Friday, August 5, 2011

Momente din Seul 31. Templul Jogyesa si Muzeul Budhist Central / Seoul Moments 31. Jogyesa Temple and the Central Buddhist Museum

I wanted to visit this temple because this is the leading temple of the Korean Buddhist temples of the Jogye Order. All the details and explanations are from their brochure. Buddhism was introduced in Korea from Japan, via China. The Jogye Order appeared on 1962, based on a tradition of over 1000 years, and Jogyesa is one of the most active temple of the order. It was erected on 1910, and moved in Seoul on 1937. On 1941 it became the main temple of the order and changed its name in Jogyesa, on 1954.


The temple may be visited in Insadong and the best time to do this is during the celebration of Buddha's Day, when a lot of colored lanterns adorn the temple. Believers come to burn incense and to bring offerings, mainly as flowers, bought right on the spot. Staying at the temple is possible. All the guests are dressed in orange costumes, and the monks are wearing grey.


The main hall, Daewungjeon, is a symbol of the modern Korean Buddhism. Nice decorated panels could be seen outside. The motiffs represent scenes of Buddha's life, plants and animals. Inside, the Buddha Triad is represented by Shakyamuni Buddha in the center, the Medicine Buddha to the left, and Amitabha Buddha to the right. Photography is allowed.


In the yard one may see  Beomjongru, the Bell Pavilion, an Octogonal Ten-Storied Stupa and an Historical Monument, which celebrated the history of the temple and the Jogye Order. A prayer for the light of truth (dharma) is inscribed on the monument.


Near the administrative building of the order, a small museum of Korean Buddhism was organised. It is opened between 9-18 and the entrance fee is of 2000 won.

Tineam neaparat sa vad acest templu nu pentru ca este vechi, ci pentru ca el este considerat a fi simbolul budismului corean. El apartine Ordinului Jogye, de unde si numele. Pentru cateva detalii privind acest ordin si templul in sine, am apelat la brosura lor.

Budismul a ajuns in Coreea din Japonia, pe filiera chineza, mai intai in regatele Goguryeo si Baekje in anii 372, respectiv 384, in timp ce in Silla a patruns abia cu un secol mai tarziu. Cand aceasta din urma a unificat Coreea, in 668, budismul s-a raspandit. S-au construit numeroase temple, cum este si Bulguksa, considerat templul budist nr. 1 al Coreei de Sud. In timpul perioadei Joseon ( secolele XIV- XX), confucianismul a castigat mai mult teren. Templele budiste au fost scoase din centrele urbane si mutate in munti, numarul lor a fost limitat si conditiile pentru a deveni calugar budist s-au inasprit. Situatia s-a mai ameliorat doar in timpul razboiului cu Japonia, din secolul al XVI-lea, cand calugarii budisti au adus o contributie insemnata ca luptatori. In timpurile moderne, budismul s-a confruntat cu crestinismul care a castigat teren (29.2% din populatie se declara crestina la un recensamant din 2005), precum si cu materialismul aparut ca rezultat al industrializarii si modernizarii.

Cel mai important si numeros ordin budist corean, Jogye, a aparut in 1962 dar are o traditie de peste 1000 de ani. El controleaza templele mari din tara, inclusiv Jogyesa. Caracteristic acestui ordin este celibatul calugarilor, spre deosebire de celalalt ordin, Taego, ai carui calugari se pot casatori.

Jogyesa este unul dintre cele mai active temple, desi fondat abia in 1910. Initial, s-a numit Templul Gakhwangsa si a fost mutat pe locul actual din Seul in 1937, primind numele de Templul Taegosa, dupa cel al unui templu reconstruit. Abia in 1941 a devenit templul principal al ordinului Jogye, schimbandu-si numele in Jogyesa in 1954.

El poate fi vizitat in Insadong, integrat intre cladirile moderne din zona. Un sir de lampioane colorate te calauzesc spre el, acum, cand ziua lui Budha se apropie. Este perioada cea mai buna pentru a-l vizita, laolalta cu credinciosii care vin sa aprinda betisoare parfumate, sa ii aduca ofrande lui Budha si sa se roage.
Acum, cu apropierea sarbatorii, la intrarea in complex te intampina o multime de lampioane colorate.
Templul ofera si acele perioade de sedere, despre care am vorbit deja aici http://travelinghawk.blogspot.com/2011/05/momente-din-seul-12-templul-bongeunsa_28.html
Inca de la intrare te incanta spatiul frumos aranjat, plin de flori. Cei care au solicitat o sedere in templu, poarta toti o uniforma orange si trec preocupati prin curtea templului, salutand cu respect calugarii. Acestia stau cu placere la dispozitia oricui are ceva de intrebat.
Langa templu se vand si flori, care se daruiesc drept ofrande. Ca la orice templu, vizitatorii se descalta inainte de a intra si isi lasa incaltamintea pe rafturi speciale sau pur si simplu la intrare.
Cladirea principala, Daewungjeon, este un simbol al budismului coreean modern. In 2000 a fost cuprins in valorile culturale intangibile ale tarii, iar in anii 2002 si 2006 a fost remodelat cu ajutorul guvernului si al donatiilor de la credinciosi. Motivele de pe panourile care il impodobesc in exterior sunt pline de gratie. Ele reprezinta scene din viata lui Budha, elemente vegetale si zoomorfe, totul respectand culorile proprii unui dancheon specific templelor.
 

In complex se mai poate vedea Beomjongru, Pavilionul clopotului, care de asemenea exista la fiecare templu, precum si o stupa ocotgonala, cu zece etaje. Stupele au fost construite in perioada regelui Ashoka, pentru a pastra in ele relicvele budiste. Cea care se afla in aceasta stupa provine de la curtea regala thailandeza si a fost daruita unui calugar din Sri Lanka, care a adus-o aici.

Stupa, cu o inaltime de 15 metri, a fost construita pentru a 100-a aniversare (2010) a Templului Jogyesa. Cele 8 laturi reprezinta cele 8 opriri ale caii nobile, iar cele 10 etaje, cele 10 actiuni virtuoase.
Beomjongru
 stupa octogonala
In aceeasi zi cu inaugurarea stupei, a fost asezat in curtea templului si un monument istoric care celebreaza ordinul si templul. El are o inaltime de peste 7 metri. Pe o singura placa de piatra au fost gravate cele 8529 de caractere ale unei rugaciuni pentru lumina adevarului (dharma), care sa calauzeasca mai departe templul.
In interiorul cladirii principale se afla Triada Budha, reprezentata de Shakyamuni Budha in centru, Amitabha Budha la dreapta si Budha Lecuitorul la stanga. Toate statuile au peste 5 metri inaltime, fiind cele mai inalte statui de interior din Coreea. Nu m-a impiedicat nimeni sa fac fotografii in templu si nici n-am vazut vreun semn de interdictie.
Conform explicatiilor date de brosura templului, Budha Shakyamuni se afla in centru, pentru ca el este fondatorul religiei. De obicei este reprezentat tinand mana stanga in poala, cu palma in sus, in timp ce stanga atinge cu blandete pamantul. Poate va amintiti de mudre, acele miscari specifice ale mainilor, cu o anume semnificatie, despre care am vorbit in ultima mea postare despre India
(http://travelinghawk.blogspot.com/2011/04/povestiri-din-rajahstan-47-final-de.html). Aceasta este mudra numita "atingerea pamantului" si ii este specifica lui Shakyamuni. Dupa iluminarea sa, el a atins pamantul si acesta a purtat marturia marii sale realizari.
Budha Shakyamuni
Budha Lecuitorul ii ajuta pe cei suferinzi de boli fizice si emotionale. El tine deseori in mana un vas cu leacuri care vindeca bolile corpului dar si pe cele mentale ale ignorantei, urii si lacomiei.
Budha Lecuitorul
Ultimul membru al Treimii, Budha Amitabha, a infiintat paradisul in care renasc cei care doresc sa caute iluminarea. Acesta este cel mai bun loc in care poti renaste si se spune ca poti ajunge acolo repetand numele Amitabha. In mudra sa, el tine unite aratatorul si degetul mijlociu al ambelor maini.
Budha Amitabha
Pentru a fi cu adevarat un lider al templelor budiste, in imediata vecinatate a templului si a cladirii administrative a ordinului Jogye, s-a construit un mic muzeu in care se conserva obiecte religioase care ar fi mai greu de protejat in temple. Intrarea este de 2000 won si se face intre 9-18. Fotografiatul nu este permis dar pana sa-mi dau seama, facusem deja doua fotografii.
 cladirea administrativa centrala a ordinului Jogye
 gardieni ai unui templu
Amitabha predicand



19 comments:

Ishtar said...

Frumoasă plimbare şi imaginile întregesc de minune mica povestire.
Nice blog :)

Traveling Hawk said...

Multumesc, Ishtar, esti binevenita aici!

黄清华 Wong Ching Wah said...

A city so lively ... Glad you are back !

RIZALENIO said...

I smiled seeing those colorful lanterns, and the kid buddha. The cutest I've seen.

Love all the photos.

LifeRamblings said...

welcome back buddy. hope you had wonderful vacation. nice photos especially the colourful lanterns.

Randy said...

I love the lanterns and the Buddhas.

Traveling Hawk said...

Thank you, Wong. It is a vibrant city, indeed.

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio. If I would have been 2 more days in Seoul, I would have had the opportunity to participate at the Lanterns Festival:(

Traveling Hawk said...

Thanks, Life Ramblings! It sure was an interesting vacation!

Traveling Hawk said...

Thanks, Randy!

Joop Zand said...

A pleasure to see this very nice photo's.

greetings, joop

Traveling Hawk said...

Thanks, Joop! Have a nice weekend!

VP said...

So many interesting things here, I almost lost my way through them!

Traveling Hawk said...

I'm glad you like it too, VP!

Doug Hickok said...

Wow, as always, your posts are very intriguing, full of the colorful scenes of the city. I especially like the lanterns in the trees, and the beautiful artwork in the temple. And welcome back :^)

Traveling Hawk said...

Thank you, Doug! I only registered with the camera what I saw. It's the merit of the city to be so beautiful and interesting.

Traveling Hawk said...

Thanks, Per Ove, you're right, Seoul is worth a visit!

Magia da Inês said...

ჱܓ
。°✿Amigo,

A série de fotos está super incrível.

É incrível como os budistas são harmônicos, transmitem paz e são ao mesmo tempo alegres... todas essas cores exuberentes... energia e vontade de viver.

Seu blog é uma aula, aprende-se muito aqui.

Deixo um abraço carinhoso.
Boa semana! ჱܓ

。°✿Beijinhos.
°º✿ Brasil.
º° ✿✿♥ ° ·.

Traveling Hawk said...

Magia da Ines, thank you for your comment. As Romanian is also a Latin language as Portuguese, I understood what you have said but I cannot answer:) You are welcome to come back any time you want.