Thursday, January 20, 2011

Povestiri din Rajahstan 7. Cazare in Mandawa, India / Stories of Rajahsthan 7. Accommodation in Mandawa, India

Our accommodation in Mandawa was a very special place called Desert Resort. Outside Mandawa, at 1 km, the Resort has the form of a traditional village made up of mud houses. They are nicely decorated outside, using the white rice grain pattern, and inside, where decoration is based on mirrors, beads, and textiles with different textures and colors. The apartments are very comfortable. A swiming pool adds to the charm of the place. And for the day to be perfect, we witnessed a very nice sunset.


 A welcoming committee met us at the gate when we arrived. A red tilaka (or tilak or tika) sign was made on our foreheads. I didn't know the significance of the sign, so I look on internet and found on wikipedia that this represents the 3rd eye, which gives access to truth. Even if this is more a sign of devotion, very important in Hinduism, it is applied to the visitors too, in this case having a decorative role. 

Cazarea noastra la Mandawa a fost intr-un loc atat de special incat m-am gandit sa ii dedic o postare separata, cu parerea de rau ca am stat acolo doar o noapte! Construit in 1985, complexul a castigat un premiu pentru arhitectura caselor de pamant.

Aflat la 1 km de Mandawa, pe coama unei dune de nisip cu o priveliste frumoasa spre o zona semi-desertica, Desert Resort, este o locatie care vi-ar placea cu siguranta. La sosire, ne-a intampinat la poarta o adevarata delegatie de bun venit, care ne-a aplicat pe frunte tilaka, cu vopsea rosie. Ce este tilaka, tilak sau tika? Conform explicatiilor gasite pe internet (http://en.wikipedia.org/), acesta este "al treilea ochi sau ochiul mintii, asociat cu multi zei hindusi si cu ideea de meditatie si iluminare spirituala". El se aplica intre sprancene, cu o vopsea facuta din coloranti si cenusa. Exista credinta ca semnul respectiv limpezeste gandurile si inlesneste purtatorului perceperea adevarului. Semnul poate avea diverse forme si culori, acestea indicand secta hinduista din care face parte purtatorul. Preotii si ascetii il poarta tot timpul, in timp ce altii il aplica doar la festivaluri sau cu ocazii speciale. El se aplica si vizitatorilor unei zone, in acest caz avand simplu rol decorativ.

Dupa acesta primire ni s-a repartizat, la receptie, casuta in care suntem cazati.  Resortul are forma unui sat tipic acestei zone din Rajahstan, cu case construite din pamant si cu acoperisuri din stuf. O alee marginita de trandafiri conduce in zona casutelor.
Pe pereti, marginile usilor si ale ferestrelor sunt marcate cu vopsea alba, utilizandu-se modelul bob de orez, care contrasteaza frumos cu culoarea pamantului.
Aceasta, cu numarul 17,  a fost casuta noastra! Interiorul spatios este decorat cu o multime de oglinzi, margele colorate si materiale textile de texturi si culori diferite. In ciuda aspectului rural, in interior este asigurat tot confortul modern.In spatiul resortului se afla si un teren de badmington, exista posibilitati de a juca sah sau tenis de masa, un mic spatiu este special amenajat pentru a putea gazdui activitati de grup in aer liber, iar o mica piscina ofera racoarea apei in zilele de vara, cand temperatura poate urca aici pana la 45 de grade Celsius. Mai exista si o sala de conferinte si un centru de masaj ayurvedic.
Si pentru ca amintirea locului sa dainuie mai mult in mintea noastra, spre seara, am asistat la un frumos apus de soare. Ce ziceti, vi-ar placea sa stati aici cateva zile?

33 comments:

黄清华 Wong Ching Wah said...

Wonderful architectural shots especially the window elements.

Traveling Hawk said...

I like those traditional elements in the architecture of the place. It makes it different. Thank you, Wong1

Rizalenio said...

Oh wow! Like an out of this world building designs. Even the artistry on windows are conversation piece. Amazing. Can't wait to see something like this in the future. The location of AC made me smile.

The last photo is just so captivating. I always love a wonderful sunset shot.

Bravo, my friend.

Randy said...

These remind me of the Adobe houses that we have here. We don't have such beautiful paintings on the windows and wall. If I am lucky enough to get an adobe home I will have to start a new trend.

Life Ramblings said...

wow, what a beautiful resort. the designs are truly one of a kind and the place does look so inviting. i'd love to spend a few days there.

VertAnge said...

E foarte frumos! Sigur ca mi-ar placea sa poposesc cateva zile aici.

pharaonx said...

normal ca mi-ar place sa stau citeva nopti si zile pe acolo.
da ce ma mira e altceva: poate trag o concluzie din doar citeva fotografii, dar mie mi se pare un fenomen universal: mi-a placut in postu' precedent cum modernitatea incepe incet sa se infiltreze in traditie (prin acele picturi de masini si avioane), iar in acest post vad cum traditia se infiltreaza in modernitate. ma intreb peste vreo 20 de ani cit din obiceiuri vor mai ramine infiltrate in modernismul nivelator.

Traveling Hawk said...

Rizalenio, could be a new location for "Star Wars" :) Thanks for commenting!

Traveling Hawk said...

You are right Randy, only the Adobe houses from Santa Fe I remind are of a slightly different colors: light beige or a pinkish beije.

Traveling Hawk said...

Life Ramblings, I think that on summer (but not at 45!) should be wonderful to spend some days there.

Traveling Hawk said...

Multumesc, VertaNGE, pentru vizita. Pacat ca nu putem bea un ceai impreuna pe terasa aceea :)

Traveling Hawk said...

pharaonx, trebuie sa recunosc ca ai dreptate. Datorita globalizarii cred, arhitectura e cam aceeasi peste tot dar doar "cam"...fiindca daca ma gandesc la un Calatrava sau alti arhitecti de care n-am auzit dar au creat minuni moderne, poate si epoca asta va lasa ceva in urma ei...problema e, ce?

Cristian said...

Piscina in India!!! Ce delicatesa...

Joop Zand said...

What a beautiful place, you make me glad with such nice pictures.

greetings, Joop

Apollo said...

Nu-mi imaginam ca o cladire de pamant poate arata asa. :-)

Traveling Hawk said...

Si pentru noi a fost o surpriza, Cristian :) Multumesc pentru vizita.

Traveling Hawk said...

I am glad you enjoyed, Joop Zand!

Traveling Hawk said...

Asa de bine incat te imbie sa stai macar cateva zile acolo, Apollo.

VP said...

For a moment I took the strange wall in front of the house for a pile of sandbags... Very nice accomodation, love the windows.

Cristina DUMITRU said...

Da, da, da, da.... normal ca ne-ar placea!!!!!

Liliana said...

Superba postare! Multumesc, TH!

Traveling Hawk said...

E intr-adevar "a real treat", Cristian!

Traveling Hawk said...

I am glad too, Joop Zand! Have a nice day!

Traveling Hawk said...

Daca conceptul este tratat artistic, Apollo, aproape orice poate arata bine :)

Traveling Hawk said...

Yes, they look somehow strange, VP!

Traveling Hawk said...

Crisitna, poate ajungeti si voi acolo! Eu vi-o doresc, daca si voi vreti :)

Traveling Hawk said...

Cu placere, Liliana! Mai am, poate va plictisiti pana la urma :)

Andras said...

Super locul, imi place mult!!!

Traveling Hawk said...

A fost ceva aparte in calatoria noastra :)

alicee said...

Wow! Mie imi pare a fi turta dulce artistic facuta, pe care sa o pui la colectie nu s-o mananci. Cred ca e minunat sa dormi intr-un hotel asa!

Imperator said...

Aduce nu numai cu casutele din Turmi, Etiopia, dar si cu un hotel din Mali :)

Traveling Hawk said...

Ce ti-e si cu elementele astea universale din cultura...:)

Traveling Hawk said...

alicee, de fapt in hotelul asta ne-a fost cel mai frig, fiindca nu functiona radiatorul. Vara cred ca e placuta temperatura in aceste casute, fata de cea infernala de afara dar acum, parca ne-ar fi placut sa fie putin mai cald :)