Tuesday, October 19, 2010

Liechtensteinklamm

La 60 km sud de Salzburg se afla o adevarata minune a naturii: Cheile Liechtenstein. Sunt o iubitoare de munte si am fost prin multe chei dar astea m-au impresionat puternic. Cheile, cu o adancime de 300 m, au fost amenajate - pentru a le face accesibile publicului - cu podine si podete, de catre o Asociatie Alpina locala, inca din anul 1875. Parte din finantarea lucrarii a fost facuta de Johann al II-lea, print de Liechtenstein, care avea in apropiere un teren de vanatoare. Lui i se datoreaza si numele cheilor.

Lasam masina intr-o parcare, la marginea unei fanete din Sankt Johann im Pongau, zona cu un peisaj tipic austriac si o luam prin padure pe o carare, care se uneste apoi cu un drum forestier,de masina (pe care puteam veni lejer cu masina dar noi am vrut sa ne plimbam) si ajungem la intrarea in chei. Biletul de intrare costa 4 euro.



La inceput peisajul seamana cu cel al oricaror chei, iar apa este destul de linistita.

Pe masura ce inaintezi insa, peretii se apropie, pana ramane doar o geana intre ei. Apa spumega in marmite (scobituri in piatra), se lupta cu stanca, o invinge sau o ocoleste, ramane sa zaboveasca in cate o adancitura a stancii sau se arunca cativa metri mai jos. Pe peretii verticali, ici-colo cate un smoc de iarba. Poteca trece de pe un mal pe altul, iar turistul este ascuns vederii de o perdea de stropi fini care curg de sus, te stropesc, apoi se preling pe pereti. Apa vuieste, facand un zgomot infernal, ce face sa ti se para ca te apropii de gura iadului. Iesim din tunel si observam ca amenajarea se termina brusc cu o mica platforma. Poteca e in surplomba, sub stanca, Mai multi fotografi se inghesuie sa pozeze, ce? A, iata-o! Cascada Valul Miresei, respnsabila acestor chei magnifice! (Avem si noi o cascada numita Valul Miresei sau Rachitele, in Muntii Apuseni, mai inalte decat cea austriaca - 50 m! Probabil e sora mai mare a celei din Austria!). De aici ne intoarcem, pe acelasi traseu si ne continuam excursia in Salzburger Land.

















Chiar daca te opresti sa admiri si sa pozezi, nu ai nevoie de mai mult de 2 ore sa faci drumul dus-intors si merita! Impresiile lasate, daca esti un iubitor de natura, vor ramane multa vreme in mintea si sufletul tau.

9 comments:

Aliceee Traveler said...

Foarte frumos! As avea o intrebare: cum se poate ajunge acolo cu mijloc de transport in comun sau anyway alta varianta decat masina proprie?
Mersi

Traveling Hawk said...

Probabil cu trenul si autobuzul, din Salzburg. Calea ferata trece prin St. Johann am Pongau (tangent) si in Austria exista bune legaturi cu autobuze intre localitati. Din sat se poate face linistit o excursie pe jos pana in chei.

Liliana said...

Ce frumos arata! Mi-ai deschis o pofta ce lancezeste in mine, sa imi iau talpasita la munte!

Traveling Hawk said...

Du-te, ca e inca frumos! Maine pun poze din V.Ariesului, unde am fost in weekendul asta. A fost superb!

Bogdan said...

Cheile Liechtenstein, notat! Alt loc superb de care nu stiam!

Razvan Pascu said...

Eu in Austria nu am fost decat la Viena si am in plan sa vizitez si alte zone. Doar ca nu stiu cand sa mai strecor si o excursie in Austria...pare foarte frumos.

Traveling Hawk said...

Nu doar pare, Razvan, ci chiar e!

wind said...

Hey, Hawk!
Plec maine la Viena!....poate ajung si pe la Salzburg!
Niciodata nu stiu exact unde ajung!
Oricum, ma bucur mult ca am descoperit calatoriile tale pe blog!
Multumesc!

Traveling Hawk said...

Super! Sa te gandesti si la mine cand esti la Viena :) Salzburgul e incantator, nu stiu acum cum e fiindca l-am vazut doar vara. Iti doresc sa ai o zi foarte frumoasa acolo, sa poti vedea imprejurimile - are o asezare minunata dar nu intotdeauna se vede. Te astept cu poze la intoarcere.