Friday, October 22, 2010

Harrods, Londra

Astazi mergem la Harrods, vestitul magazin din Londra, pentru a vedea de ce poate fi el obiectiv turistic. Ajungem acolo folosind linia de metrou Picadilly, pana la statia Knightsbridge. Iesim pe aglomerata si eleganta Brompton Road si mai avem de mers 5-10 minute pe jos.

Cladirea de teracota rosie, cu un dom mare in stil baroc, a fost construita intre 1897-1905, de catre arhitectii Stevens si White. Ea are 5 etaje si ofera un spatiu de vanzare de 92000 metri patrati. In timpul noptii, este iluminata la exterior de 11500 becuri.

Negustorul de ceai  Charles Henry Harrod a pus bazele micii sale bacanii in 1834 in alt cartier al Londrei, mutand-o in locul actual abia in 1849. Pe atunci, bacania avea doar 2 vanzatori. Astazi, Harrods are peste 5000 salariati de 72 nationalitati si deserveste zilnic 300000 clienti. In anul 1985 Harrods a fost cumparat de omul de afaceri egiptean Mohamed al-Fayed.

Harrods, a carui deviza este Omnia Omnibus Ubique (Orice pentru toti, oriunde), a devenit in timp un simbol al calitatii si se mandreste cu acest lucru.

Magazinul este deschis zilnic, de luni pana sambata, intre 10-18 si dumineca intre 12-18.

Posesorii unui London pass primesc un cadou daca cheltuiesc minim 25 lire sterline la parterul magazinului. Harrods este atat de important pe harta turistica a Londrei, incat vestitul double decker rosu (hop on, hop off) are oprire si aici.

Ceea ce merita vizitat, din punct de vedere turistic, este Salonul Egiptean si parterul, cu departamentele sale alimentare. Pe langa sortimentul foarte bogat din orice domeniu alimentar - care face deliciul gurmanzilor - salile de la parter au peretii decorati in mod special si de aceea atrag atentia indeosebi fotografilor amatori ca mine. Voi lasa fotografiile sa vorbeasca in locul meu. Poate va voi convinge sa mergeti la Harrods in viitoarea voastra calatorie la Londra!
Salonul Egiptean


Departamentele alimentare de la parter:
















6 comments:

Aliceee Traveler said...

Nu am auzit de acest magazin. Arata foarte bine, pozele facute de tine sunt foarte frumoase. Din pacate fara ceva bani in buzunare nu cred ca m-as afisa acolo intre atatea bunatati :)

Traveling Hawk said...

De ce nu? :) Conceptul de "window shoping" iti spune ceva?

Magazinul este vestit in toata lumea, spunandu-se chiar ca iti poate vinde si un elefant daca vrei.

VertAnge said...

Foarte imbietoare fotografiile!Eu intotdeauna aduc cate ceva bun de mancare de prin alte parti, dar daca ajung la Harrods cred ca imi trebuie o valiza doar pentru delicatese. :)

Traveling Hawk said...

Da, dar si una cu bani in cazul asta :)

joo said...

Oh, finally the place I know so well:
Isn't it lovely department store? I don't shop there, but love visiting it!

Traveling Hawk said...

It's pretty expensive, indeed but nice to see at least :)