Monday, December 6, 2010

O data in viata, China. ep.11 Templul lui Confucius / Once in a Lifetime, China. 11th.ep. Confucius Temple, Beijing

Kong Miao or Confucius Temple in Beijing is the second confucian temple in the country. It is located in Dongcheng district and you may go by metro, Yonghegong station. From the same station you may reach Lama Temple and the Imperial College, which is visited together with the Confucius Temple. If you want to enjoy the silence and the nice interior courtyards, go early in the morning, as the tourist groups arrive around 11 o'clock. Admission is 2.30 euro for both objectives. You may visit between 9-17. 

As our hotel was not so far, we took a walk. It was a nice and sunny April morning, and it was interesting to be alone among Chinese people as few Europeans visit China that early in the year.

As you may know, Confucius was the greatest philosopher of Chinese antiquity, who put the basis of education. He sustained education for everyone, independent on wealth and rang or status. He opened the first private school in China and had over 3000 disciples. His ideas strongly influenced Chinese society. 

The temple was erected in 1302 and, during the time, emperors from the dynasty of Yuan, Ming and Qing came here to pay their respects to the great Confucius. In the yard there are 198 stelae, stone tablets, with the name of over 50000 students who passed the imperial exams to become Jinshi or public servants. Those stelae are erected on BiXi, a mythical animal resulted from a cross between a dragon and a turtle. The name means "the 6th son of the dragon".  From the Confucius Temple we went nearby to visit the Imperial College, which I will show you tommorow.

Kong Miao sau Templul lui Confucius din Beijing este al doilea templu confucianist, ca marime, din China. El se afla in cartierul Dongcheng, unde se poate ajunge cu metroul, statia Yonghegong. Pornind din aceasta statie se poate vizita si Colegiul Imperial, aflat langa Templul lui Confucius si templul lamaist. Templul se poate vizita intre 9-17. Biletul de intrare, comun si pentru Colegiul Imperial, costa 20 RMB, adica 2.30 euro.

Pentru ca nu era foarte departe de hotelul in care am stat, am preferat o plimbare pe jos. Mergem pe un bulevard circulat, de-a lungul caruia se insira case simple, cu un singur nivel, cu pravalii in care se vand - pe masura ce ne apropiem de templu - tot felul de lucruri care se aduc ofranda precum si multe tipuri de betisoare parfumate. Strada cu templul este perpendiculara pe bulevard si este impodobita cu o frumoasa pailou.
Nu este prea multa lume pe strazi si nici in templu. Grupurile de turisti vin aici abia in jurul orei 11, asa ca, daca doriti sa va bucurati de liniste in frumoasele curti interioare ale templului, veniti mai de dimineata. Cand sosesc turistii e galagie, inghesuiala si se fac mai greu fotografii. Noi am facut si excursii in grup dar am mers si singuri si am vazut diferenta...

Templul a fost construit in anul 1302. Rand pe rand, imparati din dinastiile Yuan, Ming si Qing au venit aici sa-si prezinte omagiile fata de marele om.

Cand intram in prima curte interioara patrundem intr-o lume plina de liniste, cu iarba verde, copaci infloriti, pavilioane viu colorate si un sir de stele funerare dedicate celor care au trecut cu succes examenele imperiale grele, care durau 3 zile si confereau statutul de functionar public. Stelele (monumente de piatra) sunt sprijinite pe bixi, animale fantastice din mitologia chineza, rezultate din incrucisarea dintre dragon si broasca testoasa. BiXi inseamna "al 6-lea fiu al dragonului". In templu sunt 198 stele cu numele a 51624 invatati Jinshi.
 poarta de intrare in templu
 pavilion in prima curte interioara
BiXi
alt BiXi
statuia lui Confucius
Dupa cum poate stiti, Confucius (551.479 i.e.n.) a fost unul dintre marii filosofi ai lumii. Prin gandirea si actiunile sale a influentat puternic societatea chineza in primul rand dar si celelalte societati asiatice care i-au preluat invataturile. El a sustinut ideea de educatie pentru oricine, indiferent de bogatie, rang sau status si a deschis prima scoala privata din China. Se spune ca ar fi avut peste 3000 de discipoli, dintre care s-au remarcat 72, care au ajuns aproape de nivelul lui.

Patrundem in a doua curte prin poarta numita Poarta Marilor Realizari sau a Succesului, unde se afla expuse instrumente muzicale, tobe din piatra inscriptionate cu poeme cu teme de vanatoare, arme, etc.
In a doua curte interioara ne intampina copaci Wisteria infloriti.  Este originara din China dar creste si in Europa, inclusiv la noi in tara, chiar daca aici este folosit mai mult ca planta agatatoare si nu ajunge la acest statut impresionant de copac.

Se mai afla aici chiparosi, ienuperi si cedri seculari. Un exemplar interesant, de 700 de ani, este copacul numit Chu Jian Bai (copacul diavolului), legat de o legenda. Se spune ca un ministru din timpul dinastiei Ming a trecut pe sub el si copacul i-a agatat acoperamantul de pe cap si l-a aruncat jos. Deoarece se stia ca Yan Song este un ministru corupt, populatia a crezut in capacitatea copacului de a distinge intre bine si rau si i-a dat acel nume.
In Dacheng Diang, Sala Succesului  sau sala principala se afla instrumente muzicale si alte relicve. Ea pare mai mult un muzeu decat un loc de rugaciune. Atrage atentia tavanul casetat si pictat. Aceasta sala era de o importanta deosebita pentru studentii din alaturatul Colegiu Imperial. Confucius considera instrumentele muzicale ca fiind esentiale pentru auto-educare.
De la Templul lui Confucius am trecut alaturi, sa vizitam Colegiul Imperial, pe care il veti vedea maine.

11 comments:

VP said...

China is a mistery to me, I know so little about this country large as a continent. Thanks again for your beautiful images.

Traveling Hawk said...

I would like to know more about China, and see more. Unfortunately, I've been only in Beijing. I would like to see at least Shanghai and Hong Kong.

VertAnge said...

Ce bun ar fi cate un Copac al Diavolului plantat in fata Parlamentului si Guvernului :)

Traveling Hawk said...

Ha, ha, ha :)

joo said...

It's my favourit 'China' post so far! This temple is fabulous and I love wisteria an the amazing trees!
Thanks for showing:)

Traveling Hawk said...

Welcome, Joo! I liked it too because it was not filled with people when I was there and I could enjoy.

k.a. photography said...

Foarte frumos, imi place!!!

Traveling Hawk said...

The story goes on, Andras :)

RIZALENIO said...

These are jawdropping images. Fantastic sceneries your captured here.

Traveling Hawk said...

You praise me too much, Rizalenio :)

Swit Rocs said...

Wow, superb blog! Cat de mult ai calatorit!!!
Trebuie sa recunosc ca, pe langa placerea de a citi si viziona pozele, blogul tau mi-a fost si de mare folos!
Chiar pregateam si eu un articol pt. blogul meu despre templele din China si ma cam incurcasem in poze (mi s-a defectat camera foto in timup excursiei...) si cum sunt si 2 ani de atunci, era putin cam ceata in mintea mea si nu vroiam sa induc in eroare cititorii :)
Dar pozele din articolele tale m-au lamurit!
Multumesc si te voi urmari in continuare!