Tuesday, December 14, 2010

O data in viata, China ep. 19 Mormintele dinastiei Ming / Once in a Lifetime, China 19th.ep. Ming Tombs, Beijing

Ming Tombs is a must for the tourist coming to Beijing. Usually it is in the same tour with the Great Wall, Badaling. If you want to see the whole space (40 sq.km.), you have to take a special, dedicated tour. If not, you will see (as we did) only part of it. We visited the Chang Ling Mausoleum, built between 1409-1427, where Emperor Yongle (3rd. emperor of Ming dynasty, who moved the capital from Nanjing to Beijing) is burried, together with his wife and 16 concubines. The only excavated tomb is that from Ding Ling, and what you see at Chang Ling, in the Hall of Eminent Favor, are artefacts excavated from that site.


Ming Tombs is the site where 13 of the 16 emperors of Ming dynasty are burried.

Vizita la mormintele dinastiei Ming este una obligatorie pentru turistii care vin in Beijing, mai ales ca ea este cuplata, de obicei, cu vizitarea Marelui Zid. Exista si excursii dedicate doar mormintelor, in care presupun ca se viziteaza toate punctele. Geografic vorbind, ele se afla la 60 km N-V de Beijing, la poalele Muntelui Tianshou, ceea ce le confera a pozitie exceptionala conform principiilor feng shui. Muntele inconjoara spatiul din trei parti, ferindu-l de spiritele rele care vin din nord.

Aici sunt inmormantati 13 din cei 16 imparati ai dinastiei Ming, impreuna cu sotiile si concubinele lor. Spre morminte conduce frumoasa Cale a Spiritelor, lunga de 7 km, strajuita de o parte si de alta a sa de 36 statui din piatra, de soldati, oficiali sau animale. Desi mi-as fi dorit sa o vad, nu a facut parte, din pacate, dintre obiectivele grupului nostru. Mormintele sunt raspandite pe o suprafata de 40 km patrati.

Imparatul Yongle, cel care a mutat capitala la Beijing si din al carui ordin s-au construit Orasul interzis si alte comori arhitectonice, are aici cel mai vechi mausoleu, numit Chang Ling. Acesta a fost construit in perioada 1409-1427 si, de-a lungul timpului, a trecut prin numeroase renovari. Suprafata totala ocupata de mausoleu este de 120000 m patrati. El cuprinde camera mortuara, dedesubt si structurile de la suprafata. Se crede ca aici este inmormantat Yongle, impreuna cu sotia sa si cele 16 concubine. Mormintele prorpiu-zise nu se pot vizita, nefiind excavate. Turistilor li se arata doar locurile unde se presupune ca sunt.

Cel care se viziteaza in interior (dar nu de catre grupul nostru), este mausoleul Ding Ling, cu mormantul imparatului Wangli, care a avut cea mai lunga domnie din dinastia Ming: 47 de ani. Mormantul acestuia este singurul excavat, iar obiectele gasite in interior sunt expuse intr-o sala a Mausoleului Chang Ling.

Patrundem in mausoleu printr-o poarta cu 3 intrari si ne aflam imediat intr-o curte interioara care conduce la Poarta Favorii Eminente.
poarta de intrare in mausoleul Ding Ling
Poarta Favorii Eminente
In aceasta curte interioara se afla un pavilion care adaposteste stele cu inscriptii din timpul dinastiei Qing, care vorbesc despre imparatii Ming. Un frumos altar pentru ofrande, placat cu placi glazurate, se afla in apropierea sa. In fata unui panou cu harta locului, ghidul nostru ne da cateva explicatii de baza. El se numeste Alan, chinezii alegandu-si de obicei un nume usor de pronuntat de catre occidentali.
 Pavilionul cu stele
 detaliu
altar pentru ofrande
Alan, cu parte din grup
 Poarta Favorii Eminente
 detaliu
Traversam o a doua curte interioara pentru a ajunge la Sala Favorii Eminente, unde sunt expuse artefactele dezgrobate din Mausoleul Ding Ling.
 la intrare, una dintre gazde, in costum de epoca
 statuia imparatului Yongle, al 3lea din dinastia Ming
 Sala Favorii Eminente si una din colegele de grup
 grupul nostru in acea zi: 3 americani, 2 elvetieni si 2 romani
 banii din aur ai epocii
 coroana din fire de aur, decorata cu doi dragoni
 alta coroana imparateasca (indiciu: dragonii, care il reprezentau pe imparat)
Dupa ce am admirat exponatele, am iesit in alta curte interioara. Prin Poarta Ling'en ea ne-a indreptat spre Turnul Minglou sau Turnul Sufletului, structura aflata deasupra camerei mortuare a imparatului.
 Poarta Ling'en
 intrare pe taramul mortilor
 Turnul Sufletului, privit de jos
detaliu
Am asteptat sa coboare un grup de chinezi, apoi am urcat si noi pe terasa turnului. De acolo se deschide o frumoasa priveliste spre muntii traversati de Marele Zid, care nu este prea departe de noi.
 planul inclinat spre terasa
 terasa Turnului Sufletului
 piatra din constructia originala a turnului, cu stampila imperiala
vedere de pe terasa, spre Sala Favorii Eminente







24 comments:

RIZALENIO said...

These are thousands and thousands of years ago artifacts. It's amazing to see what they used during those times, and things they used to cherish.

Once again, thanks a lot for this virtual trip.

Victor said...

mulţumesc frumos, şi drum bun în noua călătorie!...

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio! To be in China means to witness the very distant history of mankind. Those artefacts, especially those crowns are beautiful.

Traveling Hawk said...

Multumesc, Victor, pentru urare! Sarbatori fericite tie si celor dragi tie!

Costea Andrea Mihai said...

ce tare mi-as dori o plimbare prin china :) multam ca ne impartasesti si nou! salutari

Traveling Hawk said...

Multumesc! Cu cat o doresti mai mult, cu atat ai mai multe sanse sa o realizezi, perseverand. Si daca nu se poate, ne raman macar calatoriile virtuale...Mai sunt 4 episoade din China :)

VP said...

Those roof and floors are almost unbelievable, the same for the ornate ceilings. A great place and another amazing set of pictures...

Traveling Hawk said...

As I said, some consider the temple the most beautiful in Beijing :) I had another preference...

joo said...

I uderstand well why you consider it the most beautiful, however must be difficult to decide!
Was it an organized trip?

Traveling Hawk said...

Are you asking about Temple of Heaven? Yes, it was. We took 3 organizaed trips:
1. Botanical Garden, Fragrance Hill and CCTV;
2. Great Wall Badaling and Ming Tombs;
3. Forbidden City, Temple of Heaven, Summer Palace
The rest of objectives we have visited by ourselves.

marianaesincai said...

Foarte frumos prezentat tot serialul chinezesc. Cred ca toate aceste calatorii, asa cum sunt prezentate, trebuie valorificate in carti sau Cd-uri. Fiindca plecati curand, va doresc vreme buna, un trip reusit, sarbatori fericite si La multi ani Adriana!

Traveling Hawk said...

Multumesc frumos, Mariana! Si noi iti dorim tie la fel!

VertAnge said...

Ce forma bizara aveau banii! Exista vreun motiv?
Articolul e foarte frumos, ca de obicei.

Traveling Hawk said...

Erau mici lingouri de aur. Oricum, presupun ca saracii nu lucrau cu asa ceva! Astea au fost dezgropate din mausoleu. Probabil erau si monezi din fier sau altceva pentru cei saraci. Nu erau explicatii in engleza si ghidul nostru nu era grozav de amabil... (cel din excursia aceea). Hartia de orez, scumpa.Cam asa presupun eu. Oricum, banii de hartie au aparut foarte tarziu.

Anonymous said...

Informatii utile si fotografii deosebite in toate aceste episoade. Pe la ep. 6, parca, am vazut si Durianul, regele fructelor, de care sotul meu e innebunit, dar care pt mine are gust de ceapa...:))
Sarbatori fericite cu multa sanatate si o vacanta frumoasa ca si cele de pana acum!

LifeRamblings said...

i love those ornate roof details, how amazing.

Joop Zand said...

Thanks for sharing all these nice pictures..... they are wonderful.

Greetings, Joop

Traveling Hawk said...

teodora13,multumesc! Eu nu am gustat din ele, asa ca nu ma pot pronunta. In general nu am curiozitati culinare, sunt mai retinuta.

Craciun fericit si La multi ani, iti doresc de aici, din India, de la Udaipur.

Traveling Hawk said...

Life Ramblings I'm seeing more amazing things right now, in India. I am in Udaipur and I wish you from here Happy Holydays!

Traveling Hawk said...

Joop, you are too kind. You are an excellent photographer so if you like them, I am honoured.

Anonymous said...

De cind am discutat la sindrofia mea din noiembrie despre blog, il urmaresc cu regularitate si incintare! Va doresc o calatorie minunata, vacanta bogata (in imagini, locuri, amintiri...) si, urarea fotografilor, lumina buna! Ruxandra B.

Traveling Hawk said...

Multumesc mult Ruxandra. Acum 20 minute am revenit din India. Dupa ce termin seria cu China, ma ocup de cca 10 GB De poze si las putin sa se sedimenteze impresiile, voi povesti despre aventura indiana.

La multi ani, cu tot ce iti doresti!

Anonymous said...

Abia astept sa citesc ce scrieti despre India,eu nu am atita vointa sa tin un blog.

Unknown said...

La multi ani si tuturor care citesc acest blog un sfat: evitati sa calatoriti in Vietnam, a devenit o tara foarte periculoasa.In plina zi mi s-a furat aparatul de fotografiat, mi l-a smuls o tinara vietnameza aflata pe locul din spate al unei motociclete.Tara de hoti, nu produc nimic, inseala turistii, atita stiu.Evident, in astfel de situatii politia, ambasada nu iti pot fi de nici un folos.