Monday, October 25, 2010

Lacul Garda

Lacul Garda, cu cei 370 km patrati ai sai, este cel mai mare lac din Italia. El are o lungime de 55 km si o latime de 17 km, asa ca poate fi inconjurat cu usurinta intr-o singura zi.

Trento, orasul pe care vi l-am prezentat in postarea de ieri, este, alaturi de Verona si Brescia, locul de unde  se poate ajunge cu un autobuz direct la Riva del Garda, cel mai important oras de pe malul de nord al lacului. Autobuzul cu nr.205 ne duce din Trento, intr-o ora si 15 minute, pana la Riva. Un drum costa 3.20 euro.

Personal, am vizitat intr-o zi doar partea de nord a lacului, realizand un circuit pe traseul Riva del Garda - Malcesine - Limone - Riva del Garda. Din Riva se merge la Malcesine cu autobuzul nr.62 sau 64. Soseaua urmeaza fidel conturul lacului, oferind minunate privelisti.

Malcesine este situat pe malul nord-estic al lacului, la poalele Muntelui Baldo (2218 m alt.) Numele sau vine de la "mala silex", adica piatra cu o forma nepotrivita. Localitatea numara cca. 3600 locuitori dar populatia creste considerabil in timpul sezonului turistic. Turismul s-a dezvoltat aici mai ales in sec. al XIX-lea, printre celebritatile care au vizitat Malcesine numarandu-se Thomas Mann, Frederick Nietzsche, D.H. Lawrence. Toate localitatile de pe malurile Lacului Garda traiesc, in principal, din turism. Majoritatea turistilor straini sunt germani si austrieci.

Doua sunt principalele obiective turistice la Malcesine: ascensiunea cu telecabina pe Muntele Baldo si vizitarea Castelului Scaligero.

Un drum cu telecabina, care urca pana la Tratto Spino, la altitudinea de 1778 m, costa 15 euro (dus-intors) si dureaza cam 15 minute. Muntele Baldo este supranumit "gradina botanica a Europei" asa ca o plimbare acolo pare interesanta. In timpul iernii, doritorii au aici la dispozitie 11 km de partii de schi, cu o diferenta de nivel de 400 m. Personal, nu mi-am propus o ascensiune pe Baldo, asa ca m-am dus sa vizitez castelul.

Initial, a existat aici o fortareata construita de lombarzi. Intre 1277-1387, cetatea a apartinut familiei della Scala, de unde isi ia numele. Numerosi au fost stapanii ei: pana in 1403 a apartinut familiei Visconti, apoi Republicii Venetia (pana in 1797),  urmata de armata lui Napoleon care a detinut-o un timp, in cele din urma ajungand sub stapanirea austriecilor, intre 1798-1866. Se pot vizita aici expozitii dedicate florei si faunei Muntelui Baldo sau micul muzeu dedicat lui Goethe, care vizita aceasta statiune. La 13 septembrie 1786, conform unei inscriptii din castel, el a fost arestat acolo, ca "spion". Goethe a fost primul turist din Malcesine! Terasele castelului iti prezinta imagini deosebite ale lacului sau ale localitatii cuibarite la poalele muntilor.






Din centrul vechi al oraselului, cu stradute mici si intortocheate, si case pline de flori, am ajuns in portul vechi, de unde am luat un ferry spre Limone Sul Garda.

Limone este cunoscuta in primul rand pentru cultura de lamai si maslini, care reprezenta, alaturi de pescuit, principala ocupatie a locuitorilor sai (cca. 1300). Exista aici doar o fasie ingusta de pamant, intre stanca si mare. Desi aflata la doar 10 km de Riva, la Limone nu s-a putut ajunge cu masina pana in anul 1932, cand a fost inaugurat frumosul drum Gardesana Occidentale. Varful care domina localitatea se numeste Mughera. Numeroase hoteluri, restaurante si cafenele "tivesc" malul ingust. Majoritatea turistilor pot fi vazuti aici, urmarind cu interes sosirea si plecarea ambarcatiunilor.









 Oraselul a devenit faimos in anul 1979 cand, in sangele unor localnici nascuti in Limone, s-a descoperit asa-numita apolipoproteina A-1 Milano, eficienta in lupta impotriva aterosclerozei si a infarctului. Evident, aceasta componenta sanguina este sprijinita de clima specifica locului si de sanatoasa dieta mediteraneeana.

Dupa o pizza si o plimbare pe stradutele care se catara in panta in jurul bisericii, am plecat cu un alt ferry spre Riva del Garda.

Riva este asezata la poalele Muntelui Rocchetta (1575 m alt.) si numara cam 16000 locuitori fiind, asa cum am scris deja, cel mai important oras de pe aceasta parte a lacului. In apropierea sa, spre est, Torbole atrage turistii care sunt pasionati de surfing, iar la nord, Arco, pe cei care practica rockclimbing-ul. Pana in 1918, orasul a facut parte din Austria.

Dupa ce ferry-ul ajunge in port, primul lucru care te atrage sunt casele multicolore care il inconjoara si Torre Aponale, un turn inalt de 34 m, construit in anul 1220. Cine doreste, poate urca cele 165 trepte care urca in varful sau. Daca ridici ochii deasupra portului, observi, printre copaci, fortificatia numita Bastione sau, mai bine zis, ceea ce a ramas din ea. Construita in 1508, fortareata a fost distrusa de armatele franceze in sec. al XVIII-lea. Ruinele sale adapostesc astazi un mic muzeu si un restaurant. Se poate ajunge acolo intr-o plimbare de jumatate de ora, prin padure.

In portul orasului mai multe gelaterii isi ofera produsele delicioase, asa ca am poposit mai mult acolo.
 port la Riva del Garda
 Torre Aponale

 marina intre Riva del Garda si Torbole
 Biserica Buneivestiri, sec. XVIII

 Biserica Inviolata, 1611
 pe deal se vede  Bastione
In jurul lacului exista numeroase alte localitati, in fiecare dintre ele meritand sa poposesti cate putin, fiindca ai ce vedea. De aceea, cei care popositi in Verona, Brescia si Milano pentru cateva zile, includeti in programul vostru si o excursie la Lacul Garda!

16 comments:

Aliceee Traveler said...

Interesant. Deja mi s-a ffacut dor de Italia :). Mi-am placut mult pozele, sunt frumoase.

Teuvo Vehkalahti said...

Wery thanks yors visit my blog and thanks you comment Teuvon kuvat blog.
Yors photo very good and blog very nice read ann wahts...

Teuvo Finland

Traveling Hawk said...

@ alicee, acusi e iar vara :) tu pregateste-ti traseul, ca ea vine...

@@ Teuvo, thank you for coming here to see my photos.

Dana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Liliana said...

Dana - iar prostia asta de reclama mascata intre commenturi?! Cu aero...xxx?!
Travelling Hawk - poate ar merita sa luam atitudine si sa editam comenturile astea cu reclama mascata. Le-am intalnit si pe blogul meu si pe ale altora, ce parere ai?
Mi-ai amintit de Italia cea putred de bogata, partea de nord :)

Traveling Hawk said...

Da, in nordul Italiei este altceva decat mai la sud si eu nici nu am fost chiar in sud! Mai jos de Florenta-Roma nu am fost, m-am invartit mai mult in partea de nord, und em-au dus proiectele in care am lucrat.

Liliana, i-am rugat pe cei de la agentie de mai multe ori sa nu mai faca reclama pe blogul meu si uneori au tinut seama, au postat comentarii fara a mentiona numele agentiei, chit ca linkul acolo te ducea. Probabil sunt 1-2 persoane care isi atribuie diverse nume. In principiu, commenturile ar trebui editate dar asta doar daca poti fi zilnic pe net. In cazul meu, acest lucru nu este mereu valabil.

Traveling Hawk said...

Dana sau nu stiu cum, ai vazut ce am scris mai sus si ce a scris si Liliana. Stii cu siguranta ca mai multi bloggeri au protestat, in mai multe randuri, impotriva tehnicii voastre de insinuare pe bloguri pentru reclama mascata. Ar fi de bun simt sa va limitati la a spune doar ceva despre articol, fara a mentiona numele agentiei voastre (un timp ati facut-o si acum vad ca ati inceput din nou), fiindca linkul duce tot acolo.

Liliana said...

Travelling Hawk, poti strege doar acel comment. Tu trebuie sa ai dreptul de asupra comenturilor la blog-ul tau. Ma mai uit si eu diseara, dar ar tb sa poti face asta fara prea multa bataie de cap.
Nu de alta, dar te mai si induce in eroare. In Istanbul poti ajunge super lejer cu trenul din Bucuresti, iti trebuie balkan flexi pass, mult mai ieftin decat 150e! Si valabil mai multe zile si mai si calatoresti noaptea, deci nu pierzi timp spre / dinspre aeroport. Vad doar plusuri. Asta ca o paranteza :)

Traveling Hawk said...
This comment has been removed by the author.
Traveling Hawk said...

Am sters commentul de mai sus, care reprezenta o multumire, Liliana, fiindca m-am prins cum le sterg si asa a disparut si cel al Danei :)

VP said...

A fine reportage on something quite near home. I have been on the Garda lake only once for a couple of days, long time ago, but I took no pictures of note there.

Traveling Hawk said...

Grazie, VP1 Nice to visit my blog.

Fabian said...

Dureros post, n-am ce zice! Mi-am amintit cat de mult imi place Italia. Sunt client vechi :)

Anonymous said...

Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know
a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking
issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

my page: what should i weigh

Anonymous said...

Ηave yօu eνer hought about adding a little bit more tɦаn just
yoսr articles? I mean, what үoս ѕay іs importgant and all.
Βut think about іf yоu added some grеаt visuals oг video clips tо give
our posts moге, "pop"! Your copntent іs excellent bսt with images
аnd video clips,tҺis blog coսld ϲertainly bee օne of tɦе ѵery bеst iin іts field.
Amazing blog!

Αlso visit mmy webpage: online csino slot machines ()

Anonymous said...

It shoulԀ take approximately one or two class periods.
many sites do giѵe a platfօrm for service providеrs and service seekers to latch
onto each other. When you finisҺ off your opponents, you'll be able to gain XP and earn sniper levels where you can tɦen customize the ultimɑte sniρer rifle fit for your ρlaying style.


Feel free to visit my paǥe factor quema grasa pdf (factorquemagrasapdfgratis.blogspot.com)