Thursday, October 7, 2010

Parcul National Krka

La aproximativ 10-12 km de Sibenik, functie de intrarea pe care o folosesti, se afla Parcul National Krka, considerat de catre unii turisti chiar mai frumos decat Parcul National Plitvice. Cum gusturile nu se discuta, nu am sa spun care imi place mai mult ca sa nu starnesc controverse. Va las pe voi sa judecati, stiu ca sunteti multi cei care le-ati vazut pe ambele sau macar unul dintre ele.

Pana atunci, pentru cei care nu ati fost pe acolo, va pot spune ca raul Krka izvoraste din Alpii Dinarici si, dupa un parcurs de 72 km, se varsa in mare in Golful Sibenik, langa orasul cu acelasi nume. Golful, care constituie un bun port natural, a facilitat dezvoltarea orasului, asezat pe coasta, in forma unui mare amfiteatru.

Parcul National Krka, care acopera o suprafata de peste 100 km patrati, a fost trecut sub protectia legii in 1985, atragand de atunci numerosi turisti.

Am intrat in parc pe la Lozovac, am lasat masina intr-o parcare mare iar un autobuz ne-a dus de la intrare pana aproape de marea cascada Skradinski. Am pornit prin padure pe un drum usor, bine amenajat, cu poduri si pontoane unde este cazul, admirand pe drum mici lacuri, cascade si grote, create in terenul carstic, cu roci poroase. Pentru intoarcere, am folosit iesirea prin Skradin.Biletul de intrare costa 90 kn/persoana, adica ceva peste 12 euro. Parcarea a fost gratuita.







 In parc se afla trei seturi de cascade. Marcajele si hartile te indruma ce sa vezi, in functie de timpul de vizitare de care dispui, iar panourile explicative te educa cu privire la flora si fauna specifice locului.

Cascada Skradinski - una dintre cele mai mari - are 400 m lungime si 100 latime, fiind alcatuita, de fapt, din 17 cascade. Se poate face baie la baza ei, dar si mai jos, pe rau, fapt ce deosebeste Krka de Plitvice, unde scaldatul este interzis! In poiana de langa podul de pe care se admira cascada, exista o terasa, un oficiu postal si numeroase chioscuri unde vand diverse suveniruri.








Parcul National Krka, alaturi de cel din Arhipelagul Kornati, constituie cele doua mari obiective care pot fi vizitate plecand din Sibenik. Merita deci sa stati 2-3 zile in zona, fiindca aveti ce vedea! Trebuie sa va spun, celor care ati vazut filmele cu Winnetou turnate in anii '1960, ca locatiile utilizate pentru filmari sunt din cele doua parcuri, Plitvice si Krka.

Voua care Parc National din Croatia va place mai mult?

11 comments:

Aliceee Traveler said...

Wow!!! Eu nu am fost in Croatia, dar cu siguranta voi vizita acest parc cand voi merge. Absolut superbe cascadele.

Traveling Hawk said...

Toata Croatia e frumoasa, alicee! Ai vazut postarea precedenta despre Sibenik? Au orase vechi frumoase, cu multe obiective. Merita o vacanta acolo.

Liliana said...

Anul viitor poate aleg si eu :), as vrea sa le vad pe amandoua.

Traveling Hawk said...

Daca doresti informatii despre Croatia, iti stau la dispozitie pe mail. Am fost in foarte multe locuri, din Istria pana la Dubrovnik.

Unknown said...

Parcul Plitvice merita mai mult decat Krka. Am fost in ambele dar primul oferta mult mai multe la un pret, daca retin bine, doar cu putin mai mare.

Daca vrei sa le vizitezi pe ambele atunci intai Krka, altfel ti se va parea minuscul :)

Traveling Hawk said...

Ai dreptate, Cristi. E mai mare si mai variat si mai aglomerat :) Am fost la Krka o data si la Plitvice de 3 ori, deci trage concluzia!

Dudian said...

Mie mi se pare că toate frumuseţile lumii s-au strâns în Croaţia. Eu am ajuns doar la Porec şi în Plitvice, dar fascinat fiind de Croaţia, am văzut poze din multe alte locuri. Pe lângă Dalmaţia, ei au şi alte obiective incredibile mai puţin cunoscute cum ar fi P.N Risnjak, Rovinj, Varadzin (un minunat oraş baroc), Vukovar (de tristă amintire) sau Kopacki Rit. Superb şi acest parc naţional Krka, sper să am la un moment dat o luna cel puţin pentru Croaţia.

Traveling Hawk said...

Nu-ti trebuie neaparat o luna, le poti vedea si pe rand.

Varazdin imi place si mie tare mult. Pare un mic orasel austriac, influenta este evidenta. Si la Rovinj e frumos mie insa mi s-a parut Istria cam neglijata in comparatie cu coasta Dalmatiei.

Anonymous said...

Bine v-am gasit! Desi citesc fiecare post de un an incoace, inca nu am comentat, pentru ca nu am ajuns deocamdata in locatiile descrise.
Deoarece peste o saptamana urmeaza sa plec intr-un circuit de 2 saptamani prin Croatia (coasta Dalmatiei) si Muntenegru, as avea cateva intrebari legate de parcul Krka si insulele Kornati:
1. Cu ce v-ati deplasat de la iesirea Skradin inapoi la parcarea Lozovac, unde ati lasat masina?
2. E adevarat ca excursiile cu barca spre insula Visovac se fac doar cu rezervare prealabila si grup organizat, asa cum am inteles de pe site?
3. Cate ore ar trebui alocate pentru vizitarea parcului (traseul pietonal, cascada Roski Slap si tur cu barca pe insula Visovac) ?
4. Cam ce am putea vedea intr-un tur de o zi in parcul Kornati?
Va multumesc de pe acum pentru orice informatii.

Traveling Hawk said...

Imi pare rau ca nu am mai verificat comentariile atat de vechi. Raspunsul meu e tardiv acum dar poate ajuta pe altcineva.

1. pe jos
2.nu stiu, nu am fost
3. mai putin decart pentru parcul de la Plitvice, zona e mai mica. Timpul depinde de stil: mergi intins de la un capat la altul sau te opresti pentru poze, odihna, faci mici ocoluri. Cred ca o ora si jumatate - doua se fac lejer.
4. nu am fost la Kornati

dana said...

Buna, stie cumva cineva cazare in apropiere de Parcul Krka? mergem in august la split si as vrea sa oprim pentru o zi (o noapte) sa vedem si parcul. cine a fost,daca poate spune,ajunge o zi? multumesc