Friday, September 9, 2011

Vacanta in Muntenegru 4. Zabliak / Montenegrin Vacation 4. Zabliak

Zabliak is the town with the highest altitude in the Balkans (1456 m). It is surrounded by 23 peaks of over 2300 m altitude. Situated in the National Park Durmitor, this resort is highly appreciated by skiers, who find here 15 lifts, serving 22 tracks. They have a length of 3000, 3500 and 800 m, respectively. A daily sky pass costs 10 euros, and the length of the season is of 120 days per year.

The actual aspect of the resort is not particularly attractive but there are a lot of villas and pensions in construction now.

The main attraction in summer is the Black Sea, situated at 1442 m altitude. A parking place near the National Park costs 2 euros and the entrance ticket  other 2 euros. One may rent a bicycle or stay on a bench near the lake. The courageous can swim in the cold water or take a boat on the lake.

We tried also a brand-new motor-road to Niksic (70 km), which offers nice panoramas toward the mountains. My photos are proving this. From the Tara Bridge to Zabliak there are 27 km.

A monument in the forest remind that the partisans, led by Tito, have had their main quartier here, in the Durmitor mountains.

Zabliak (pronunta: Jabliak), statiunea din Balcani situata la cea mai mare altitudine (1456 m), este inconjurat de 23 de varfuri montane de peste 2300 m inaltime. Aflata in Parcul National Durmitor, statiunea are mare cautare vara dar mai ales iarna, cand aici sosesc schiorii. Acestia au la dispozitie trei partii de 3000, 3500 si respectiv 800 m lungime. Un numar de 15 schi-lifturi deservesc 22 de partii. Permisul pentru o zi de schi costa 10 euro. Zapada ramane pe pantele muntilor 120 de zile pe an, ceea ce inseamna un sezon lung. Aceste informatii le-am adunat pentru cei care prefera sezonul alb si care nu cunosc inca aceasta destinatie.
Vara insa, e o alta poveste. Statiunea nu m-a prea impresionat prin zestrea sa edilitara actuala, dar numarul vilelor si pensiunilor in constructie este mare.
Principala atractie din apropierea statiunii este Lacul Negru, la care se poate ajunge cu masina. Dupa ce platesti 2 euro parcarea si cumperi un bilet de intrare in parcul national (alti 2 euro), o alee asfaltata, cu banci pe margine, te conduce spre lacul care se afla la cca. 800 m de intrare.
Lacul Negru este unul dintre cele 18 lacuri glaciare care impodobesc aceasta parte a Alpilor Dinarici. Inconjurat de o padure de conifere, el este cautat atat de catre cei sositi la odihna in statiune, cat si de catre turistii de o zi, ca noi. Cat am stat acolo, sub influenta norilor de pe cer, si-a schimbat mereu culoarea.
Acolo, in padure, gasim un monument ridicat in amintirea unei importante intalniri a partizanilor, condusi de Tito, care isi aveau cartierul general in zona muntilor Durmitor. Inscriptia de pe monument este doar in limba sarba.
Lacul are o suprafata de peste 500000 de metri patrati si o adancime maxima de 25 m. El se afla intr-o mica depresiune, la altitudinea de 1442 m. Cate un viteaz se mai aventureaza sa faca o baie in apa rece, altii se plimba cu barca. Pe aleea de acces se pot inchiria biciclete, pentru amuzamentul tinerilor care se plimba, cerand liber prin strigate de "cling-cling". Cine vrea, poate sa se infrupte din fructele de padure, vandute si ele pe marginea aleei de acces la lac.
Ceea ce mi se pare interesant si foarte laudabil pentru Muntenegru este faptul ca, in 1991, Parlamentul sau a declarat Zabliak capitala ecologiei nationale si a emis o "Declaratie a Muntenegrului, ca stat ecologic" (vezi si eco-taxa platita pentru fiecare masina, la intrarea in tara). In aceasta declaratie se spune: " Recunoastem ca toate diferentele dintre noi sunt mai putin importante decat schimbarile din mediul in care traim. Indiferent de sentimentele si convingerile noastre nationale, religioase, politice si de alta natura, suntem pe deplin constienti ca de demnitatea si binecuvantarea unei fiinte umane este strans legata si binecuvantarea si puritatea naturii." Prin adoptarea acestei declaratii, Muntengeru isi defineste atitudinea fata de natura ca pe o politica de stat.

Pentru ca pe net am gasit informatii contradictorii uneori privind soseaua noua care leaga Zabliak de Niksic si de acolo spre litoral, pot sa confirm aici existenta unei sosele nou-noute, e cca. 70 km lungime. Ea are 2-3 tunele mai scurte si unul mai lung (cca. 2 km), la care inca se mai lucreaza la un capat dar se poate trece. Soseaua este foarte frumoasa, cu multe panorame spre munte, cu asezari tipice, cu treceri prin padure si cu 7 ace de par. Condusul pe ea este o placere, nefiind inca aglomerata. Dovada, mai jos:
De la podul de peste Tara, pana la Zabliak, sunt 27 de km.



22 comments:

Joop Zand said...

It's very nice overthere, good pictures.

greetings, Joop

Traveling Hawk said...

Thanks, Joop!
Have a nice weekend!

VP said...

Just got my first bench from Montenegro...

Traveling Hawk said...

Which one do you like, VP?

Randy said...

What a beautiful area!

Liliana said...

Rustic si oarecum vechi. Hotelul acela triunghiular imi aminteste si de hotelurile noastre comuniste si vechi.
Nu vad mult trafic din imaginile tale. Asa e?

Madalina Dascalu said...

frumos, aer curat..

Traveling Hawk said...

The area around the lake is beautiful, Randy.

Traveling Hawk said...

Am scris ca nu m-a impresionat aspectul statiunii. Seamana cu ce era pe la noi in anii '70. Nici oameni nu erau prea multi, iar cei care erau, erau lalac. Acolo era chiar aglomerat pentru gustul meu.

Traveling Hawk said...

asa e, smalldot! Zabliak e mai curand o statiune pentru iarna. Acum nu era multa lume.

Liliana said...

Da, cam asa imi pare si mie, o intoarcere in timp, intr-o statiune neingrijita peste ani. Iarna poate prinde suflet.

Traveling Hawk said...

Cu siguranta asa e, Liliana!

escape said...

amazing mountainscape. but i was impressed at the modern yet still has a touch of the country buildings around that area.

Traveling Hawk said...

Thank you, dong ho, for your opinion.

VertAnge said...

Multumesc pentru pontul legat de partiile de schi! 10 euro pentru o zi intreaga-un adevarat chilipir.

Imi place si politica de protectie a mediului promovata de Muntenegru.
Sper sa ajung curand...probabil intr-o iarna, desi din cat vad in imagini peisajul e fermecator si in sezonul cald.

Cristina DUMITRU said...

Mi-a placut.. un farmec aparte.

George said...

Mi-au plăcut pozele...parcă aș fi fost și eu acolo în timp ce mă uitam la ele.

Traveling Hawk said...

Ma bucur, VertAnge, ca ai trecut pe aici si ai gasit ceva interesant pentru tine:)

Traveling Hawk said...

Poate treceti si voi pe acolo,Cristina!

Traveling Hawk said...

Bun venit, Georgel! Daca iti place, mai treci pe aici.

J_on_tour said...

Some of these Lake and tree scenes are awesome. My kind of vacation.

Traveling Hawk said...

I would have loved too to stay a little longer there. There are a lot of tours to be done on those mountains.