Monday, September 12, 2011

Vacanta in Muntenegru 5 Manastirea Ostrog / Montenegrin Vacation 5. Ostrog Monastery


The monastery may be visited from Podgorica (50 km) or from Niksic (15 km). The main road is very good but the climbing to the monastery is very narrow and in bad condition. If you don't have the guts, don't go! I was glad when I was down again. 

According to the internet, the Ostrog Monastery is the greatest pilgrimage place for the Orthodox Christians. The monastery was built in the XVIIth century by Vasilii Bishop, whose relicts are enshrined in the little bell tower of the monastery. Running of the Turks and wanting to protect their religion, the monks retreated to the bare cliff and they had nothing else to do than build their church into the rock.


A stair with walls adorned with mosaics, depicting different saints, led to the little balcony of the tower. The landscape seen from up there is beautiful.

On our way back, we stopped to the first complex of churches, and I visited a little one, where nobody was in. Despite of this lack of interest, I admired the saints, the founders, and a little group of Montenegrin peasants, painted on a blue background, which reminded me on the color the old houses in Maramures county (Romania) are painted.

La Manastirea Ostrog se poate ajunge de pe soseaua Podgorica-Niksic, fie de la Podgorica (cca. 50 km), fie de la Niksic (cca.15 km). Soseaua este foarte buna si peisajele frumoase, masina fiind undeva, sus, deasupra vaii adanci ocupata de Campia Bjelopavlic, strabatuta de linistitul rau Zeta. Dupa ce parasim insa soseaua pentru a ne angaja pe drumul spre manastire, povestea se schimba. Un drum ingust, la inceput destul de bine asfaltat dar nemarcat inca si mai apoi cu denivelari, pietris marunt si alte asemenea "placeri", la care se adauga faptul ca mai sus nu exista nici un fel de parapet, care sa te fereasca macar psihologic de valea foarte adanca din dreapta!  Un gen de drum pe care n-as mai vrea sa merg! Acum cativa ani, cand am plecat in insula Lefkada din Grecia, multi scriau pe forumuri ce infricosator e drumul ingust pe care abia-abia se pot strecura doua masini, daca se intalnesc...Cred ca autorii nu fusesera niciodata la Ostrog...
 manastirea, vazuta de pe soseaua Podgorica-Niksic
Stiam ca se poate urca cu masina pana la manastire dar, cand mai aveam doar cativa km, doi cerberi coborasera deja o bariera si ne-au indrumat, fara multa vorba, spre o parcare inca neterminata, mult mai jos decat manastirea. La ora la care nici nu mai puteam gandi bine din cauza caldurii, am lasat masina in plin soare, in parcare, si ne-am angajat in urcus mai abrupt pe o carare de padure, spre manastire. Si asta in timp ce, pe sosea masinile urcau fluierand spre manastire?! Chiar n-am inteles care a fost faza cu bariera aia si n-am fost doar noi, ci vreo 2-3 masini inca!
In sfarsit, am ajuns sus! Inainte de orice altceva a trebuit sa ne tragem mai intai sufletul, sa bem din apa rece de la fantana de langa manastire si abia apoi sa ne incepem explorarea. Multa lume sta intinsa la umbra, pe sub copacii de pe terasa din fata manastirii. Altii, se inghesuie in micul magazin, sa cumpere icoane.
Conform informatiilor gasite pe internet, aceasta manastire reprezinta cel mai mare centru spiritual din Muntenegru, fiind - in acelasi timp - si cel mai vizitat loc de pelerinaj ortodox din Balcani. Ea a fost fondata in secolul al XVII-lea de catre Mitropolitul Vasilii, proclamat sfant si facator de miracole. Relicvele sale sunt expuse acolo, in mica clopotnita a manastirii.
 clopotnita manastirii
Ce impresioneaza aici este faptul ca acei calugari care s-au retras din calea turcilor, pentru a-si apara credinta, nu au mai avut pana la urma unde sa se ascunda decat chiar in munte, asa ca mica bisericuta, din care se mai vad doar bolti innegrite de fumul lumanarilor, a fost sapata in stanca. Daca privesti profilul ei, ea depaseste doar cu putin suprafata aproape neteda a peretelui de stanca prabusit din  Muntele Ostrog (2000 m alt.).
Din micul balcon al turnului, se deschide o frumoasa priveliste asupra vaii, precum si a intregului complex manastiresc, aflat ceva mai jos. 
Pana in turn, peretii scarilor sunt impodobiti cu portrete de sfinti, executate in mosaic.
 Sf. Petka
 Sf. Stanko
Sf. Nedelia
La coborare am oprit la primul complex si am vizitat o mica biserica parca nebagata in seama de nimeni, fiindca era pustie. Inauntru insa sfintii, ctitorii si chiar un grup de tarani muntenegreni stateau la sfat pe un fundal "albastru ca ceriu", cum sunt casele noastre batranesti din Maramures.
La coborare, undeva la o bifurcatie, o tabla indicatoare veche, a carei semnificatie a fost ajustata de cineva, mi-a amintit ca Podgorica, capitala statului Muntenegru, a fost pana nu demult, Titograd. In Balcani, lucrurile se schimba repede. Si istoria.


22 comments:

cartim said...

Foarte frumoasa manastirea si mai ales peisajul.Am mai zis intr-un comentariu ca este salbatic, dar este deosebit si nealterzat.Ideea este ca interventia omului se vede in mica masura.

Poate v-au oprit din cazua numerelor de RO, zar fi o explicatie, sau mai mult o speculatie.

Traveling Hawk said...

Nu, Cartim. N-am avut nici la ei si nici in alta parte vreo problema din cauza numerelor de Romania. Am scris ca dupa noi mai erau 2-3 masini, probabil de ale lor sau sarbesti, fiindca astea predomina in Muntenegru. Nu stiu de ce au facut-o dar le-am urat de bine fiindca era o caldura ingrozitoare, fiind si miezul zilei...plus urcatul ala pe jos pe ultima portiune de panta.

Multumesc de vizita!

VP said...

Incredible places, wonderful images.
Thanks for the data of the bench!

Traveling Hawk said...

You are welcome, VP!
Thank you for the comment.

Randy said...

Now that is a trip worth taking. Wonderful photos.

RIZALENIO said...

Awesome. Thanks a lot again for bringing us here. I love all the photos especially the 3rd and 4th. Someday, I will walk in this place also.

Wish you more beautiful travels, my friend. :)

Unknown said...

vad ca am reusit pentru a doua oara sa ratez sfarsitul "live" a inca unei excursii. tot de ratiuni de vacanta. acum recuperez.
foarte multe lucruri frumoase si in noua excursie.

Traveling Hawk said...

Thanks, Randy!

Traveling Hawk said...

Thanks, Rizalenio! I wish you may come to Europe and see all the beautiful places we have here.

Traveling Hawk said...

Nu-i nimic, pharaonx, bine ca ai avut o vacanta, presupun frumoasa, si acum asteptam pozele tale:)

joo said...

It's a great place! Thanks for taking for such an amazing trip!

Traveling Hawk said...

Thank you, Joo, for coming along:)

James said...

What an amazing place! I love to travel but I haven't been to this part of the world yet. Thanks for sharing!

Traveling Hawk said...

Hi, James, and welcome to my blog! The Balkans have many beautiful places and interesting subjects for photographers. If you like what you see, please come back.

Doug Hickok said...

Wow! What a spectacular setting! Your visit the most fascinating places Traveling Hawk. Wonderful set of images. Thank you.

Traveling Hawk said...

Thanks, Doug! I am glad you like my part of world.

Liliana said...

Sunt foarte frumoase icoanele pictate in perete.

Apropo de faza cu masina, cred ca aveati numar de Ro :P

Traveling Hawk said...

Aveam, Liliana, dar nu asta a fost cauza. I-am raspuns si lui Cartim (I comment). N-am avut niciodata probleme din cauza asta undeva. Si in spatele nostru mai erau 2-3 masini de ale lor, nu i-ar fi trimis si pe ei tot acolo...A fost altceva dar nu stiu ce.

LifeRamblings said...

thanks for sharing your wonderful journey. i enjoy your photos so much.

Traveling Hawk said...

Thanks for the kind words, Life Ramblings!

J_on_tour said...

That is one amazing monastery set in the hillside. Wonderful pictures,

Traveling Hawk said...

Thank you, J_on_tour.