Thursday, September 8, 2011

Vacanta in Muntenegru 3. Canionul Tarei / Montenegrin Vacation 3. Tara Canyon

Tara river is 140 km long, of which 82 km is a deep canyon. It is the deepest in Montenegro and Europe and the 2nd in the world, after Grand Canyon, Colorado. Because of its deep green-bluish water, Tara is named "the tear of Europe". Since 1977 it was included in the UNESCO programm named "The Man and the Biosphere" and since 1980, Tara is part of the Durmitor Natural Park.

It is said that some of the black pines in the Tara valley are 400 years old and they are 50 m high!


The elegant, beautiful bridge over Tara, at Djurdjevica, was constructed by engineer Lazar Jankovic. The bridge is 366 m long and it stays at 150 m above the water. A lot of photographers are always there. A motel, some terraces and souvenir shops, attract the tourist there. There are only 27 km left to Zabliak, when you reach the bridge.
Raul Tara are o lungime totala de 140 km din care 82 km sunt canion. Punctul sau cel mai adanc masoara 1300m. Dupa ce se uneste cu raul Piva (care formeaza un alt canion plin de farmec), formeaza impreuna Drina, unul dintre cele mai lungi rauri din Balcani.In 1977 raul Tara a fost inclus in programul UNESCO "Omul si biosfera", iar din 1980 face parte din Parcul Natural Durmitor. Canionul sau este cel mai adanc canion nu doar din Muntenegru ci si din Europa, fiind si al doilea ca dancime in lume, dupa Grand Canyon, Colorado. Datorita apei sale limpezi, albastru-turcoaz, Tara este supranumita "lacrima Europei". Iata cateva date care trebuie sa te faca cel putin curios!
"lacrima Europei"
Vegetatia pe mal este foarte deasa, permitand rareori cate o privire spre vale. Predomina pinul negru care se catara pe crestele calcaroase, pe care le strajuiesc ca niste vajnici soldati. Se spune ca unii au peste 400 de ani si ating o inaltime de 50 m.
Undeva, intre Dobrilovina si podul de la Djurdjevica, este amenajat un frumos loc de odihna si de baie. Umbrare special construite te imbie, cu mese si banci, la popas. De aici pleaca si ture de rafting de 2-3 ore, pe o lungime de 18 km.
Podul de peste Tara este o constructie impresionanta prin eleganta arcurilor azvarlite peste rau. Proiectantul sau a fost prof.ing. Mijat Trojanovic, dupa cum indica o placa comemorativa fixata pe piciorul podului. Se spune ca, in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, constructorul insusi a aruncat in aer un arc al podului pentru a impiedica trupele de ocupatie sa il treaca!
Podul are o lungime de 366 m si se afla la 150 m deasupra apei. Strabatut de masini, care reduc viteza din cauza numarului mare de fotografi aflati mai mereu pe el, ofera o panorama fantastica. Langa el se afla un motel, terase si mai multe chioscuri cu suveniruri.
De aici, pana la statiunea montana Zabliak mai sunt 27 km. Dar, despre Zabliak, data viitoare.

24 comments:

Randy said...

What a beautiful area. I really like that bridge.

Traveling Hawk said...

It is beautiful, indeed, Randy. Thanks for the visit.

Cristina DUMITRU said...

Extraordinar! Stiam cate ceva despre acest canion, dar parca e si mai frumos decat mi l-am imaginat eu. Cand am citit despre pinul negru imediat m-am gandit la peisajele din vara asta, din Cheile Tasnei (a se citi Tzasnei) de la noi: asemanarea peisajelor este coplesitoare! Mie mi s-a parut un copac de un farmec extraordinar. Foarte faina relatarea, asteptam si continuarea! (uite ca vorbesc si in versuri...)

Joop Zand said...

Wow.....it's lovely overthere.... nature looks very nice.
good pictures again !


greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Ai dreptate, Cristina! Acum ca stau sa ma gandesc, valea seamana cu a Cernei, doar ca Tara are un defileu mult mai adanc. Multumesc pentru vizita si apreciere.

Traveling Hawk said...

Thank you, Joop! It is really a natural park!

Claudia Mihaila said...

Ce peisaje extraordinare! Iar culoarea apei e pur si cimplu incredibila! Foarte frumoase locuri.

Traveling Hawk said...

Multumesc, Claudia! Asa e apa din zonele carstice intotdeauna. Este si secretul culorii fantastice a marii in Grecia, acolo unde sunt calcare pe tarm.

Daliana Pacuraru said...

Mama mia, nu stai o clipa!
Ce locuri extraordinare!
Rizalenio ar zice : breathtaking!
Frumos tare!
Salutari!

joo said...

It's a gorgeous place! Such breathtaking views, and the colour of the water is amazing! I also love the bridge:)

Traveling Hawk said...

Multumesc, Wind! Pai, stau. Adica am stat de la vacanta de Paste la cea de vara:)Serios vorbind, am mai scris ca asemenea calatorii mai indepartate, nu voi mai putea face dincolo de 2013, asa ca profit acum:)

Traveling Hawk said...

Yes, Joo! It is a place one could dedicate at least 2 days for sightseeing, and even more, if you want to do trekking or rafting.

LifeRamblings said...

wow such a beautiful landscape and the bridge looks impressive. i love the waterfalls too.

Traveling Hawk said...

Thank you, Life Ramblings, for visiting.

Liliana said...

Cat de splendida e vederea in jos! Greu de imaginat ce frumos e.

VP said...

Great bridge, impressive valleys and mountains.

Traveling Hawk said...

Acolo, la pod, cu 150 m sub tine...e un loc bun de bungee jumping...Defileul se vede frumos mai ales cand vii de la Plijevlja,Liliana,am o poza in prima postare, de pe drum.

Traveling Hawk said...

The landscapes are gorgeous there, VP!

ruma said...

Buna ziua, Traveling Hawk

Munca ta este îmbrăţişat cu blândeţe dumneavoastră.
Vitalitatea intern este doar viaţă.

Au un weekend bun.

Salutări şi îmbrăţişare.
De la Saga, Japonia.
ruma ❁

Traveling Hawk said...

Thank you, Ruma! I wish you too a nice weekend!

Greetings from Romania!

Unknown said...

Impresionant. Acum stiu ce-am pierdut anul trecut :-(

Traveling Hawk said...

Nu e nimic pierdut, Apollo, mai poti merge:) si chiar merita!

J_on_tour said...

Spectacular countryside. I never imagined this country to be like this. I can't quite believe how deep the gorge is. Interesting war story about the bridge.

Traveling Hawk said...

Thanks, J_on_tour! I think that people are not very familiar with the Balkanic space but there are very interesting places to be descovered there.