Monday, October 11, 2010

Ilustrate din Apuseni 3. Din Casa de Piatra, in Sesul Padisului / Postcards from the Apuseni Mountains 3. From Casa de Piatra to Ssesul Padisului

In zilele frumoase de vara, din Garda de Sus (jud. Alba) se pot face mai multe excursii, avand ca obiective formele specifice reliefului calcaros: chei, pesteri  si izbucuri.

O plimbare usoara, mai ales daca te servesti si de masina, este cea pe Valea Garda Seaca, prin Catunul Casa de Piatra, in sesul Padisului si de acolo, mai departe, pana la Cabana Padis. Intregul drum masoara 22 km.

Valea Garda Seaca, afluent important al Ariesului in aceasta zona, este punctata de catune in care isi fac aparitia tot mai multe case de vacanta si pensiuni. Peisajul este unul tipic pentru Muntii Apuseni, cu culmi domoale, impadurite sau acoperite cu pasuni.
Drumul forestier urca de-a lungul vaii cam 12 km pana ajunge la catunul Casa de Piatra, numit astfel dupa incinta calcaroasa in care s-au cuibarit casele motesti. Cu ani in urma, satul era complet izolat in timpul iernii, datorita stratului gros de zapada care facea drumul impracticabil, motiv pentru care zona nu era prea atragatoare pentru cei care doreau sa-si faca case de vacanta.
Desi drumul nu este grozav nici acum, incet-incet a inceput sa se construiasca si aici. si apar semne, timide ce-i drept, ale grijii fata de turisti.
Se poate inainta inca vreo 2-3 km pe drum cu masina sau o putem lasa in catun. La iesirea din sat, se coboara in stanga drumului spre Pesterile Coiba Mare si Coiba Mica. Tot in aceasta zona se poate vizita, cu ghid, Pestera Ghetarul Vartop sau  Izbucul Tauzului. Noi ne-am lasat masina in catun si am luat-o catinel pe jos. Dupa cum spuneam, la cca. 3 km de Catunul de Piatra, drumul forestier se sfarseste si se transforma in poteca, pietroasa pe alocuri, care urca pana in Sesul Garzii.
De aici zarea se deschide. Suntem pe cumpana de ape dintre Bazinul Ariesului si Somesul Cald. Doline, molizi, pietre albe ce tasnesc din pamant. Ne putem opri aici sau putem continua pana la Cabana Padis, drum ce ar mai dura vreo 3 ore. Pornim. Cand ajungem in sesul Padisului, dupa ce a trecut si o ploaie scurta peste noi, ne bucuram sa privim caii, adapostiti de ploaie, sub molizi.
 Seara ne gaseste din nou la cabana, unde ne adunam in jurul unui foc aprins pe malul Ariesului, la care frigem ce se gaseste prin casa...

12 comments:

Daliana Pacuraru said...

Frumos tare, stiu zona asta!
Imi place mult ca mai exista oameni ca tine!
Salutari!

Traveling Hawk said...

Hei, Wind! Multumesc. Greutatea cuvintelor tale e si mai mare dupa ce ti-am vazut blogul.

marianaesincai said...

Frumos, frumos! Locurile sunt splendide si sm petrecut o vacanta frumoasa la Padis! A ramas tot cabana veche sau au facut alta noua si mami mare?

Aliceee Traveler said...

Eu inca nu am fost la Padis dar in curand voi lua si Romania 'l-a puricat'

Traveling Hawk said...

@ Mariana, nu stiu la care te referi. Eu stiam una mai veche, unde am facut un Revelion, care a ars. Acum e una noua, parca putin mai mare dar nu stiu a cata e :)

@alicee cauta locurile frumoase si mai de aproape, fiindca sunt multe!

Marius said...

Garda de Sus (ce nume frumos are!) pare un loc tipis romanesc, cu multa multa liniste si mancare delicioasa de'a localnicilor :)

Traveling Hawk said...

E un sat de moti, in inima Apusenilor. Specialitate: placinta pe lespede.

VP said...

It's difficult to say something about all these beautiful pictures: the first one is really perfect and I like very much the wooden house.

Traveling Hawk said...

Thank you VP, you are welcomed to visit my blog whenever you like:)

Daliana Pacuraru said...

Buna seara, Hawk!
Ai o surpriza pe link-ul de mai jos... asa, ca sa vezi zona asta si prin ochii mei!

http://graphis-artwork.blogspot.com/2010/04/violet-hill-romania-landscape.html

O noapte buna!
Wind

Traveling Hawk said...

Speechless! Multumesc, Wind. Sunt in zona chiar acum, pentru cateva zile. E o betie de culori! Ai vazut postarea din septembrie, cu aceeasi zona? :)

Dante said...

Cunosc Zona am facut un concediu de 10 zile zcolo. A fost superb.