Monday, August 15, 2011

Ce am vazut in Gyeongyu? (1) / What Have I Seen in Gyeongyu? (1)

 Of course that my main objectives have been those related with the TV series. So I started by visiting the tomb of the General Kin Yushin. It is situated in a forest, in a national park and it is proper for a great man of the Korean history. His tomb looks by far much better than that of the Queen Seon Deok's! Grandson of one of Gaya's kings, Kim Yushin belonged to the hwarangs' , th flower of Gaya's warriors. He was a master of martial arts and had great leader skills. His role in unifying the states fro the Peninsula was great. He fought many battles and helped to the annexation of Baekje and Goguryo, to Silla.


After the heavy rain a day before, in the morning was still cloudy. I walk on an alley, along the river, and I watched the azaleeas and the birds. It  was almost deserted there but for the cars passing.

The tomb is over 5 m high and 12 stones, representing the zodiacal signs, are disposed around the circumference. The entrance fee is 500 won.


By contrast, the queen's tomb, situated also in a red Korean pine forest, looks deserted. I am the only one climbing in the forest. There are 2 guards up there and that's all! Underneath the tomb there is a temple, were I stopped for a minute, absorbing the beauty of the landscape.


Before to visit the museum, I was lured to a place by 2 posters showing 2 popular TV series: Queen Seon Deok and Dong Yi. I thought that, may be, that could be a filming area for the series but it was the place of the former royal palace, now gone, called Wolseong. What it is still to be seen, is an ice deposit, which was constructed near the palace.


The museum has a rich outdoor display (Queen Seon Deok's Bell, among others). The rooms and pavilions are full of artefacts discovered in the area. One of them is dedicated to the things found in the Anapji Pond.

Evident ca, aflata in Gyeongyu, doream sa vad mormintele generalului Kin Yushin si ale reginei Seon Deok, precum si Observatorul astronomic construit in timpul domniei ei. Cum ele se afla insa la mare distanta unul de altul, a trebuit sa grupez obiectivele altfel.

M-am dus mai intai la mormantul generalului, aflat mai excentric fata de punctul de informare turistica, de unde am pornit. Dupa ce am traversat un pod, m-am aflat imediat intr-o zona aproape pustie, unde doar masinile treceau pe langa mine. Cerul plumburiu, ramas dupa ploaia de ieri, atarna inca greu deasupra orizontului. Merg pe o alee pavata cu un fel de caramida rosie. Ciresii s-au scuturat deja aici dar rosul azaleelor inflorite pune accente de culoare care ma inveselesc. Langa apa, surprind niste batlani albi. Trec pe langa o gospodarie traditionala si vad un semn care marcheaza inceputul parcului national si un altul care imi arat ca sunt pe drumul cel bun! Mormantul se afla in padure, loc in care, in mod normal, m-as codi sa merg singura...Dar am venit atata drum pana aici si tara asta mi-a dovedit pana acum ca e atat de civilizata, incat pornesc increzatoare.
Drumul urca usor prin padure, lasand in dreapta niste trepte vechi, misterioase...Platesc intrarea, 500 won, si ma indrept spre poarta de intrare. Pinii din jur, impreuna cu alte plante, inmiresmeaza aerul. In apropierea mormantului sunt plantate azalee.
In fata sa se afla masa pentru ritualuri si lateral, o stela. Inaltimea mormantului este de 5.3 m si diametrul de 18 m, un mormant demn de un rege. Partea sa de jos este ornata cu 12 placi de piatra, reprezentand semnele zodiacale.
 mormantul lui Kim Yushin, vazut din fata
 mormantul, vazut din spate
Nepot de rege din Gaya, un stat mic anexat de Silla, Kim Yushin a intrat la 15 ani in elita militara a hwarangilor. Avea o capacitate intelectuala iesita din comun si stapanea la perfectie artele martiale. A jucat un rol important in anexarea la Silla a statelor Baekje si Goguryeo, dupa care i-a alungat pe chinezi din Peninsula Coreea. Datorita meritelor sale a  ajuns pana la cea mai inalta pozitie guvernamentala, cea de de Taedaegakgan si, postum, a primit titlul onorific de Heungmudaewang.

Asteptam cu nerabdare sa vad mormantul reginei. M-am dus in cealalta parte a orasului, unde am constatat ca e chiar mai pustiu ca si la primul mormant. Daca acolo exista o alee pietruita si arbusti plantati, aici chiar urcam prin padure, pe o poteca si mormantul zacea singur, parca parasit, indicand doar prin marime ca este vorba despre un conducator. Nici un vizitator. O placa cu explicatii si doi paznici, care se plimbau in jurul mormantului, in sens invers unul fata de celalalt. Ma intreb daca faceau asta si cand nu era nimeni acolo?! Mormantul m-a impresionat prin simplitate. Parca era ascuns in padure si din gloria de odinioara a personajului, n-a mai ramas nimic...

Se spune ca regina a spus supusilor sai ca va muri in curand si ca doreste sa fie inmormantata pe Muntele Nangsan. A murit in aceeasi zi.  Mormantul sau are o inaltime de 6.8 m si diametrul de 24 m. Baza sa e intarita cu pietre.
 mormantul reginei Seon Deok (Deok Man)
 sic transit gloria mundi...(sau asa trece gloria lumii)
Muntele Nangsan (108 m) era considerat locuinta a zeilor si de aceea, in 413, a fost interzisa taierea copacilor in acea zona. Desigur ca, la un moment dat, interdictia a fost ridicata, caci azi, pinul rosu coreean nu este prea batran acolo. Ici colo, se vad movilele altor morminte, apartinand probabil calugarilor de la Templul Sacheonwang, construit mai jos, in 679, la 30 de ani dupa moartea reginea Seon Deok. De acolo, de deasupra templului, lumea din jur arata minunat.
pe Muntele Nangsan
Templul Sacheonwang
Astept din nou autobuzul, care ma duce inapoi, in oras. Un drum cu autobuzul costa 1500 won.

In drum spre Muzeul National din Gyeongyu, dupa un petec de rapita inflorita care inveseleste locul, vad niste afise care ma induc in eroare. Unul este chiar al serialului care m-a adus aici, celalalt, al unui serial care este transmis de televiziunea noastra chiar cum, cand ma aflu aici - Dong Yi. Asa ma face sa cred ca ma aflu in preajma vreunui loc care a fost scena unor filmari, asa ca urc panta scurta din fata mea, sa vad despre ce este vorba.
Ajung astfel, intamplator intr-un loc unde se afla Wolseong, o resedinta a conducatorilor Sillei din care n-a mai ramas nimic. Numele sau se tragea de la forma de luna in crestere pe care o avea. Ea juca si rol de fortareata, aparata de apele raului Namcheon.
 locul pe care se afla fortareata Wolseong
In apropierea sa se mai vede inca “ghetaria” din Seorabeol, construita in timpul domniei celui de-al 21-lea rege al sau, Yeongjo. Depozitul de gheata, construit din 1000 de pietre, are 19 m lungime, 6 m latime si 5.45 m inaltime. Tavanul arcuit are trei guri de aerisire, care ies din pamant prin tavan, sub forma unor cosuri, iar podeaua este putin inclinata pentru a permite scurgerea apei provenita din gheata care se topea.
 depozitul de gheata
gurile de aerisire
La Muzeul National din Gyeongyu (intrarea libera), ma plimb mai intai in exterior. Intalnesc din nou grupuri de copii, veniti cu educatoarele lor la o lectie de istorie. Iata mai jos cateva fotografii facute in curtea muzeului.
 suport pentru monumente, sec. 9-10, Silla unificata
 clopotul reginei Seon Deok, asezat initial la Templul Bongdeoksa, mutat la fortareata Wolseong dupa avarierea acestuia si adus la muzeu in 1975
 cap de Budha, 1.53 m inaltime, 1.7 tone greutate, sec. 8-9, Muntele Namsan, Silla unificata
 Avalokitesvara, sec. 8, Silla unificata
 stupa cu 3 etaje, Muntele Namsan, a doua jumatate a sec. 9, Silla unificata
In salile si pavilioanele muzeului sunt expuse artefacte dezgropate in zona. Un pavilion este dedicat special celor descoperite prin secarea - in vederea curatarii - a elesteului Anapji. Ele dovedesc bogatia Sillei dar si indemanarea mesterilor sai in prelucrarea metalelor,  a pietrelor pretioase, a pietrei si a lutului.
 tigla folosita la acoperisurile palatelor si templelor
 vas pentru ars mirodenii; acestea se ardeau in corpul leului, iar fumul iesea pe nari si pe gura
 sfesnic
 agrafe
 coroana si cingatoare din aur, pietre pretioase si jad, caracteristica Sillei
 ornament din aur pentru coroana
 cercei din aur
 cupa de aur
 pumnal cu teaca din aur, incrustata cu pietre pretioase




24 comments:

Daliana Pacuraru said...

Ca si la Alicee , calatoriile tale ma ametesc! Atata frumusete, multe informatii, locuri neasteptate!
Extraordinar!
Multumesc mult, Hawk!

Joop Zand said...

So much nice photo's and good onformation....it's always nice to visit your blog.

Greetings, Joop

VP said...

I almost got lost, probably a bit too many pictures for a single post, but I didn't miss the benches and the many interesting works of art.

Traveling Hawk said...

Multumesc, Wind, pentru vizita si aprecieri!

Traveling Hawk said...

You are always welcome, Joop!

Traveling Hawk said...

I know they are way too many, VP, but I want to convince everybody who looks at them how wonderful places those are! Thank you!

escape said...

those terracotta roof tiles makes each house special. such a great feature to eastern oriental houses.

Traveling Hawk said...

You are right, dong ho! Those houses are beautiful.

Bengts fotoblogg said...

Very interesting, great blog.

Traveling Hawk said...

Welcome to my blog,Bengts! Thanks for the appreciation.

Randy said...

So many wonderful things to see. That tomb is interesting.

Traveling Hawk said...

Yes, it was a very "dense" trip, Randy!

RIZALENIO said...

A lot of WOW factors are in this area. Can't stop saying WOW, my friend. I thought Julie Andrews would come out on those beautiful field with yellow flowers. I love the landscape. I love the sculptures. I love everything in this post.

Traveling Hawk said...

I am glad you enjoyed my post, Rizalenio, thanks!

Unknown said...

din nou multe lucruri frumoase, interesante, bine pastrate.cand vad cam cum sunt puse in valoare, si cum sunt vandalizate vestigiile istoriei noastre, ma apuca invidia. bravo lor.

Traveling Hawk said...

Da, asa zic si eu, pharaonx.

LifeRamblings said...

wow, this place is amazingly beautiful. thanks for sharing the fun and memories.

roryta said...

frumoasă locaţie...

Traveling Hawk said...

You are welcome, Life Ramblings!

Traveling Hawk said...

Multumesc pentru vizita, rory!

cartim said...

Ce imi place leul acela si ce m-as mai juca cu el sa vad cum ii iese fumul pe nas :P

Totul este foarte frumos, de la parcul ce incoanjoara cladirea , pana la obiectele din interior.

Traveling Hawk said...

Da, ar fi interesant de vazut asta, Cartim!

J_on_tour said...

Wow, that's an incredible build up to an unusual looking tomb. Some nice artifacts too.

Traveling Hawk said...

It's the first time I see such a tomb, other than in a movie. They continue to do them in this way even today but they are smaller, of course.