Saturday, November 6, 2010

Verona

In a certain period, some years ago, I was involved in 3 European projects, which carried me mostly in Northern Italy. As I have a direct flight from Timisoara to Verona, every time I to work, I spent some hours there. It is not such a little town as I believed in the beginning, with its over 250000 inhabitants. It is a nice place to walk around, in the old town, and it certainly has a lot of touristic objectives. What I appreciated most was the  Palazzo del Comune, with the Dante Square and Mercato Vecchio and all the beautiful medieval buildings. I also enjoyed Piazza delle Erbe and Castelvecchio.
Note: For travels older than 5 years I have to scan the clasical photos.

Calatorind intr-o perioada mai mult in nordul Italiei, vrand-nevrand treceam mereu prin Verona, unde soseam de la Timisoara, cu avionul. Avand mereu la dispozitie cateva ore, am reusit sa vizitez cate ceva, fara a avea pretentia sa fi epuizat obiectivele sale turistice. Nu este un oras prea mic, cum credeam la inceput; are peste 250000 de locuitori.

Castelvecchio, astazi Muzeul municipal care cuprinde exponate de arta, bijuterii si arme, a fost construit in perioada 1354-1375, de catre Cangrande si Cansignorio si a apartinut familiei Della Scala. Turnul Mastio, despartea partea interioara a castelului, destinata scopurilor militare, de cea exterioara, locuinta a stapanitorilor. In apropiera sa s-a construit un frumos pod cu trei arcuri, peste Adige, pentru folosinta exclusiva a stapanilor castelului. Se spune ca numele i s-a dat abia mai tarziu, dupa ce familia Visconti ( o alta "forta" a locului) ar fi construit un alt castel.
 curtea interioara a castelului, cu turnul Mastio
 sarcofagul lui Cangrande
monumentul mortuar al lui Cansignorio
Nu departe de Castelvecchio se afla ruinele romane ale Arcului Gavi. Familia Gavi era una importanta si de aceea Consiliul a decis sa o onoreze prin construirea unui arc de triumf, pentru binele facut asezarii. Desigur, ei s-au simtit onorati si au finantat construirea arcului, pe la mijlocul secolului I e.n. Semnatura arhitectului, Vitruviu, este cea a teoreticianului arhitecturii din epoca Augustus.
Arco dei Gavi
Mergand mai departe, prin Piazza Bra, se ajunge in zona Amfiteatrului. La vremea sa, el a fost construit in afara limitei locuite dar acum se afla in centrul orasului. Acesta este cel mai mare amfiteatru roman din nordul Italiei si a fost ridicat tot in secolul I e.n. Mai precis, dupa cercetarea unor mozaicuri din incinta, s-a tras concluzia ca in anul 30 e.n. el exista deja.
 Piazza Bra
Amfiteatru
In imediata sa apropiere se afla Piazza delle Erbe, inconjurata de palate cu frumoase fresce. In centrul sau vedem statuia careia veronezii ii spun Madonna Verona. De fapt, statuia a fost folosita de Cansignario, in 1368  pentru a impodobi o fantana pe care o plasase in centrul pietei. Acum ea se afla pe un stalp dintr-o fosta baie romana. Piata este strajuita de turnul  dei Lamberti.
 Piazza delle Erbe, avand in mijloc Madonna Verona
 palate cu fresce, din jurul pietei
Torre dei Lamberti, care strajuieste piata
 Nu departe de acesta piata dam de cel mai cunoscut obiectiv turistic al Veronei, casa Julietei. Familia Capuletilor a locuit in Verona dar unde anume, nu se stie. Ceea ce vedem noi astazi a fost "aranjat" in 1920, pe via Capello 23, pentru turisti. Intrarea este una modesta, pe sub o poarta si pe langa niste pereti plini de semnaturile vizitatorilor. Personal, nu mi-a lasat o impresie prea buna.
balconul Juliettei
Tot din Piazza delle Erbe am vizitat si locul care mi s-a parut cel mai frumos la Verona, Piazza dei Signori sau Piazza Dante, dupa cum a fost numita dupa ridicarea statuii nemuritorului poet, in 1865. Ea, impreuna cu alte cateva bijuterii veroneze se afla in ceea ce se numeste Palazzo del Comune. In Piazza dei Signori se afla o cladire care marcheaza inceputul Renasterii la Verona, Loggia del Consiglio, ridicata in secolul al XV-lea. In partea sa de jos exista 8 arcuri, iar sus s-a utilizat maormora locala, alba, rosie si neagra. In unghi drept cu aceasta cladire se afla crenelatul Palazzo del Consiglio, a doua resedinta a puternicei familii Della Scala. Intre 1928-1930 s-a incercat o restaurare a sa, cat mai apropiata de forma originala din secolul al XIV-lea. Torre dei Comune sau Torre Lamberti cum ii spun veronezii, ajunge la noi din secolul al XV-lea. L-am zarit deja din Piazza delle Erbe. Tot in Palazzo del Comune, o mica curte interioara, numita Mercato vecchio adaposteste o constructie din secolul al XV-lea, Scala della Ragione, sustinuta de 4 arcuri diferite.
 Piazza dei Signori sau Piazza Dante, cu monumentul poetului
 Piazza dei Signori
 Loggia del Consiglio si Palazzo del Consiglio
Mercato Vecchio, Scala della Ragione
Timpul meu la Verona s-a scurs. E timpul sa ma grabesc spre gara, trecand mereu pe langa Porta Palio. Fatada sa exterioara are 3 arcuri, cea interioara 5. Monumentul a fost construit in secolul al XVI-lea de catre Sanmicheli. Nu este o greseala, poarta nu se afla in Suedia, dupa cum ar indica steagul, ci o delegatie oficiala suedeza se afla in vizita in oras.

8 comments:

Costea Andrea Mihai said...

minunat orasul..l-am vizitat candva..buna prezentare..felicitari

Traveling Hawk said...

Multumesc. Stiu ca pozele nu arata prea bine dar sunt scanate dupa poze clasice, pe hartie. La calatoriile mai vechi de 5 ani trebuie sa fac asa fiindca nu aveam camera digitala atunci:) si acesta fiind totusi un blog de calatorii, cred ca informatia turistica este importanta (ce poti vedea, undeva).

VP said...

I have been in Verona many years ago. It's a pleasure to see it again in this fine reportage.

Traveling Hawk said...

Thanks, Giacomo :) I'm glad you enjoyed it.

Anca said...

Cand am fost eu atsa vara in Piazza dei Signori era o nebunie totala: tarabe cu suveniruri, lume si caldura mare!

J_on_tour said...

I have often wondered what Verona is like. My local newspaper organises trips to here. You have answered my questions. Maybe I will look at this page again sometime.

Traveling Hawk said...

Please do it! You are welcomed!

Swit Rocs said...

Aveti un blog minunat!
L-am mai browsuit cu cateva zile in urma, v-am adaugat acum in blogroll si va voi urmari constant. Mi se pare fascinant cate locuri ati vizitat si imi place foarte mult ca, spre deosebire de alte bloguri de travel, este suficienta informatie scrisa, dar si poze din belsug. Deci exact asa cum imi place mie :) O zi minunata!