Wednesday, August 4, 2010

Ohrid - Ierusalimul Balcanilor (2)

Toate bisericile ortodoxe din Ohrid, pe care le vom vizita, au o construcţie asemănătoare, materialul folosit fiind cărămida roşie. Se plăteşte o taxă de intrare cam de 100 denari/persoană, mai mare pentru străini şi fotografiatul nu este permis. Tacit, se mai închid ochii.

Ne începem ziua vizitând Biserica Sf.Bogorodica Perivlepta (Sf. Clement), care se află la câteva sute de metri de locul nostru de cazare. Anul construcţiei este 1295, fiind una dintre cele mai vechi biserici din Ohrid , cu fresce dintre cele mai frumoase. Ca şi în cazul altor biserici, în timpul stăpânirii otomane şi aceasta a fost transformată în moschee. Se ştie că aici a fost centrul Arhiepiscopiei de Ohrid, care adăpostea şi o bibliotecă vastă cu valoroase manuscrise pe papirus, din sec. XI-XII. Pe la mijlocul sec. al XIX-lea aceasta a ars complet.Frescele, aparţinând perioadei bizantine numită Renaşterea Paleologilor, sunt valoroase nu doar pentru macedonieni, ci pentru tot S-E Europei.Ne continuăm drumul spre piaţa centrală a oraşului vechi, unde se află Catedrala Sf. Sofia. Unii afirmă că a fost construită în timpul primului imperiu bulgar. Se presupune că avea rol de catedrală chiar şi în sec. al X-lea, sub domnia ţarului Samuil. Cercetătorii afirmă că această biserică reprezintă punctul maxim atins de cultura macedoneană în sec. al XIV-lea. Turcii au "spălat" frescele, părţi din iconostas au fost folosite pentru a construi o scară interioară şi construcţiei i s-a adăugat un minaret. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în istorica catedrală Sf. Sofia din Istanbul. Intensele lucrări de restaurare, din deceniul al 6-lea al secolului trecut, au redat o parte din măreţia bisericii şi strălucirea frescelor, biserica aflându-se sub patronajul Patriarhiei din Constantinopol, care a dorit să conserve aceste valoroase dovezi de artă bizantină.
În apropierea catedralei se află câteva clădiri vechi, în stil macedonean, frumos renovate şi terase îmbietoare, unele cu privelişte spre lac.
Următoarea biserică, construită pe un pinten de deal, Sf. Ivan Kaneo (Sf. Ioan Teologul-Kaneo), oferă o privelişte minunată asupra lacului. Nu se ştie exact data construcţiei dar un document sugerează că aceasta ar putea fi anul 1447.

Sub mănăstire se află o mică plajă, cu o terasă. Aici acostează bărcile-taxi care te pot duce până în centrul oraşului.Noi ne continuăm însă drumul, urcând puţin printr-o pădure de pini şi chiparoşi până la Plaosnik, unde un mare şantier arheologic scoate la iveală noi şi noi comori. O clădire sacră creştină exista aici din sec. al V-lea. Mai târziu, mănăstirea Sf. Clement, numită Sf. Pantelimon, a fost locul unde fiinţase un mare spital pentru tratarea celor suferinzi. Excavaţiile au scos la lumină ruinele mai multor clădiri şi continuă să o facă. Mormântul Sf. Clement se află lângă vechea bisericuţă. Din păcate, accesul nu este permis decât într-o zonă restrânsă, fiind vorba despre un şantier în lucru. Biserica nouă, reconstruită aici, în acelaşi stil, este de dată recentă dar respectă cu mare stricteţe regulile arhitecturii bizantine. Biserica a fost sfinţită în 2002 şi redă toată splendoarea vechii şcoli slavone care a fiinţat aici. Intrarea este gratuită.
Ceea ce este interesant de văzut în acest loc este mozaicul descoperit în 1999, care reprezintă părţi din podeaua baptiseriului vechii bazilici, având ca motiv principal crucile încârligate, svastica. Mosaicul datează din sec. VI-IX. Wikipedia ne explică că svastica, devenită tabu în cultura vestică datorită utilizării ei ca simbol al nazismului, era utilizată din timpuri străvechi. Cuvântul sanscrit swastika însemna un semn făcut pe cineva sau ceva, pentru a aduce noroc. In India modernă este încă folosită ca element decorativ. De asemenea este preluată de hinduism, budism şi jainism.
De la Plaosnik, pe străzi cu case frumoase, pline de flori, ne îndreptăm spre Fortăreaţa lui Samuil, în care nu putem însă intra, fiind luni. Intrarea costă 30 denari. Coborâm spre Vila Kale şi ne pregătim pentru plecarea de a doua zi, spre Lefkada.

6 comments:

VertAnge said...

Frumos! Desi ma impresioneaza marile catedrale catolice, tot bisericile ortodoxe ma fac sa ma simt mai aproape de cer.

Traveling Hawk said...

Ohrid are mult mai multe, in orasul vechi, care e minunat, dar si in imprejurimi. Timpul insa nu ne-a permis sa vedem mai multe, fiindca am dedicat o zi intreaga excursiei la Sveti Naum.

metalactual said...

Exceptional, habar nu am avut despre existenta acestui loc - multumesc pentru prezentare, minunat ! Superbe bisericutele dar si oraselul. Eu din pacate nu merg cu masina, ci doar cu avionul si cel mult un rent-a-car. Poate candva ma voi suii si eu in masina...o voi face doar cu un singur scop: orasele si localitati mici.

Traveling Hawk said...

Multumesc, metalactual! Scuze ca raspund mai tarziu, acum am verificat "restantele". Se poate zbura la Skopje si de acolo inchiria o masina. Sigur sunt si autobuze fiindca nu este cale ferata acolo. Ohridul este un orasel minunat cu tot ce are de oferit (inclusiv in imprejurimi), merita cu prisosinta sa-i fie dedicate cateva zile!

Dudian said...

M-am întors din Ohrid săptămâna trecută. Este genul de loc paradisiac care nu are cum să nu te cucerească.Am avut doar o zi la dispoziţie, dar am încercat să profit la maxim de ea. Rar găseşti un loc în care ospitalitatea, istoria şi cu natura să se îmbine într-un mod atât de fericit.

Traveling Hawk said...

Subscriu si, tocmai de aceea, am de gand sa mai merg o data si sa stau mai mult decat cele 2 zile.