunica azi cu restul printr-un tunel.
Fereastra albastra este o formatiune stancoasa, alcatuita din doua coloane cu un diametru de cca. 40 m, unite printr-o lespede de cam 100 m lungime, suspendata la 20 m deasupra marii. Impreuna formeaza aceasta "fereastra". Este unul dintre locurile preferate de scufundatori pentru a intra in mare. Noi suntem preveniti ca, in pauza care ni se da, sa nu ne aventuram la baie in acest loc deoarece, datorita curentilor foarte puternici, s-au intamplat cateva tragedii.
In sfarsit, cea de-a treia "minune" o constituie Fungus Rock sau Piatra Ciupercii. Este numita astfel deoarece aici crestea Fungus Gaulitanus, o ciuperca cu proprietati terapeutice misterioase, foarte apreciata de cavalerii Sf. Ioan. Acestia o pazeau fara incetare, cel prins ca fura fiind condamnat pe loc la moarte. Stancile abrupte nu puteau fi escaladate dinspre mare.

Ciuperca era atat de apreciata de nobili si de capetele incoronate ale Europei, incat constituia un dar de pret pentru vizitatorii de vaza ai insulei. Stancii i se mai spunea si Stanca Generalului (il-Gebla tal-General).

Pe tarmul stancos, in locurile in care a patruns - in vreme de furtuna - apa de mare, aceasta se cristalizeaza, dupa evaporare, cristalele mici de sare stralucind in lumina soarelui.
As mai sta in acest loc minunat, sa ascult valurile lovindu-se de Fungus Rock dar trebuie sa plecam. Ne indreptam acum spre capitala dar, inainte, facem un scurt popas in Gharb pentru a vizita un mic muzeu privat de etnografie si folclor. Muzeul este adapostit intr-o casa malteza tipica din sec. al XVIII-lea si prezinta, in 28 de incaperi, un inventar complet al unei gospodarii. Pare o mica fortareata intarita, cu o curte interioara. Intrarea la muzeu costa 2.50 euro/persoana.

Biserica din mica piata unde se afla muzeul a fost proiectata de Borromini, acelasi arhitect care a proiectat si Biserica Sf. Agnes din Piata Navona de la Roma. Se apreciaza ca este cea mai mare reusita arhitecturala intre cele 22 de biserici ale insulei.
In periferia Victoriei, oprim 15 minute la Fontanella, locul in care femeile veneau dupa apa sau ca sa spele. Alaturi, un magazin de branzeturi si unul de vinuri malteze, ne imbie cu bunatati.
In sfarsit, intram in Victoria. Arhitectura nu difera de cea a celeilalte insule. Casele sunt din acelasi calcar de culoare galbuie si sunt prevazute cu ferestrele tipic malteze.

La Citadela urcam pe langa piata - il-Tokk -, admirand in treacat si cateva produse de artizanat local, expuse intr-o vitrina.
Citadella sau Gran Castello este o fortificatie foarte veche a orasului, care a trecut, in timp, prin numeroase transformari. Dupa marea victorie asupra turcilor, in urma marelui asediu din 1565, cavalerii ordinului ioanit au refortificat-o pentru a o include in lantul de aparare al Maltei. In secolul al XVII-lea, a fost ridicata biserica baroca, dupa planurile arhitectului maltez Gafa, pe locul unui templu roman. In urma unui cutremur din 1693, multe cladiri din interiorul citadelei au fost afectate. Ele se afla acum in curs de renovare, utilizandu-se vechile planuri. In interiorul citadelei exista mai multe muzee: cel al catedralei, arheologic, de istorie naturala si de folclor.
Pe langa insemnatatea sa istorica si culturala, citadela ofera privelisti panoramice asupra intregii insule Gozo. Citadela se afla in patrimoniu UNESCO.
Ziua noastra pe Gozo s-a incheiat aici. Plecam spre port cu sentimentul ca aici trebuie sa revenim, sa stam mai mult, sa ne patrundem de spiritul locului. La Cirkewwa ne asteapta microbuzul care ne duce la hotel, incheind o zi minunata care ne-a daruit o multime de amintiri.

Cirkewwa


5 comments:

Razvan Pascu said...

In Malta nu am ajuns inca dar am zis ca imi las cel putin o saptamana pentru intreaga zona. Si nu de stat pe plaja, ci de vizitat si mers la pas toata ziua. :)

Traveling Hawk said...

Cel putin o saptamana iti trebuie! Malta este o destinatie demna de luat in seama. Mie mi-a placut foarte mult. O sa mai scriu despre ea.

VertAnge said...

Foarte frumos!Astept cu nerabdare si celalalte articole despre Malta.

Traveling Hawk said...

Urmeaza dupa ce ma intorc din Turcia, unde plec maine :)

sorin said...

Malta este superba, intradevar! Am fost anul trecut de revelion in Malta si mi-a placut foarte mult. Am intrat in mare de 1 ianuarie dar nu am putut face plaja dar am zis ca o se revin intr-o vara.