Friday, May 13, 2011

Momente din Seul 5. Universitatea Sungkyunkwan / Seoul Moments 5 Sungkyunkwan University

 Editare reluata / Later edit

AFTER 2 DAYS OFF FOR THE BLOGGER, I OBSERVED THAT A PART OF MY POST DISSAPEARED, TOGETHER WITH SOME COMMENTS ALREADY PUBLISHED. SO, I ADDED THE MISSING PART, INCLUDING THE ENGLISH SUMMARY.

It is well known that, together with Finnland, South Korea has the most performant system of education. Founded in 1398 by a decree of King Taejo, who founded also the Joseon dynasty, the Sungkyungkwan University is one of the 38 Seoul universities nowadays. And a respected one! The university has 1228 academics and a total of 26687 students.
My story is based on the brochures and leaflets I took from the Office for International Relations of the university.
The historic part, the Munmyo (the shrine teritorry) is open starting 9 o'clock and the entrance is free. I noted details of different constructions which could be seen, as follows:
Myeongnyundang - the lecture hall, where Confucian scriptures have been studied;
Bicheondang -  the state exam hall;
Dongjae/Seojae - the dormitories which hold 100 students each;
Jongyonggak - the library which was the only university library for the 400 years of the Joseon dynasty;
Daeseongjeon - the shrine of Confucius, where twice a year a memorial service for Confucius is held;
Tangpyeongbigak - a monument with a stella preserving the writing of King Yeongjo
Sinsammun - the Holy Three Doors, a 5 m wide gate with 3 doors, believed to be the pass of the souls of the deceased sages.
In the courtyard there are 2 gingko trees, planted in 1519 and protected by law. The gingko leaf is the symbol of the university because gingko represents longevity and enlightment, important elements for the Korean culture.

Am dorit sa vad ce a mai ramas din vechea Sungkyunkwan deoarece vizionasem pe internet k-drama "Scandal la Sungkyunkwan" (2010) si eram cazata foarte aproape de acel loc.

Se stie ca sistemul de invatamant pre-universitar din Coreea de Sud este considerat, alaturi de cel din Finlanda, ca fiind cele mai performante din lume la ora actuala. Acest lucru creeaza si premisele unui invatamant superior deosebit. In Seul exista acum nici mai mult nici mai putin de 38 de universitati de stat si private. Sungkyunkwan este una dintre ele.

In acest an, universitatea sarbatoreste 613 ani de existenta, ea fiind prima universitate din Coreea. Inca de la inceput, invatamantul s-a bazat aici pe principiile neo-confucianiste, intruchipate de cele patru calitati principale privind spiritul, actiunea, constiinta si intelectul, care s-ar traduce prin umanism, dreptate, decenta si intelepciune. Aceste calitati trebuiau sa se regaseasca la viitorii lideri ai natiunii, care erau pregatiti la Sungkyungkwan.

Fondata in 1398 prin decretul regelui Taejo, intemeietorul dinastiei Joseon, universitatea a trecut prin diverse faze care ii definesc istoria. Astfel, in 1400, regele Taejong a hotarat ca toti printii din familia regala sa urmeze aceasta forma de invatamant. Prima biblioteca a fost infiintata aici in 1475. In timpul ocupatiei japoneze, universitatea primeste un alt nume - Gyeonghagwon dar se redeschide sub numele initial in 1946, dupa recastigarea independentei de stat. Astazi, universitatea are un campus pentru Stiinte umaniste si stiinte sociale si unul pentru Stiintele Naturale. Renumitul grup Samsung este asociat fundatiei universitare.

Din materialele informative, pe care le-am luat de la Serviciul Relatii Internationale al universitatii, rezulta ca aceasta are in prezent 1228 cadre didactice titulare si 26697 studenti, din care 19437 la ciclul d elicenta si restul, de 7260 la ciclul de master si doctoral. Intre altele, la Sungkyunkwan se poate studia drept, stiinte economice, administrarea afacerilor, medicina, farmacie, nanotehnologii, inginerie, studii est-asiatice, etc.
 intrarea in campus, aflata la jumatate de km de locul meu de cazare
 pe aleile campusului
 in prim plan, cladirea pentru Relatii Internationale
cladire dedicata celei de-a 600-a aniversari
Simbolul universitatii este reprezentat de frunza de gingko. In curtea vechii universitati se afla doi copaci gingko, plantati in anul 1519 de catre presedintele de atunci al universitatii. Acesta este considerat un copac sacru pentru confucianisti deoarece Confucius obisnuia sa isi invete discipolii la umbra sa. De asemenea, gingko reprezinta doua elemente importante in cultura coreeana: longevitatea si iluminarea.
Ceea ce eu am vizitat aici a fost insa spatiul ramas din vechea universitate Sungkyunkwan, Munmyo adica teritoriul altarului. Acesta se deschide la ora 9 dimineata si vizitarea este gratuita.

DUPA DOUA ZILE IN CARE BLOGGER NE-A DAT BATAI DE CAP, AM OBSERVAT CA PARTE DIN ACEASTA POSTARE LIPSESTE, IMPREUNA CU CATEVA COMENTARII DEJA POSTATE. PE ACESTEA DIN URMA NU LE POT REFACE DAR ADAUG ACUM PARTEA CARE LIPSESTE.

In mijlocul spatiului se afla Myeongnyundang, adica ceea ce azi numim amfiteatru, un fel de sala de curs a vremii, unde se studiau textele confucianiste. Constructia a fost ridicata in 1398, arsa in timpul razboiului cu japonezii din secolul al XVI-lea si refacuta in 1606. Faptul ca ea se regaseste pe bancnota de 1000 won indica importanta pe care universitatea o avea pentru Coreea, precum si accentul pus pe cunoastere.
Myeongnyundang
In fata acestei cladiri se afla cei doi copaci gingko de 500 de ani, considerati comori nationale si, in consecinta, protejati.
 copacii gingko
Un eveniment foarte important pentru tinerii studiosi care doreau sa devina inalti functionari, era  examenul deosebit de dificil pe care trebuiau sa il treaca pentru a fi admisi. Ei sedeau pe jos in fata cladirii, fiind supravegheati pentru a nu copia sau insela in vreun fel vigilenta examinatorilor.

Acest examen se sustinea la cladirea numita Bicheondang sau "Iluminarea Marelui Drum", construita in 1664. In timpul razboiului coreean din 1950 cladirea a fost distrusa, fiind apoi refacuta in 1988.
Bicheondang
Pe cele doua laturi de est si de vest ale curtii se afla dormitoarele studentilor, Dongjae si Seojae. Fiecare putea adaposti cate 100 de studenti. Simplitatea liniilor, contrastul placut dintre culoarea naturala a lemnului si albul peretilor dau un aer de austeritate complexului.
Dongjae/Seojae
Pentru ca studentii aveau nevoie, evident, de o bilioteca, aceasta a fost construita in nordul salii de studiu. Initial, Jongyonggak adapostea texte istorice si scrierile lui Confucius. Regele Seongjong a donat bibliotecii 10000 de carti. De la inceputurile ei si pana la sfarsitul dinastiei Joseon, circa 400 de ani, aceasta a fost singura biblioteca universitara din Coreea.
Jongyonggak, in plan secund
Regele Taejo a mai dispus construirea unui altar pentru Confucius. Acesta este Daeseongjeon, locul in care - de doua ori pe an - se desfasoara unul dintre evenimentele culturale traditionale importante pentru Coreea, Seokjeon, cand se oficiaza un serviciu memorial pentru Confucius.
Daeseongjeon
In apropierea altarului, o mica constructie cu o stela (monument funerar), numit Tangpyeongbigak, pastreaza un citat dintr-o scriere a regelui Yeongjo: " Mintea unui om drept gandeste la armonie, nu la a forma factiuni.  A forma factiuni si a nu fi in armonie, aceasta este mintea unui om marunt." Acest paragraf era dat fiecarui student pentru a sublinia importanta comportamentului corect intre rivalii politici.
Tangpyeongbigak
Tot acest complex, in care eram singurul turist, are o poarta principala, de 5 m latime, prevazuta cu 3 usi, intotdeauna inchise, numita Sinsammun sau "Cele Trei Usi Sfinte". Ele se deschid doar pentru ritualul Seokjeon si nici macar regele nu putea trece pe aici. Se credea ca aceste usi reprezentau calea urmata de sufletele inteleptilor decedati. Interdictia pentru rege dorea sa sublinieze ca acesta avea un rang mai mic decat invatatii confucianisti. Inca o dovada pentru pretuirea de care s-a bucurat intotdeauna si continua sa se bucure invatamantul in Coreea. Nu e de mirare ca au asemenea rezultate pe plan global...
Sinsammun, exterior
Sinsammun, dinspre interior
Studentii de azi trec prin curtea aceasta pentru a scurta drumul spre anumite facultati. Se gandesc oare vreodata la colegii lor de demult, la ce insemna sa fii student atunci?

21 comments:

joo said...

Your travels are so fascinating! I love the old architecture you show us - fabulous!
As for your question, Kazimierz is situated on the Vistula River in the east part of Poland, not far from Sandomierz. It's very popular and trendy place especially for people from Warsaw.

Traveling Hawk said...

Thank you for the answer, Joo!

You will see plenty of old architecture in the post about Seoul:)

Anonymous said...

Dar de ce erai singurul turist, unde era toata lumea?

VP said...

Amazing pictures from a faraway and interesting country. Anyway, let me say that I am glad to have so much of Europe at hand...

Traveling Hawk said...

Anca, la ora 9 nu era nimeni acolo, si nici mai tarziu, cand am plecat. Cred ca obiectivul nu este atat de cunoscut, nici pliantele turistice nu-i fac reclama. Daca nu as fi vazut serialul respectiv, n-as fi stiut nici eu de el. Apoi, multi turisti stau in Seul in trecere, 1-2 zile (cum se intampla de obicei cu capitalele) si se grabesc sa vada palatele, poate niste temple, nu au timp pentru altceva.

Traveling Hawk said...

I respect your point of view, VP.

Liliana said...

Mi-au placut cele patru fundamente. Atat de simplu si atat de frumos!

Doug Hickok said...

i particularly like the contemporary architecture. We don't have much of that here in Charleston.

LifeRamblings said...

looks like a great place for education. :)

Traveling Hawk said...

O tara de mare cultura, Liliana:)

Traveling Hawk said...

Seoul has plenty of modern architecture, I willpresent it in other post,Doug.

Traveling Hawk said...

There are a lot of good universities among the 38 ones from Seoul, Life Ramblings!

VP said...

This is a part of Seoul I really like!

Traveling Hawk said...

Thank you, VP! I am sure there will be other parts too!

Traveling Hawk said...

Doug, Life Ramblings, VP - may be you would want to see the entire post, after later edit! Sorry:)

LifeRamblings said...

a wonderful place with plenty of great photo ops.

glad Blogger is back for the most part. although my last post reappeared, a number of my comments are still missing. hope the problems will be fixed soon.

Traveling Hawk said...

I don't believe we will retrieve our comments, Life Ramblings. They are lost for good. I use to make a copy of what I write, so I was able to put back the missing part of the text.

Unknown said...

Very interesting post and beautiful pictures.Greetings Andrzej.

Traveling Hawk said...

Thank you, Andrzej!

magda said...

Wonterful photos and very interesting buildings!!!
Greetings

Traveling Hawk said...

Thanks for the comments, Magda!