Wednesday, October 19, 2011

Itinerar albanez 3. Shkoder / Albanian Itinerary 3. Shkoder

Skhoder or Scutari in Italian  (meaning 'those who make shields') is a little town (90000 inhabitants) in the North-Western Albania, where river Buna meets Drini.

It started as an Illyrian fortress, then changed hands between Romans, Serbians, Byzantins, Ottomans and Austro-Hungarians, like every place in this part of the world.

Right at the entrance in the town, one may see the Rozafa Castle, up on a hill. Blocks of flats from the socialist area, mingle with new constructions and old, traditional ones. The town has nothing spectacular except the castle and the Bridge of Mes, which we came to see. I knew that in the day we will cross Albania from North to South, we will not have time to visit these objectives, so I allocated one of our days in Ulcinj for this trip.

In the center of the town a five stars hotel was erected, and a couple of mosques built in Turkish style. There are also Christian churches, as aprox. 40% of the Albanians are Christians. 

My first impressions are that they build a lot in Albania: buildings and roads. People are calm, they stay in the middle of the road and talk, and they are not bothered by the horns. Always the driver has to protect them. Women are modern dressed, I have see no one with a veil, not even the older ones. They try to help if they are asked for, but they do not bother you. All in all, the first impression was a good one, and I felt I have nothing to fear anymore...


Am venit in Shkoder din Ulcinj, fiindca stiam ca in ziua in care vom traversa toata Albania, de la nord la sud, nu vom avea timp sa vizitam nimic in oras. Nu este nevoie de viza pentru Albania si nici nu se mai plateste nici un fel de taxa, daca esti cu masina. Albania doreste sa atraga cat mai multi turisti, folosindu-se de litoralul sau minunat dar si de localitatile interesante din interiorul sau, precum Gjirokaster, Kruja, Berat. Pentru amatori, exista si o multime de situri arheologice valoroase precum Apollonia, Butrint, Fenique, etc.

Aflat in partea de nord-vest a Albaniei, Shkoder e un oras mic (cca. 90000 locuitori) care nu te-ar atrage daca nu ar avea cel putin doua obiective interesante: castelul Rozafa si podul de la Mes.  Orasul este asezat la unirea raurilor Buna cu Drini. El se numeste Skhoder sau Skhodra, iar in italiana, Scutari, provenind din lat. "scutari", adica "cei care fac scuturi".

Fondat de iliri in secolul al IV-lea i.e.n., a devenit capitala regatului pe la mijlocul secolului urmator. Apoi, a urmat soarta zonei, fiind stapanit de catre romani (care il cuceresc in 168 i.e.n.), sarbi (evul mediu), bizantini (pana in 1474), otomani, muntenegreni si, din 1916, Austro-Ungaria.

Intrarea in oras, venind dinspre Ulcinj, Muntenegru, se face pe un pod nou. Rozafa se vede de departe, chiar deasupra podului. In apa, acele dispozitive ciudate de pescuit, vazute si in Ulcinj, aici parca mai modernizate.
 pod la intrarea in oras; deasupra, castelul Rozafa
 podul nou
 vedere de pe pod spre Alpii Albanezi
 dispozitiv de pescuit
Orasul, chiar in partea sa centrala pe care am vazut-o noi, este un amestec de blocuri noi, viu colorate si case vechi, traditionale. Nu putine sunt si blocurile din perioada socialista, foarte asemanatoare cu cele de la noi.
 blocuri "socialiste"
 si altele, mai noi
 case vechi, traditionale
Chiar in centrul orasului, uimeste pentru ca nu stii cine ar putea fi clientii sai, un hotel de 5 stele, Grand Hotel Europa! In fata sa trag limuzine de lux.
 Grand Hotel Europa, 5 stele
Tot acolo, doua moschei noi, Sheikh Zamil Abdullah-al Zamil, construita in 1995 si cealalta, cu un nume pe care nu l-am aflat, ambele in stil turcesc. Imediat in apropiere, o a treia moschee, cu peretii frumos pictati cu motive musulmane. Nu lipsesc nici bisericile crestine, deoarece cam 40% dintre albanezi sunt crestini.
moscheea Sheikh Zamil Abdullah-al Zamil
Ca in orice oras care se respecta, mai multe banci iti ofera posibilitatea de a schimba bani. Daca gasesti un bancomat care sa-ti accepte cardul, foloseste-l, pentru ca multe accepta doar carduri albaneze. In Shkoder am folosit un card Maestro (de salariu, in lei) si a fost in regula dar la Ksamil, bancomatul accepta doar Visa electron si carduri albaneze. Pentru 100 RON puteti primi 3200 lek, iar pentru 100 euro, 13900 lek, pe care ii veti cheltui cu greu!

Ceea ce pare a fi caracteristic circulatiei in orasele albaneze, sunt o gramada de giratorii micute, de care nici nu-ti dai la inceput seama. Trebuie sa le iei insa in serios fiindca sunt destul de multi politisti peste tot...Nu ne-a oprit nici unul in toata Albania, iar daca am avut nevoie de ajutorul lor, ni l-au dat.

In rest, e un oras normal al vremurilor noastre. Oamenii se grabesc la treburile lor sau lenevesc la terase. Femeile sunt imbracate modern, nici macar cele in varsta nu poarta val, cum ma asteptam. Albania a pornit cu fermitate pe drumul modernizarii dupa anii '90 si se pare ca, desi a avut si ea o perioada romana, zicala "festina lente" (grabeste-te incet) ii este necunoscuta...Se vede asta in ritmul constructiilor (peste tot se ridica case/blocuri noi) si al modernizarii soselelor. Ne-au luat-o deja inainte in sectorul asta, as zice. Una peste alta, prima impresie despre Albania a fost una buna, mi-a linistit eventualele temeri pe care le-as mai fi avut...

18 comments:

Randy said...

Interesting looking mosque.

Traveling Hawk said...

Thanks for the visit, Randy!

joo said...

Interesting place to visit with really nice modern architecture!

Traveling Hawk said...

Thanks, Joo!

Apollo said...

De vreo doi ani ma tot intreb cum o fi in Albania. Mi s-a parut mereu o tara "neprietenoasa", ceva gen Kosovo, desi n-as putea sa spun de ce am ramas cu impresia asta. Ma bucur sa aud ca nu-i chiar asa.

Traveling Hawk said...

Asa credeam si eu, Apollo, impresie creata de forumurile de pe internet in mare masura. Citind insa si altceva, m-am gandit ca nu o fi chiar asa si ca, in 2011, s-ar putea incerca:) Daca nu vrei sa mergi doar in vestul Europei, s epoate incerca. N-am avut absolut nici o problema!

Ron aka TheOldGeezer said...

Thanks for the tour. Great photos!

God Bless and have a Wonderful Week :-)

*The Old Geezer Blog

Traveling Hawk said...

Thanks Old Geezer, the same to you!

黄清华 Wong Ching Wah said...

Impressive city of diversity ...

Rocs said...

interesanta combinatie - blocuri moderne cu fatada de sticla, blocuri "socialiste", case vechi, hoteluri de 5 stele, moschei, biserici crestine.. un mix de stiluri si crezuri de viata..

Traveling Hawk said...

Yes, this diversity impressed me, too, Wong!

Traveling Hawk said...

Asa cum i-am raspuns si lui Wong, aceasta diversitate mi s-a parut interesanta intr-un orasel atat de mic, Rocs. In rest, orasul merita un popas pentru a vedea cele doua obiective despre care voi relata in continuare.

magda said...

Many thanks my friend for so interesting potos and informations!
Many greetings

Traveling Hawk said...

Thanks, Magda, for the comment!

Rizalenio said...

The last photo of the chapel, I see similar designs here in my country too. :)

Traveling Hawk said...

It's a Catholic church, Rizalenio. Thanks for the visit!

J_on_tour@jayzspaze said...

It's amazing to think that after a regime like they had that 40% of the country is Christian. The place looks as if it is starting to get serious about tourism ... 5* hotels and all that !

Traveling Hawk said...

I think they will recover quickly, J_on_tour! As far as I have seen, they seem to be very serious in their work.