Saturday, August 28, 2010

Odon Lechner, Gaudi estului european

Unii ii spun Gaudi maghiar, altii il numesc Gaudi estului european. Oricum l-ar numi, Odon Lechner este creatorul stilului maghiar Art Nouveau, numit si secession maghiar. Operele sale pot fi admirate nu doar la Budapesta, ci si la Szeged si Kecskemet sau la Zrenjanin (Serbia) si Bratislava (Slovacia). In operele sale reprezentative, el a utilizat in mare masura ceramica de Zsolnay. Aceasta este produsa intr-o fabrica infiintata la 1853 de Miklos Zsolnay si condusa apoi, pana in 1900, de catre fiul sau. Succesul acestei ceramici a venit la expozitia de la Viena din 1873, cand fabrica a primit numeroase comenzi din Franta, Anglia, Rusia si S.U.A. Si alti arhitecti au folosit acest material asa ca aceasta ceramica poate fi admirata si pe acoperisul Bisericii Matthias, al Parlamentului sau al Bailor Gellert.

Dintre lucrarile sale din Budapesta, trei sunt cele mai reprezentative: Muzeul de Arte Aplicate, Institutul Maghiar de Geologie si Trezoreria. Primele doua se pot vizita, al treilea, evident, nu.

Muzeul de Arte Aplicate se afla pe Calea Ulloi (Ulloi ut). Pana in Kalvin ter se poate ajunge cu un metrou si de acolo, pe jos. Daca se merge pe strazile laterale se mai pot admira si alte edificii, unele chiar Art Nouveau. La muzeu exista o expozitie permanenta de obiecte Art Nouveau precum si expozitii temporare. Pentru fiecare se plateste un bilet separat de intrare. Pentru prima, am platit 800 Ft/persoana ( mai putin de 3 euro). Pentru cine doreste sa vada toate cele 4-5 expozitii, exista un bilet integral, care costa 2500 Ft (aproape 9 euro). Cladirea se poate fotografia fara restrictii. Daca doriti sa fotografiati exponate, taxa este de 2000 Ft (cam 7 euro).
Afara era cam innorat si asta a afectat fotografiatul si erau si o gramada de fire pe care le-am evitat, cat am putut. Iata o selectie din ce am fotografiat eu aici:
La Institutul National de Geologie (construit in 1899), pe Stefania ut, se poate ajunge cu metroul M1 pana la statia Stadionok, apoi pe jos sau cu autobuzul 75. Intrarea costa 500 Ft (mai putin de 2 euro). Muzeul este unul de fosile, pietre si minerale si are si o sectie de istorie a cartografiei si geologiei in Ungaria. Este deschis doar in zilele de joi, samabata si dumineca, intre orele 10-16. Pe mine ma interesa interiorul cladirii, mai putin exponatele. Intrucat chiar cand am iesit din metrou ploua, conditiile de fotografiat au fost si mai vitrege.
Trezoreria, in apropierea statiei de metrou Arany Janos, aproape de Banca Nationala a Ungariei. Culorile sunt mai sterse si contrastul mai slab la aceasta cladire. Momentan, parterul este in renovare.


6 comments:

VertAnge said...

Foarte frumos!Cred ca pe langa Muzeul de Arte Aplicate am trecut si eu la un moment dat (il am intr-o poza:), dar restul nu imi amintesc sa le fi vazut. Poate se termina renovarea pana mai ajung eu la Budapesta ca sa ma pot bucura de toata frumusetea acestor cladiri.

Traveling Hawk said...

Spre deosebire de celelalte cladiri pe care le-am prezentata in celelalte doua postari, astea sunt foarte colorate, acele placi de faianta fiind cele care il amintesc mult pe Gaudi. Mai exista si in Szeged o cladire frumoasa a lui Lechner, o voi prezenta alta data.

ovidiu said...

Ceea ce a creat el in Budapesta este cu totul si cu totul special! Am fost si eu recent acolo si am ramas cu gura cascata! Oriunde te uiti iti fuge ochiul dupa o cladire deosebita.

stela said...

Acest mare arhitect si-a lasat amprenta si in Satu Mare prin proiectarea Hotelului Dacia, cea mai frumoasa cladire satmareana. A luat chiar si o medalie de aur la un concurs de arhitectura de la Viena, in 1910.

Ioana Muresan said...

hehe, ce surpriza placuta! si eu o sa umblu dupa cladirile lui...dar am impresia ca Trezoreria, cum spui tu, e de fapt Casa Postei, e tarziu acum si mi-e somn, o sa verific pozele zilele urmatoare.

Ioana Muresan said...

La multi ani! nu mai merg acum la Budapesta, mi-a anulat Wizzair calatoria din aprilie, cu plecarea din Cluj.