Monday, September 27, 2010

Ilustrate din Apuseni 1. Anotimpuri in Valea Ariesului/ Postcards from the Apuseni Mountains 1. Seasons in Aries Valley


Valea Ariesului, in special portiunea dintre Arieseni si Campeni, este o zona distincta a Muntilor Apuseni, cautata de turistii romani si straini, in toate anotimpurile. In 1990 s-a propus infiintarea Parcului National Apuseni, denumire care, in 2000, a fost schimbata in Parcul Natural Apuseni. Datorita numeroaselor pensiuni construite in ultimii ani, numarul celor care vin aici este in crestere. Soseaua, DN 75, face legatura intre Turda si Beius, traversand zona. Capitala este legata de aceasta parte a Tarii Motilor prin DN1, Bucuresti-Oradea.

In acest articol vreau doar sa va arat ca Valea Ariesului poate constitui obietiv de concediu sau de weekend in orice anotimp, in primul rand prin frumusetea peisajului dar si prin flora si fauna sa. Apropo de flora, stiati ca Muntii Apuseni constituie o adevarata gradina de plante medicinale? Alaturi de acestea, fructele de padure - zmeura, fragi, afine, mure, merisoare - dar si numeroasele soiuri de ciuperci comestibile, constituie o alta atractie a vaii.

Numeroasele vai, pe care se pot face lungi si frumoase plimbari pentru a ne bucura de aerul curat de munte, ofera surprize placute si amatorilor de pescuit (cu respectarea legii, desigur). La acestea se adauga obiectivele turistice: cele naturale (pesteri, cascade, chei), religioase (schituri si manastiri, biserici din lemn), etnografice (case vechi taranesti, stane, tehnica populara - mori, valtori), evenimente (Ziua Lemnarilor - Matisesti, targurile de turism zonale de la Albac si Garda), muzee si case memoriale (Campeni, Albac, Arieseni), sportive (partia de schi de la Vartop si cea in pregatire de la Garda) etc.care raspund celor mai variate gusturi si interese.

Desigur ca multi dintre cititori au fost deja pe Valea Ariesului si stiu toate aceste lucruri. Articolul este o invitatie, mai mult fotografica, facuta celor care nu au fost, sa vina, iar celor care au mai fost, sa revina, fiindca in vale este mereu ceva nou sau schimbat, care merita vazut. Data viitoare va voi povesti mai multe despre obiectivele turistice din Valea Ariesului.

IARNA









PRIMAVARA





VARA















TOAMNA







13 comments:

Aliceee Traveler said...

Eu am trecut pe acolo iarna. E absolut superb! Dar parca m-as duce si toamna pentru spectacolul de culori!

Isabela said...

Eu ma numar printre cei care nu au vazut inca Valea Ariesului, dar fotografiile m-au convins sa trec pe acolo, macar in trecere, desi mi-ar placea sa ma trezesc dimineata cu o astfel de priveliste pe geam.

Unknown said...

Parca sunt luate dintr-un basm pozele, m-a uns la suflet sa-mi amintesc cat de frumoasa e tara noastra si cate locuri minunate sunt!

Traveling Hawk said...

@ alicee: Octombrie, in prima jumatate, este o luna buna pentru a admira acest colorit. Daca prinzi o zi senina, e fabulos!


@Isabela: du-te neaparat; merita, in orice anotimp, chiar daca nu s epot face rezervari la voi :)

@Ami: nu stiu daca coloritul de toamna poate concura cu cel de pe la tine dar...facem si noi ce putem! E un loc unde, de 16ani, imi incarc bateriile.`Aceea este cabana noastra 9Primacara, ultima poza), pe "o gura de rai" :)

Cristina DUMITRU said...

Foarte frumoase fotografiile! Felicitari!

VertAnge said...

Foarte frumos! Tocmai ti-am raspuns la comentariul de pe blogul meu si ziceam ca sper sa ajungi in weekend pe Valea Ariesului ca sa ne arati si noua fotografii.

Eu nu am ajuns pana acum.Imi e destul de peste mana, dar cine stie? Cand voi avea drum prin zona voi face un ocol. Mai ales daca prin si zapada :)

Traveling Hawk said...

@ Cristina: Multumesc pentru aprecieri. Imi place blogul tau, il voi urmari. Multumesc pentru blogroll.

@VertAnge: din pacate a intervenit ceva si nu voi putea merge in acest weekend, poate in cel urmator. Incearca sa mergi neaparat iarna, daca esti amatoare de schi, dupa cum am inteles.

Razvan Pascu said...

Foarte tare ideea de a afisa fotografiile pe anotimpuri.

Traveling Hawk said...

:) Bine ai revenit de la Dublin, Razvan!

VertAnge said...

Ce grad de dificultate are partia?

Traveling Hawk said...

Imi pare rau, nu iti pot raspunde, nu am datele tehnice. Ochiometric, as zice ca e usoara spre medie, adica as putea sa o parcurg si eu daca m-ar lasa meniscurile...Nu se compara in nici un caz cu Valea Dorului. Dar doar o privire de pe sosea poate sa insele...

jurnaldecalator said...

Apusenii sunt un loc minunat. Iubesc tot din zona aia: pesterile, peisajele, mirosul, oamenii, muntele, mancarea, bautura, cheile, florile, zmeura, afinele si lista poate continua.

Traveling Hawk said...

Subscriu la cele de mai sus cu mentiunea ca sunt "ale mele" cel putin 3 saptamani pe an, in august :)