Thursday, November 18, 2010

Helsinki, fiica Balticii / Helsinki, "daughter of The Baltic Sea"

On February 1998, I spent one week in Turku, former capital of Finland. I will write about it in another post. Now I want to show you a little bit of Helsinki, as much as I managed to see during the weekend I spent there before my flight home. Two outstanding churches, the Cathedral and the Uspenski Cathedral, draw my attention. On the Kauppatori or Market Square, as well as on the Esplanadi Boulevard, I saw a lot of nice buildings, their style  going from Gothic to Art Nouveau. I was greatly impressed by a huge bookstore - the largest I have ever seen till then - and the number of people buying books.

Helsinki, capitala Finlandei, surpanumita "fiica Balticii", a fost fondat  de regele Gustav Vasa al Suediei, In 1550. In 1809, Finlanda a fost anexata Rusiei, iar capitala sa a fost mutata de la Turku la Helsinki. Acum 12 ani am petrecut o saptamana la Turku (despre care va povestesc in alta postare), venind in capitala doar pentru weekend, inainte de plecarea spre tara.

Fiind luna februarie, ziua era extrem de scurta, in termeni de lumina naturala vorbind. In Finlanda, iarna intunericul domina aproape toate orele de veghe ale omului. Pleaca la munca pe intuneric si revine pe intuneric. Pentru noi, cei obisnuiti cu mult mai multa lumina, acest lucru poate fi neplacut. Nu am vazut prea mult din Helsinki, m-am invartit doar in perimetrul central. M-a impresionat insa ordinea din toate locurile in care am intrat.

Cea mai grozava impresie mi-a produs-o o librarie enorma, cu etaje, cum nu mai vazusem pana atunci. Era plina de oameni si nu doar privitori, ci cumparatori, intrucat cozile la caserii erau lungi. Pentru mine personal, sa vad asemenea cozi pentru carti, a fost o minune! Accesul liber la raft si multitudinea de carti in limba engleza m-au facut "sa pierd" destul de mult timp acolo. Un colt anume mi-a atras atentia. Cunoasteti locurile care exista acum si la noi, in malluri, unde pot fi lasati copiii sa se joace, avand la dispozitie tot felul de posibilitati pentru giumbuslucuri. Ei, acolo, copiii erau lasati....printre carti! Evident, de povesti. Si nu singuri, ci cu o "tanti" care le citea din cartile cu poze frumos colorate. A fost o placere sa-i privesc pe micuti cum stateau cuminti tare si o priveau fermecati. M-am gandit ce drum lung mai avem de parcurs si gandul e valabil si astazi din pacate, in conditiile in care, nu demult am cerut studentilor mei sa ridice mana cine a citit in ultimul an 5 carti (numar infim, zic eu, mare iubitor de carte). Nu a ridicat mana NICI UNUL si m-a durut sufletul, credeti-ma! Sa revenim insa fiindca, oricat ar fi de trist, nu acesta este subiectul meu aici (si sa nu-mi argumentati, va rog, ca exista internetul la care ei apeleaza, fiindca acesta nu va inlocui niciodata, in opinia mea, o carte adevarata!)

In mijlocul Pietei Senatului, in centrul orasului dar aproape de mare, se afla Catedrala, devenita un simbol al orasului. Constructia sa a fost terminata in 1852, folosindu-se planurile arhitectului Carl Engel, care a lucrat mult si in St. Petersburg. Fatada sa e simpla, in stil neo-clasic. Fiind asezata pe un mic deal, 46 de trepte duc la intrarea sa. Inaltimea sa este de 62 m asa ca poate fi vazuta din mai multe locuri din oras. Initial, biserica a fost inchinata Sf. Nicolae, patronul marinarilor dar si ca semn de pretuire pentru tarul Nikolai I. Dupa ce Finlanda si-a castigat independenta, in 1917, biserica a devenit luterana. In fata sa se ridica statuia lui Alexandru al II-lea.
Nu departe de Catedrala se afla Biserica Uspenski (Adormirea Maicii Domnului), biserica ruseasca care poarta in varf 13 "bulbi de ceapa", caracteristici stilului bisericesc rusesc, care ii reprezinta pe Christos si cei 12 Apostoli. Cinci din aceste turnuri sunt invelite in aur de 22 carate. Biserica, din caramida rosie, construita pe o stanca, aproape de mare, este cea mai mare catedrala ortodoxa din vestul Europei. Constructia a durat din 1862 pana in 1868 si se datoreaza lui Alexei Gornostaev. Privind-o, vedem foarte bine de ce se spune ca, in timp ce bisericile catolice se inalta spre cer, cele ortodoxe par coborate din cer pe pamant.
Desi Helsinki are doar jumatate de milion de locuitori este considerat  ca fiind zona cu cea mai rapida dezvoltare din Europa. Citisem la bordul avionului, ca - in acel moment - era tara cu cel mai mare numar de utilizatori de internet si cei mai multi posesori de telefoane mobile (Nokia, ma gandesc) din Europa!

Orasul, care nu are o istorie prea veche, cuprinde o varietate de stiluri de constructie, de la gotic la Art Nouveau. Lucrul acesta se observa cel mai bine in Kauppatori, piata centrala si pe Bulevardul Esplanadi, pe unde m-am plimbat.
Capitala finlandeza este incojurata de un arhipelag de 315 insule. Helsinki este si un port foarte activ, in care ancoreaza numeroase ferry-uri de linie. De exemplu, in 2 ore, cu 26 de euro, puteti ajunge de aici la Tallin.
De cazat, m-am cazat la Hotel Anna, pe care il puteti gasi aici     http://www.hotelanna.fi/    Este situat intr-o zona linistita, artistica (se numeste Cartierul Design), cu galerii de arta si mici restaurante.

Dupa cate am vazut, sunt deseori oferte convenabile de zbor de la Bucuresti la Helsinki asa ca, in iarna asta, poate va va tenta un weekend acolo. De ce nu?

20 comments:

RIZALENIO said...

Looking at the churches designs, it has a lot of similarities with our churches here.

The third photo is beautifully composed. I love the framing.

The images with leafless trees are always enigmatic.

Thanks for bringing us here. I am imagining the selection of books from the huge bookstore you found here.

Rajesh said...

Beautiful shots of interesting trip. The architecture is magnificent.

Imperator said...

Ha, ha, si eu tot la Anna am stat, dar in septembrie 2009 :) Veneam dupa tumultoasa Asie si ajuns la Helsinki, aveam un mare sentiment de bine si liniste :)

Liliana said...

Nici nu iti imaginezi ce dor mi-ai facut ...

joo said...

Looks like a nice place- I wanted to go there during my stay in Tallin, but somehow I didn't! Will have to do it sooner or later:)

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio. I'm always seduced by huge bookshops. I even have a funny story about this, in Sweden. I'll blog about it some day.

Traveling Hawk said...

Rajesh, thank you for the visit. Please come again if you enjoyed it!

Traveling Hawk said...

Imperator, probabil in septembrie capitala arata altfel, mai luminoasa si prietenoasa. In februarie parea cenusie si faptul ca s eintuneca repede nu invita la prea multa plimbare si reverie. Era si frig...:) dar atunci m-a dus jobul acolo :)

Traveling Hawk said...

Sa inteleg ca ai fost in Helsinki, Liliana ?! Povesteste-ne si noua atunci :)

Traveling Hawk said...

Helsinki is nearer you, Joo, so I am sure you will have opportunities to go there. Even by ferry from Tallin. This could be nice especially in summer.

VP said...

My only knowledge of Helsinki is a day-trip I did from Tallinn. Sadly, the thing I remember best was the sea which was verybad on the return tripo.

Traveling Hawk said...

Wow, VP, I experienced bad sea but in...Greece! It's awful. I sympathize with you :)

Imperator said...

Am prins nor si frig (vreo 10 grade)... am prins insa o dimineata superba si o zi plina de soare, dar in ziua aia m-am dus la Talinn :)

Traveling Hawk said...

Ei, tot castigat ai fost, Imperator :) Probabil e mai dificil sa prinzi timp frumos in Finlanda cand stai putin acolo.

TG said...

The church looks awesome. It's really a nice city judging by the photos. Even in winter.

Traveling Hawk said...

Yes, it is, MKL. It's a pitty I spent no more than one and a half day there:) Are you already back?

LifeRamblings said...

nice captures of a wonderful trip.

TG said...

Back from where?

Traveling Hawk said...

Thank you, Life Ramblings. It wasn't exactly a trip :), it was for work but I did my best in my free time :)

Traveling Hawk said...

Sorry, MKL :) From your post with the letter to Lily I understood somehow that you are not there for the moment. Obviously I was wrong :) Sorry:)