Tuesday, March 29, 2011

Povestiri din Rajahstan 40. Fortul Amber, Jaipur / Stories of Rajahsthan 40. Amber Fort, Jaipur

Most of the people are visiting Amber Fort during a workday, when the crowd is not so big, and when they may ride the elephants to the fort. Because I was worried by the Gujjars' protests, who blocked the roads and didn't permit the vehicles to go in the direction of Fatehpur Sikri, I changed the programme and we visited the fort right on the day we arrived in Jaipur. The aim was to leave the city as early as possible next morning because, otherwise, we had to go straight to Agra, skipping Fatehpur Sikri.

Amber Fort was constructed during two centuries, starting with 1592. It is representative for the mixture of Rajput and Mughal style and it is considered one of the most valuable in Rajahsthan.


We visited different parts of the fort like Jaleb Chowk (main courtyard, used for military parades); the Royal Palace;  Diwan-i-Am and Diwan-i-Khas- the places were the public and private audiences were held; Sheesh Mahal or The Glass Palace; Sukh Niwas or the Pleasure Palace, where the private apartments of the Raja were; Zenana (women's apartments). We also admired the Ganesh Pol and Charbagh, a pure Moghul style garden.


All in all it was a great experience. The Amber Fort is situated 11 km North of Jaipur, near the Lake Maota, and it played an important role as a royal palace, an administrative unit and a military strategic point. Even today, the tourist can see the amazing defence wall which surrounds a huge terrain. 


The fort may be visited daily between 9-30 - 16.30. The entrance fee of 200 Rp/person includes  the camera.

Majoritatea turistilor viziteaza Fortul Amber dimineata, pentru  a urca calare pe elefanti sau macar pentru a-i vedea. Stiam de acest lucru dar nu am putut sa ne incadram in acest program. Dupa cum vi-am povestit intr-o postare mai veche, incercam sa respectam cat de cat traseul initial al excursiei, perturbat - incepand cu ziua de la Jaipur -, de protestele Gujarilor, insotite de blocari de sosele. O stare de nervozitate innabusita a marcat zilele noastre in India, incepand cu acest punct. Deocamdata era vorba doar despre gasirea unui traseu convenabil, altul decat cel obisnuit, care sa ne duca la Fatehpur Sikri, urmatorul nostru obiectiv. In caz contrar, ar fi trebuit sa renuntam si sa mergem direct la Agra si nu vroiam acest lucru.

In consecinta, grabindu-ne sa plecam cat mai devreme a doua zi dimineata (cand aveam, de fapt, planificata vizita la fort), am fortat programul, mergand la fort dupa-amiaza, direct dupa ce am ajuns la Jaipur! Fortul se afla la 11 km nord de Jaipur si in jurul sau se afla localitatea Amber, prin care trecem.
Initial parte a fortului Jaigharh, Fortul  Amber (pronuntat Amer) a inceput sa fie construit in 1592, de catre regele Man Singh, comandant in armata marelui imparat mogul Akbar. Constructia a mai durat doua secole, la ea constribuind regii Mirza Raja Jai Singh si Sawai Jai Singh. Privind fortul dinspre soseaua care ne apropie de el, de pe malul lacului Maota, partea din stanga este cea mai veche, construita de Man Singh, iar partea din dreapta este construita de urmasii sai. Intreaga constructie, la care s-a folosit mai ales gresie si marmora, este o imbinare mestesugita a stilurilor hindus si mogul, Fortul Amber fiind considerat reprezentativ din acest punct de vedere. El a jucat in istorie rol de palat dar si de unitate administrativa si bastion militar strategic. Acesta din urma este bine ilustrat de zidurile puternice care inconjoara intreaga zona, nu doar palatul propriu-zis.
 parte a Fortului Amber construita de Man Singh
parte a fortului construita de Jai Singh I si II
parte a Lacului Maota, vazuta din fort
 localitatea Amber, inconjurata de puternice ziduri de aparare
 
Intrarea in fort se face dupa ce turistul urca, pe jos (cca. 15 minute) sau pe elefant (am inteles ca costul este de 450 Rp pentru 4 persoane dar nu am verificat!), o rampa destul de inclinata, pana la poarta Singh Pol. 
Deoarece leul reprezenta maretia si puterea, deseori prima poarta primea acest nume. Santinelele erau postate deasupra structurii, pentru a ataca din spate pe eventualii dusmani care incercau sa patrunda in palat. Si ca sa nu le fie usor intrusilor,  intrarea este intortocheata, nu in linie  dreapta. 

Se poate ajunge si cu masina la o parcare mai apropiata de poarta, ceea ce si facem, pentru a castiga timp. Maiestria lui Bhawar este pusa la grea incercare in a gasi un loc de parcare in aceasta mare aglomeratie dar, dupa ce ne fixam un loc de intalnire, il lasam sa se descurce. E dumineca si locul este intesat de turisti, mai ales indieni. Este mai bine sa va alegeti ca zi de vizita aici o zi lucratoare si sa veniti dimineata, la deschidere. Fortul este deschis zilnic, intre 9.30 - 16.30. Biletul de intrare costa 200 Rp/persoana, cu drept de a fotografia inclus.
parcarea din apropierea portii de intrare
Patrundem imediat in Jaleb Chowk, o curte interioara uriasa. Termenul de "chowk" provine din limba araba si inseamna "loc de adunare". Aici se adunau soldatii si aveau loc parazi militare, cand Maharaja isi trecea in revista armata. Tot aici se aflau si grajdurile. Printr-o poarta prevazuta cu chattris, se poate admira lacul Maota, pe care se afla o frumoasa gradina cu design geometric, in stil mogul, numita Dilaram Bagh (Pacea Sufletului).
 Jaleb Chowk
 in zona de intrare in Palatul Regal
Dilaram Bagh de pe Lacul Maota
Urcam spre poarta care duce in Palatul Regal. Fatada sa este impodobita de fresce colorate , usor decolorate de intemperii.
 Singh Pol
Curand ne aflam in fata altei porti, Ganesh Pol, decorata cu motive tipice artei rajpute. Deoarece se credea ca rolul lui Ganesh este acela de a indeparta piedicile din calea oamenilor, figura lui apare de multe ori pe portile de intrare in cladiri importante. Deasupra portii se aflau camerele doamnelor, care puteau privi de acolo, prin frumoase jhali zabrelite, la ceea ce se intampla la Diwan-i-Am.
 Ganesh Pol
 reprezentarea lui Ganesh
Curtea in care patrundem acum ascunde mai multe minunatii. Mai intai, Diwan-i Am sau Holul pentru audiente publice, o structura sprijinita pe stalpi frumos sculptati, unde Maharaja, stand pe un tron, asculta plangerile supusilor.
Diwan-i-Am
Apoi, splendidul Diwan-i-Khas, Holul audientelor private, care face faima Fortului Amber prin tavanul si peretii sai decorati cu oglinzi si sticla colorata.
 Diwan-i-Khas
Vis-a-vis de acesta se afla Sukh Niwas sau Palatul Placerilor, apartamentele private ale regelui, cu usi din lemn de santal si intarsii de fildes.
 Sukh Niwas
De sus poti admira Charbagh sau cele Patru Gradini, un frumos exemplu de gradina clasica mogula. Pe langa faptul ca in palat se afla numeroase canale deschise prin care circula apa, ferestrele erau si ele udate cu apa pentru a racori aerul in zilele fierbinte de vara. In Sukh Niwas cateva jhali superbe (se vad in foto de mai sus) ofereau privelisti spre imprejurimi.
 Charbagh
Tot aici se afla si Jai Mandir sau Holul Victoriei, care adaposteste Sheesh Mahalul sau Palatul de Sticla. Numele provine de la aceleasi decoratii de sticla care impodobesc tavanul si peretii. Legenda spune ca era suficienta o singura lumanare pentru a lumina incaperea datorita incrustatiilor cu oglinzi care se gasesc aici.
Trecerea dintr-o parte in alta a palatelor se face prin coridoare inguste, cu tavane frumos pictate sau prin mici curti interioare. Din cand in cand, cate o terasa care te lasa sa admiri imprejurimile.
oare exista ingeri in religia hindusa?
Ultima parte pe care o vizitam este Zenana, cea alocata femeilor. Mult mai simpla, mai putin si parca mai sarac decorata, oricum ascunsa de ochii strainilor, parca ermetic inchisa.
 Zenana
O prezenta interesanta pe terasa este cea a unui soi de busuioc magic, de forma si marimea unui copacel, numit Tulsi. Explicatiile alaturate lui ne indica efectul sau tonic, antiseptic, analgezic si digestiv, precum si faptul ca era adorat in India pentru virtutile sale religioase si practice.
 busuiocul (Basilicum) magic
Dupa ce ne-am bucurat ochii si sufletul cu atatea frumuseti oferite de fresce, oglinzi si sticla colorata, mosaicuri, pietre semipretioase, piatra mestesugit sculptata, lemn scump si fildes, ne indreptam spre iesirea din fort. Parcurgem o ultima curte interioara,  in care ne intampina un mic bazar incarcat de suveniruri. Nu lipsesc nici imblinzitorii de serpi care cantau unei cobre amarate dar pe care am fotografiat-o totusi, dupa ce le-am dat proprietarilor traditionalele 10 Rp. Nu puteam pleca din India fara asa ceva, nu?
Poarta prin care iesim se numeste Poarta Lunii, adica Chand Pol in hindi. Este poarta prin care circulau oamenii obisnuiti. Deasupra sa se pastrau instrumentele muzicale, mai ales niste tobe speciale, folosite in muzica naubat, adica muzica de protocol, cu reguli foarte stricte, care trebuia ascultata in tacere. Se crede ca acest gen de muzica dateaza din timpul lui Alexandru cel Mare.
Chand Pol
Ne indreptam spre parcare, pentru a ne intoarce in oras, unde urma sa vizitam City Palace si Jantar Mantar din interiorul Orasului Roz.



35 comments:

Madalina Dascalu said...

minunate locuri

Traveling Hawk said...

Ma bucur ca ti-au placut :)

Randy said...

Another monkey! I love it.

RIZALENIO said...

Wow! Like the Great Wall of China. I love seeing the details on the walls and doors again. The framing on that one photo is lovely.

Hanjié said...

"The fort is located 11 km north of Jaipur and Amber around town is, we feel" I am not sure I follow the translation. Can you tell me what that means and why it is called amber fort?

Love the star shape framed pic and the cobra, very indian.

magda said...

So interesting and beautiful photos !!!
The lake palace I really liked, the "embroidered" buildings!
Congratulations not afraid the combra !!
Greetings

Traveling Hawk said...

More monkeys in the next post, Randy!

Traveling Hawk said...

I had the same impression, Rizalenio!

Joop Zand said...

many thanks for this very nice serie photo's...... i like it so much.

Greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Hanjie,Amber is the name of the small location at the foot of the hills and it was the name of the region too. They pronounce it "Amer". It seems the name of the fort comes from Amba Mata (Mother Earth), worshiped by local tribes.

In the Romanian text it is written "The Amber Fort is situated 11 km North of Jaipur, and around the fort it is the small location of Amber, through which we are driving."

Traveling Hawk said...

That cobra was small and old and I stand not near her, Magda! Anyhow they are taking out the venom so it is not a real danger, other than the legend.

Traveling Hawk said...

You are kind, as always, Joop Zand!

VP said...

A legendary place, I wrongly thought that amber had something to do with the name of the fort.

Traveling Hawk said...

I thought that too, VP, at the beginning. But anyhow, one could say that the color of the fort is amber, especially with the sun rays on it.

joo said...

Hope to visit it one day! Your photos are superb, as usually and show the beauty and variety of this place perfectly!

Traveling Hawk said...

As I already said, make it an aim and go for it, Joo! Thanks for the comment.

Liliana said...

Mie aproape nu imi vine sa cred cate locuri minunate ai putut sa vezi! Si cata documentare ti-a trebuit ca sa ajungi pe acolo!

Traveling Hawk said...

Ai vazut ce multe se pot vedea in doua saptamani? Si asta in conditiile in care jumatate de zi eram in masina. Sigur ca a trebuit sa ne miscam repede si sa stim dinainte ce cautam dar, asta e! Mai mult nu s-a putut.

VertAnge said...

Foarte frumos! Asa cum ne-ai obisnuit :)

Traveling Hawk said...

Multumesc, VertAnge!

Amrit said...

I am from India and I can say this is the best and most comprehensive post on Jaipur/Rajashsthan.

Awesome.

Unknown said...

un loc absolut superb si mai ales bine pastrat.si bine povestit.

Traveling Hawk said...

Hi, A! Coming from you, this comment is very important, thank you and thanks for the visit! Feel free to browse through my blog :)

Traveling Hawk said...

Multumesc, pharaonx! Din pacate, i-am alocat prea putin timp. In Jaipur sunt multe de vazut si merita de stat macar 2-3 zile.

Hanjié said...

Thanks for the explanation.

Traveling Hawk said...

You are welcome, Hanjie!

LifeRamblings said...

such a remarkable place. it must be a real treat to see such magnificent architecture in person. i'm so envious of you TH.

Linda said...

As always, I love stopping here and gazing at all the fine detail in your photos Traveling Hawk! Your building/temple shots are incredible and you magically turn them into a beautifully tapestry.....I love looking at all the color and shapes in them! I stared at the cobra, just amazing and you are courageous...We had one that got loose in the Bronx Zoo, NY here a few days ago....
It's a small Egyptian Cobra....Your monkeys are great, they are so curious a quick....Nice sharp photos and beautiful landscapes, warm greetings from New England , USA! Linda

Traveling Hawk said...

Don't be, Life Ramblings! If you want this, you will go one day.

Traveling Hawk said...

Thank you, Linda, so much for your comment! If you like monkeys, there will be more, right in the next post, where I will tell you about a Monkey Temple in Jaipur :)

J_on_tour said...

Very good post. I liked the Diwan-i l or hall, the architecture as always, the domed ceiling, the gardens and .... the wall going up the hill. For a moment I thought you were on your previous trip !!

Traveling Hawk said...

You mean the Great Chinese Wall, J_on_tour? Yes, that great wall in Jaipur came as a surprise for me too.

Thank you for the visit.

cartim said...

Fantastica clladirea Fortului!!!
Constructia, arhitectura, interioarele , totul!
Si cu cobra aceea , nu mi se pare amarata, sau daca e amarata , tot cobra ramane :p si din cate am vazut maimuticile au fost mai prietenoase cu tine de asta data :P

Cu circulatia au si ei mari probleme :P
Am o intrebare: ce sunt chestiile acelea rotunde si agatate din a doua poza ?
Multumesc.

Traveling Hawk said...

Vase din alama, care se vindeau in Amber, localitatea de la poalele fortului.

Maimutica era prietenoasa fiindca avea o banana!

Rama Ananth said...

Such a beautiful place and so very very artistic. The palaces of Spain and their gardens are nothing compared to what you have in India. Just look at the work of art everywhere, and they have survived so beautifully for so long and still never fail to enthrall everyone be they Indians or foreigners alike. This just a little taste once you see the entire India you are will ever remain spell bound.