Friday, January 14, 2011

Povestiri din Rajahstan 4. Turn al victoriei sau minaret? Qutub Minar, Delhi / Stories of Rajahstan 4. Victory Tower or Minaret? Qutub Minar, Delhi

In the Southern part of Delhi you may see a wonderful complex comprising the famous Qutub Minar, the landmark of Delhi. Constructed in 1193, an Afghan minaret has served as model. Sultan Qutub-ud-Din Aibak started the construction which some historians call "a victory tower", and some a mosque minaret. Iltutmish, the son-in-law of the former sultan, continued his initiative and Firoz Shah Tughlaq added the last 2 floors in 1386. The tower is 72.5 m high, being the tallest stone tower in India. Koran verses and geometrical motiffs adorn the tower. It is a real piece of art.


Another sultan, Ala- ud Din, tried to erect a tower, twice as tall, but he died before to reach the first floor and nobody continued his work. This is Alai Minar, Nevertheless, he also contributed to the complex with Darwaza Gate, the Qutbuddin Mosque, the city named Siri, which was "the envy of Baghdad, the rival of Cairo and the equal of Constantinopole", as some historian said.


Sultan Iltutmish erected during his life time (1235) the outside simple chamber for his cenotaph, beautiful decorated inside with Islamic calligraphy and geometrical motiffs.


Quwwat-ul-Islam Masjid is the first mosque constructed by the sultans of Delhi. Qutub-ud-Din Aibak demolished 27 Hindi and Jain temples and used the material to erect this mosque. Some parts are exposed in the little square at the foot of Qutub Minar. Humans are disfigured as the Muslim religion did not permit human or animal figures in the mosques.


The entire complex is part of UNESCO heritage. It is a wonderful place were people come to relax. You find this complex at 14 km south of Connaught Square. Entrance fee is 250 Rp (4 euros) for foreigners, including photography permit.

Complexul Qutub se afla in partea de sud a orasului Delhi, pe Aurobindo Marg, la 14 km de Piata Connaught si constituie pentru locuitori un loc de plimbare si relaxare. Cel mai cunoscut monument din acest spatiu este turnul  cu 5 etaje Qutub Minar, construit in anul 1193. Considerat o emblema a Delhiului, este un exemplu de arhitectura indo-islamica. Modelul sau ar fi fost un minaret din Afganistan. Intregul complex face parte din patrimoniul UNESCO.

Biletele de intrare se cumpara vis-a-vis de complex, langa parcare. Un bilet de intrare costa 20 Rp pentru indieni si 250 Rp pentru straini, taxa incluzand si dreptul de a fotografia. La rand erau vreo 20-30 de indieni dar mergea foarte repede pentru ca stateau disciplinati, ceea ce - aveam sa constat in alte parti - nu este intotdeauna cazul. M-am asezat si eu acolo si m-am simtit tare ciudat, ca sa nu spun prost, cand un militar m-a luat din rand si m-a dus la alta casierie, speciala, pentru straini. Ma rog, pentru aceasta discriminare o fi existand si explicatia ca de la acestia se incaseaza de mai bine de 10 ori mai mult....
intrarea la Qutub Minar
Datele despre construirea turnului sunt oarecum incerte. In timp ce unii istorici sustin ca el a fost inceput de Qutub-ud-Din Aibak si continuat de ginerele acestuia, Iltutmish, altii, bazandu-se pe legende, spun ca turnul ar fi fost construit de catre Prithviraj Chauhan pentru fiica sa, pentru ca aceasta sa poata vedea raul Yamuna inca de dimineata. Alte legende spun ca unchiul lui Prithviraj, Vigraharaja, l-a construit ca turn al victoriei dupa ce a castigat Delhi de la rajputi. Potrivit acestor teorii, Qutub-ud-Din si Iltutmish l-ar fi terminat doar. Ramane deschisa discutia despre functionalitatea sa: un turn inchinat unei victorii in lupta, asa cum obisnuiau mogulii sa faca (domnitorii nostri ctitoreau biserici) sau un minaret pentru o moschee (caz in care ar fi fost prea inalt)?

Qutub-ud-Din Aibak, al carui nume il poarta turnul, este primul sultan musulman turcic. Altii insa sunt de parere ca numele i-a fost inspirat sultanului Iltutmish- care i-a urmat la tron - de catre sfantul sufit Qutb-ud-din Bakhtiar Kaki. Se pare ca mai exista mistere de lamurit legate de acest turn.

Indiferent care ar fi adevarul, vedem azi un turn de 72.5 m (mai inalt decat turnul din Pisa), care porneste de la o baza de 14.32 m si se ingusteaza pana la 2.75 m in varf. Este cel mai inalt monument din India si poate fi vazut din multe parti ale orasului.  Constructia sa a durat 20 de ani. Un numar de 378 de trepte urca pana in varf. Ultimele doua etaje, au fost construite cu marmora alba de catre Firoz Shah Tughlaq, in 1368. Se pare ca turnul a fost folosit pentru a supraveghea hoardele mongole cand acestea au amenintat Delhi. Mai multe cutremure (1505, 1794) si traznete l-au afectat de mai multe ori dar, de fiecare data, a fost reconstruit. Azi, turnul este inclinat cu 60 cm fata de verticala.
Turnul Qutub Minar este o opera de arta. Impodobit cu inscriptii din Coran si forme geometrice si un joc de nuante ale pietrei rosii din care este construit, te face sa te intorci mereu spre el, in orice parte a complexului te-ai afla. Balcoanele cu balustradele lor decorative maresc efectul.
 vizitatoare admirand turnul
Mai tarziu, cand alt sultan - numit Ala- ud Din - s-a intors victorios dintr-o batalie, a dorit sa construiasca si el un turn similar, ba chiar de doua ori mai inalt! Din pacate, nu a reusit sa ridice decat un etaj si a murit, initiativa sa nefiind continuata. Turnul acesta, numit Alai Minar, se afla langa Moscheea Qutbuddin, langa care se afla si mormantul lui Iltutmish.
 ruinele turnului Alai Minar
In jurul turnului, alei frumoase duc si catre alte obiective ale complexului. O multime de caini stau la soare, fara a deranja pe nimeni.

Ne indreptam spre Moscheea Qutbuddin, trecand pe langa resturi ale orasului numit Siri, construit de Ala-ud Din, in 1303. Se pare ca era atat de minunat incat istoricii vremii spuneau despre el ca este "invidia Bagdadului, rivalul Cairoului si egalul Constantinopolelui"!
Din Moscheea Qutbuddin, cu peretii frumos ornamentati in stilul arhitecturii islamice, intram in incaperea patrata, cu o suprafata de 9 m patrati, unde se afla mormantul lui Shamsu'd-Din Iltutmish. Si aici, peretii sunt impodobiti cu inscriptii din Coran si motive geometrice. Incaperea a fost construita in 1235, in timpul vietii sale.
 Moscheea Qutbuddin
 inscriptii din Coran pe zidurile exterioare
 incaperea cu cenotaful lui Iltutmish
La picioarele Turnului Qutub Minar se afla Alai Darwaza sau Poarta Alai, o poarta construita in 1311 tot 
de catre Ala-ud Din Khalji. Poarta, din piatra rosie in care este incastrata marmora alba, este probabil prima poarta turcica cu arhitectura tipic islamica.
 Alai Darwaza
Tot la picioarele Turnului, in directie opusa, se afla si Quwwat-ul-Islam Masjid, prima moschee construita in India de catre sultanii din Delhi, careia i se mai spune si Moschea Puterea Islamului.  Ea a fost construita de acelasi Quitbuddin Aibak, pe locul unui templu hindus. Se spune ca sultanul ar fi demolat 27 de astfel de temple hinduse si jainiste pentru a le folosi ca material de constructie. Se mai vad expuse bucati frumos ornamentate din aceste temple, in jurul lui Qutub Minar. Figurile umane de pe stalpi au fost desfigurate pentru ca Islamul nu ingaduie sculpturi cu oameni si animale in moschei. Constructia a durat din 1193 pana in 1197. Ulterior, ea a suferit doua extinderi.
parti din temple hinduse si jainiste
Sunt multe de vazut inca in acest complex minunat, despre care se spune ca are uneori mai multi vizitatori decat Taj Mahal, dar orele zboara si mai vrem sa vizitam azi Mormantul lui Humayun, asa ca o ponim din nou spre centrul orasului.
way out from Qutub Minar complex

30 comments:

VertAnge said...

Turnul Qutub Minar mi se pare impresionant in imagini...cred ca in realitate e si mai si!

Aliceee Traveler said...

Si mie imi place turnul. Si dantelaria de pe el, si faptul ca e inclinat, e mare ... 70 de m wow!

Sus se poate urca?

Traveling Hawk said...

E un complex mare acolo, VertAnge, in care poti sta linistit ore bune ca sa vezi totul, pe indelete. Noi a trebuit sa ne multumim cu cele vazute in viteza...Daca nu procedam asa, nu vedeam mare lucru. Turnul este deosebit. Cand am fost noi era inchis la urcare, cred ca de sus este o priveliste cuprinzatoare asupra orasului.

Traveling Hawk said...

da, e mai inalt decat turnul din Pisa sau decat turnul-pagoda din China, alicee. Modelele acelea in piatra d epe el sunt deosebite, ca o dantela si ne vom mai intalni cu acest stil pe parcursul calatoriei.

marianaesincai said...

Foarte frumoase monumente, iar dantelaria ornamentelor este impresionanta! Pare ca este caracteristica popoarelor din sudul Asiei.

Traveling Hawk said...

Daca maresti poza cu balcoanele de pe Qutub Minar poti sa-ti dai seama si mai bine. A fost, de fapt, primul monument adevarat vazut in Delhi si mi-a produs o impresie grozava.

Randy said...

The details are so amazing. How lucky you are to have seen this in person.

LifeRamblings said...

the ornate details of the tower is simply astounding. it must have been wonderful to see this up close and personal. thanks for the free tour.

Daliana Pacuraru said...

Da...ma gandesc la modul in care au lucrat in piatra...timp , maiestrie, dorinta de a ramane in eternitate...
Am lucrat si eu cu pietrarii la restaurare si stiu ce inseamna!
Frumoasa si interesanta postare!
Weekend frumos sa ai!

RIZALENIO said...

What a grand structure, and the details are so intricate. I'm imagining of being there and touching this in person. Amazing.

The images of dogs lying in the ground made me smile.

HAPPY WEEKEND, my friend. Thank you for bringing us there while at the comfort of our homes. :)

黄清华 Wong Ching Wah said...

I think the Islamic influenced architecture is one of the most beautiful I have ever seen.

Wong

ruma said...

The minute designs seem to express incomprehensibleness of the human.

The Sea of Japan side has very much snow.
You know it.
Temple belonging to the Zen sect, Eihei-ji Temple.
The snow scene.
http://p.tl/wunY

Thank you.
From Saga, Japan.
ruma

Traveling Hawk said...

Randy, I wished for years this and time was here....

Traveling Hawk said...

Be my guest, Lifa Ramblings, for the rest of the series :)

Traveling Hawk said...

Sunt lucruri care azi nu se mai fac nicaieri...ei aveau o alta masura a lucrurilor...o alta perceptie si parca o alta dorinta de a lasa ceva pe Pamant, dupa ei...Multumesc pentru vizita, Wind!

Traveling Hawk said...

Rizalenio, the whole voyage was amazing, in different ways! This monument was but the gate opened to the marvels to come...

A nice weekend to you too :)

Traveling Hawk said...

Islamic influence was very powerful here, in Rajahsthan, Wong. You will see many other beautiful places. It was a continuous charm and amazement along the way...

Traveling Hawk said...

Thank you, Ruma, for reading this.

I visited the indicated post. It is amazing and very much Japanese...I mean this is the way I dream to Japan. Modern architecture may be attractive but this old structures are those to which I am attracted. Your posts only increase my desire to visit one day...even a small part of it, as I do not have nor the time neither the resources to see the entire Japan. I know they are so many blessed and beautiful places there, that you need years to discover them...

VP said...

The beauty of the place is overwhelming... These structures and their decorations are so exotic and beautiful!

Traveling Hawk said...

The decorations are unbelievable, indeed! The whole place is like an oasis in the city.

k.a. photography said...

Pur si simplu super!!!
Weekend placut!!!

Traveling Hawk said...

Ma bucur ca ai fost pe aici, Andras! O dumineca senina si tie!

Per Ove said...

It's great to see x\when people are using their skills to make beautiful decorations. You are lucky to be able to explore it, and take pictures of it:-)

Traveling Hawk said...

Yes, Per Ove, you are right: I was lucky enough to travel to India, something I wanted to do since long time ago...

J_on_tour said...

These are amazing wall designs. Thanks for showing the detail and describing the background.

Traveling Hawk said...

I am glad I am able to show you a small part of the India's wonders, J_on_tour!

Unknown said...

fascinant ce au putut face unii pe la 1300.
interesant e ca aflu ca mai exista turnuri inclinate, dar banui ca cel " mai inclinat" e cel caruie i se face ce-a mai multa reclama.
dar ce fascineaza la povestirile acestea e cantitatea de date. eu intr-o excursie nu reusesc sa tin minte denumirele unor piete sau a unor locatii, darmite sultanate si anii de domnie.
o saptamina buna

Cristina DUMITRU said...

Admirabile fotografii! Superbe locuri!

Traveling Hawk said...

pharaonx: nu e mare filosofie. Eu ma pregatesc temeinic inainte de fiecare calatorie, din diverse surse si...iau notite. In excursii, uneori avem ghid, alteori audio-ghid sau ne multumim cu documentarea de acasa. Apoi, in fiecare seara, notez ce am vazut - altfel, evident as uita. Lucrurile astea le pastrez intr-un fel de jurnal de calatorie, asa ca sunt usor de introdus in text.

Traveling Hawk said...

Ma bucur ca iti place, Cristina! Multumesc!