Tuesday, December 7, 2010

O data in viata, China. ep.12 - Colegiul Imperial / Once in a Lifetime, China - 12th.ep. - Imperial College, Beijing

Guo Zi Jian or The Imperial College was the most important forum for higher education in China since its construction in 1308, till the end of the Qing dynasty, in 1911. Now it is the site of the Municipal Library. The most important structure is the square Bi Yong Dadian hall, where every emperor delivered a speech to the students, at the beginning of his reign.

Guo Zi Jian, Colegiul Imperial, Scoala Fiilor Statului sau Scoala centrala, indiferent cum a fost numita, aceasta institutie de invatamant a fost cel mai inalt for de invatamant superior din China, incepand cu secolul al XII-lea si pana la sfarsitul dinastiei Qing (1911). Colegiul imperial a fost construit in 1308, dar in timpul lui Kublai Khan, in 1287, a aparut aici deja prima scoala . Desi construit in timpul dinastiei Yuan, marea majoritate a cladirilor din acest complex au aparut in timpul dinastiei Ming. Guo Zi Jian a indeplinit functia dubla de universitate nationala si de minister al educatiei. In zilele noastre, aici se afla Biblioteca municipala a capitalei.


Pentru a intra direct de pe strada, putem folosi poarta Ji Xian.
Aceasta ne va conduce prin prima curte interioara, spre o paiou cu glazura galbena, care dateaza din 1784.
Avand in vedere ca, in conformitate cu conceptia chineza, o scoala trebuie construita impreuna cu un templu, noi am patruns aici printr-o poarta laterala, dinspre Templul lui Confucius alaturat.
Pe teritoriul ocupat de scoala vedem, la mijloc, o insula inconjurata de un sant cu apa, pe care se afla constructia principala, o sala patrata, numita Bi Yong Dadian. In fata salii se afla frumoase arzatoare din bronz.
Patru poduri de marmora unesc insula cu zonele care duc spre locuintele studentilor. De balustrada care inconjoara elesteul atarna placute rosii, care par a fi elemente de identitficare dar, nefiind insotiti  de un ghid nu ne-a lamurit nimeni ce sunt de fapt si nici nu am gasit undeva vreo explicatie.
In sala Bi Yong Dadian, la inceputul domniei sale, fiecare imparat rostea un discurs pentru studenti. Inauntru aveau voie sa stea doar membrii familiei imperiale si ministrii. Trei persoane transmiteau apoi afara, pentru studenti si familiile acestora, ceea ce spusese imparatul. Unul dintre imparati, Qianlong a scris un poem cu ale carui versuri a fost ornat paravanul din lemn de santal din spatele tronului.
Faptul ca succesul la examenele imperiale deschidea drum spre o cariera publica si spre promovarea sociala este ilustrat de numarul impresionant de nume trecute pe stelele din curtea Templului lui Confucius.

19 comments:

Hanjié said...

Wow, great series of Beijing posts! I went to Beijing for the Second Ditan International Conference on Infectious Diseases in Beijing in 2008, and stayed for a few days after the that but I didn't see Beijing as many as you did.

Look forward to seeing more.

VP said...

After all these magnificent images the idea of an Emperor speaking to the students seem so funny: I can't imagine it now!

Traveling Hawk said...

Thank you, Hanjie, for the comments. I tried to do my best in a limited time of 8 days.

Traveling Hawk said...

Thanks, VP for commenting. Well, the Emperor spoke about Confucius ideas and works, it was not just a short speech like today, at the opening day of the university.

VertAnge said...

Daca as fi fost studenta aici cred ca in primele saptamani as fi fost numai cu ochii pe pereti, nicidecum la cursuri :)
Arzatoarele din ultimele fotografii au forma de elefant la baza? Nu-mi dau seama prea bine.

joo said...

I'm more and more convienced that I have to visit this country!
Beautiiful:)

marianaesincai said...

Superb tot regalul de imagini chinezesti! Ai surprins exact ceea ce merita de vazut si redat si altora. Cand veniti din India sper sa ne delectezi cu multe alte frumuseti.Drum bun

Joop Zand said...

I like your China pictures, must be a very nice trip !

greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Ha, ha, VertAnge, parca te vad stand acolo si repetand in cor ce spune maestrul! Da, au fosrma de elefanti, se vede mai bine daca faci click pe poza.

Traveling Hawk said...

Joo, the best is still to come :)

Traveling Hawk said...

Multumesc, Mariana si pentru aprecieri si pentru urari!

Traveling Hawk said...

Joop Zand, it was wonderful. A culture so rich and so different from what we know in Europe! It's a really great trip!

Victor said...

dragă Şoimule, nu mai pot să zic nici "mâc"... trec, mă uit, privesc, şi admir efortul tău imens... ceea ce faci tu este superb, şi merită tot respectul...

Traveling Hawk said...

Multumesc, Victor dar...e prea mult! Mie imi face placere ceea ce fac :) Asta a si fost ratiunea inceperii blogului: sa impartasesc si altora ce am vazut. Am vrut sa postez totul despre China pana plec dar nu se va putea, tot mai raman vreo 2-3 subiecte dupa ce ma intorc. Nu vreau insa sa trec la India pana nu "termin" China :)

RIZALENIO said...

The most intricate walls and roofs I've seen. Awesome photographs. Awesome works of art.

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio. It was superb, indeed!

黄清华 Wong Ching Wah said...

Structures in Beijing are always massive in grand ! Wonderfully done series.

Traveling Hawk said...

Imperial College it's not a big site but it is great! There have been no tourists there at that hour in the morning and I took my time, as we were by ourselves not in a tour. I like to have some extra days in a town to see places were tourists do not go so often. Thank you for your kind comment, Wong!

Swit Rocs said...

Trebuia sa platesti o suma (destul de mare pt preturile din China...) ca sa obti o placuta din aceea rosie pe care iti scriai o dorinta si apoi o agatai de balustrada de marmura si spunea ca Confucius ti-o va indeplini. Pentru asta erau placutele acolo :)