Monday, November 15, 2010

Viena asteapta Craciunul / Vienna Awaits Christmas

Today I want to show you how nice is preparing Vienna for Christmas. I will not write about the Christmas fairs, not today. I will only emphasized on the street decorations and the way the shops are adorning their windows or entrances in order to attract more clients but also to contribute to the great atmosphere in the city. Advent will start in 2 weeks from now and the fairs will open too. We are already eager and slowly, enter in the general atmosphere.

Nu va grabiti sa credeti ca voi scrie despre pietele de Craciun din Viena. Nu, nu acum. Azi vreau doar sa va arat cat de frumos se impodopeste capitala austriaca cu aceasta ocazie. Caci nu este vorba doar despre nenumaratele piete in care toti ne bucuram sa mergem, ci si despre felul  in care isi decoreaza strazile, vitrinele si intrarile magazinelor. O atitudine schimbata a oamenilor, febra cumparaturilor, standurile unde se vand castane si cartofi copti sau vin fiert, toate contribuie la crearea unei atmosfere speciale, de asteptare, cand primii fulgi se simt in aer si sunt gata sa cada. Din multe locuri se aud colinzi, mai ales austriacul, magicul "O, Tannenbaum", devenit de multa vreme universal (O brad frumos).
stand cu castane coapte
Multe becuri ard pe strazile Vienei in aceasta perioada. Ca peste tot, centrul este privilegiat dar nici alte strazi nu sunt uitate. Oricum, orasul mai are si alte "centre" decat cel vechi, traditional. In buricul targului, Am Graben, in apropiere de Biserica Sf. Stefan, se aranjeaza in fiecare an o asa-numita Adventkranz. Este un obicei catolic, preluat in ultimii ani si la noi, fiindca comerciantii si-au dat seama ca este ceva ce se poate vinde bine. In esenta, este vorba despre o coronita pe care sunt fixate 4 lumanari. Incepand cu 4 saptamani inainte de Craciun, se aprinde cate o lumanare noua in fiecare dumineca, astfel incat in seara de ajun se aprinde a 4-a, acum arzand impreuna toate cele 4 lumanari. S-ar putea sa existe si o baza religioasa a acestui obicei dar eu nu o cunosc. Stiu insa obiceiul din familie si l-am pastrat si eu. Coronitele pot fi din orice material si impodobite in mod divers. Aranjamentul clasic este cu crengute de brad, verzi si lumanari mai mici, groase, rosii. In fapt insa, se pot folosi lumanari de orice culoare, inclusiv aurii sau argintii. Ei bine, o asemenea Adventkranz uriasa este aprinsa si Am Graben, ca sa se bucure toti de ea. Anul acesta Adventul incepe de azi in doua saptamani. Deci, in 5 decembrie se va aprinde prima lumanare.
 Am Graben, ziua
 Am Graben, seara
 Adventkranz Am Graben
 Mariahilferstrasse
 in apropierea Operei
 intrarea pe Karntner Strasse
 pe Karnter Strasse
 pe Mariahilferstrasse
 Magazinele nu se lasa nici ele mai prejos. In vitrine, la intrare sau chiar pe intreaga cladire, se pun tot felul de decoratiuni, care de care mai atragatoare, care sa le aduca cat mai multi clienti dar, in acelasi timp sa contribuie la atmosfera orasului. Fie ca este vorba despre moda sau chiar despre o cofetarie, nimeni nu vrea sa ramana pe dinafara. Asa este si cazul Cafenelei Demmel, cea mai scumpa din Viena, care are o traditie de peste 200 de ani. Imparateasa Sissi era indragostita de viorelele zaharisite produse aici (mici bomboane cu aceeasi forma si culoare violet). De altfel, la Demmel totul se face inca dupa retete traditionale. Cofetaria a fost infiintata in 1785 de catre Ludwig Dehne, cofetar din Wurttenberg. Succesorii sai au vandut-o lui Cristoph Demmel si de atunci a luat un avant deosebit, devenind furnizor imperial. In prezent, are filiale la Salzburg si New York.
 in galeria din Hundertwasser Haus
 idem
 pe strada, varza decorativa
 galeria unui mall
 in mall
 idem
 la Demmel in vitrina, bomboane de sezon
 Am Graben
Daca va place cum s-a impodobit orasul, agentiile de turism fac excursii speciale la Viena in aceasta perioada asa ca puteti merge sa va convingeti de atmosfera sa speciala.

20 comments:

LifeRamblings said...

i love Vienna. there's so much history and beauty in it. looking at these pictures bring back fond memories of my trip a few months ago. Thank you.

Daliana Pacuraru said...

Da...frumos...in special atmosfera minunata, linistita in care se pregatesc sarbatorile de iarna. Detaliile tratate cu acuratete, curatenia, frumusetea, bucuria, design-ul special, armonia...toate conduc spre sarbatori fericite !
Mi-ar place sa fiu acolo in perioada asta!
Multumesc!

Unknown said...

Very nice pictures.Greetings Andrzej.

Traveling Hawk said...

Life Ramblings

I love Vienna. I used to be there once a year, not this one and I miss it.

Traveling Hawk said...

Si mie, Wind! Din pacate anul asta nu am ajuns pe acolo si nici nu voi ajunge. Atmosfera de acolo nu se compara cu nici una. Viena are un farmec aparte.

Traveling Hawk said...

pietrzyk

Thank you! Have a nice day :)

黄清华 Wong Ching Wah said...

I can feel that beautiful atmosphere of Christmas already, thanks !

cieldequimper said...

So many good memories... I lived in Vienna as a child. When I returned in 2006, my camera broke down... :-)

Traveling Hawk said...

Wong, it's impossible not to feel it with so many decorations...

Traveling Hawk said...

Oh, no! What a pitty, cieldequimper. I feel sorry for you. There are allways good subjects for photography there.

marianaesincai said...

Foarte frumos! Viena in prag de Craciun este chiar mai frumoasa decat Parisul. Am Graben, unde este si monumentul Ciumei, este o zona speciala atat pentru vienezi cat si pentru turisti.

Traveling Hawk said...

Asa e, Mariana! Nu m-am asteptat totusi ca tu, care iubesti Parisul, sa spui asta :) dar ma bucur.

Phivos Nicolaides said...

Vienna is an amazing city full of stunning monuments with rich history and culture!

VertAnge said...

Foarte frumos! Austria mi se pare destinatia ideala pentru sarbatorile de iarna. Bine, cred ca ar fi mai spectaculoasa Laponia, in special pentru cei mici, dar Viena, Salzburg si Innbruck (si banuiesc ca si alte orase austriece) sunt decorate atat de frumos de Craciun si miroase peste tot a vin fiert cu scortisoara, castane coapte si ciocolata calda...

VP said...

I am almost lost in this great series of pictures. I have been in Vienna a few years ago and never in this period. It must be really charming...

Traveling Hawk said...

VertAnge, mi-ai facut pofta! Se intampla ca azi mi-am facut ultima ciocolata calda, cu menta, in pliculet, din Anglia:) Cred ca maine merg sa cumpar si castane, cu vinul fiert mai ramane de vazut...

Traveling Hawk said...

VP, how many driving hours from Livorno to Vienna? From me, there are aprox. 6 hours. It's not so far :) Besides, during this period there are a lot of organised trips, by bus.

RIZALENIO said...

Wow...those are stunning Christmas decors. Same here in the Philippines, our streets and major business centers are decorated with colorful designs and lightings.

Advance happy holidays!!!

Traveling Hawk said...

Hi, Rizalenio! They start very early with this decoration, in my opinion.

Swit Rocs said...

Ce amintiri placute au venit cu postul acesta :) Am fost si eu iarna trecuta chiar in perioada targului de Craciun si mi-a placut la nebunie!!
Spuneati la un alt post, mai sus, ca nu ati vazut Viena toamna. E exact cand mi-as dori eu cel mai mult sa merg fiindca, nu stiu daca ati fost, la Schloss Hof (undeva intre Viena si Bratislava) se organizeaza o serie de festivaluri baroc superbe! (Am fost intr-o vara si am vazut poze...)