Wednesday, November 17, 2010

Gradina japoneza din Viena / Japanese Garden in Vienna

In 2004 I have visited the Japanese garden in the Schonbrunn Park, in Vienna. You may find it near the Zoological Garden. Japanese gardens are designed to mirror nature. The two principal elements are simplicity and asymmetry. Water is an important feature, so, even in dry gardens, the sand or pebbles are racked in wave patterns. Plants, trees and rocks convey symbolic meanings. Pine and bamboo, for example, express longevity and endurance. Groups of rocks represent mountains or the seashore. In such a garden you will be in peace and dreaming. If you don't believe me, you may try!

In parcul Schonbrunn, despre care scriam ieri in postarea despre Palmenhaus, s-a amenajat acum cativa ani, in apropiere de Gradina Zoologica,  o mica gradina japoneza. Am vizitat-o si eu in 2004. Azi am scanat pozele facute atunci pentru a putea sa vi-o arat si voua.
Spre deosebire de gradinile europene, gradina japoneza este astfel proiectata incat sa reflecte natura. Principiile sale de baza sunt simplitatea si asimetria. Copacii, plantele si diverse elemente de structura, cum ar fi rocile, au sensuri simbolice. De exemplu, pinul si bambusul, deseori intalnite in gradinile japoneze, simbolizeaza longevitatea si rezistenta.
De asemenea, apa este importanta. Atat de importanta, incat chiar si in gradinile uscate, nisipul sau pietrisul este greblat in forma unor valuri, care sa simbolizeze apa. Exista iazuri si diverse tipuri de podete. Felinare de piatra impodobesc gradina japoneza. Grupuri de pietre simbolizeaza muntii sau tarmul.
In general, intr-o gradina japoneza, care te indeamna la liniste si visare, te simti bine, te impaci cu tine insuti. Daca nu ma credeti, puteti incerca!

16 comments:

Viorel Iraşcu said...

Gradina asta m-a cucerit!N-am vazut niciodata o asemenea gradina de aproape, desi mi-am dorit sa vad si sa inteleg filozofia aranjamentelor.

Victor Mihiş said...

da, la japonezi, e înnebunitor cât de încărcate de semnificaţii sunt cele mai (aparent) neînsemnate lucruri... Frumos:)

Wind said...

Da, frumos...
N-am ajuns acolo inca...
Gradina japoneza in Vienna- cum suna!
O sa-mi fac una mica, mica la mine pe planseta...ha ha!
Salutari!

Traveling Hawk said...

Va multumesc tuturor pentru reactie! Cred ca nu e deloc intamplator ca voi sunteti primii care ati comentat aceata postare :) Pentru mine a fost o surpriza cand am descoperit-o si, de atunci, m-am dus acolo de fiecare data cand am fost la Viena. Caut aceste gradini cand stiu ca exista undeva pentru ca imi place planificarea lor minutioasa, grija pentru fiecare element, utilizarea pietrei, atemosfera pe care o creeaza si multe altele. Din pacate, nu voi reusi sa le vad la ele acasa din cauza costurilor prea mari pentru o asemenea calatorie dar le voi cauta, in continuare, in alte parti :)

Rizalenio said...

Japanese gardens are consistently articulating serenity and calmness. Makes you want to stay in this place to meditate for a long period of time.

marianaesincai said...

Super! Japonezii sunt oameni sensibili si inteligenti, care nu se exteriorizeaza decat in gradinile lor superbe si in unele obiceiuri pline de semnificatii. Citesc cu placere blogul tau pentru a revedea locuri frumoase pe unde am colindat si eu dar si pentru a calatori virtual in locuri minunate pe unde inca nu am apucat sa ajung.

Life Ramblings said...

a beautiful and serene landscape. looks like a wonderful place to stroll around.

Traveling Hawk said...

Rizalenio, it looks you have a lot of experience with this kind of gardens. I envy you :)

Traveling Hawk said...

Mariana, ma bucur ca privim la fel gradinile japoneze. De asemenea, ca iti place sa citesti blogul meu si revii mereu :) Multumesc!

Traveling Hawk said...

Life Ramblings, it is not a big place, on the contrary. But it feels great to be there!

VertAnge said...

Ai avut dreptate! Acum imi doresc si mai mult sa revin la Viena. :)

alicee said...

Frumoasa colectia ta, vai eu m-as duce in Japonia in special pentru aceste gradini si peisaje fantastice :)

Traveling Hawk said...

Poate de Revelion, VertAnge ? :)

Traveling Hawk said...

Te cred, alicee, si eu dar Japonia mi se pare prohibitiv de scumpa pentru mine asa ca ma multumesc si eu cu ce pot....

MKL said...

Great photos. I didn't know there's such a nice Japanese garden in Vienna.

Traveling Hawk said...

Yes, it is, Mkl. It is only a tiny one, in Schonbrunn graden, near the Zoo but it looks great. And it is also a place of serenity, good for meditation and recollection.