Sunday, October 30, 2011

Itinerar albanez 8. Apollonia / Albanian Itinerary 8. Apollonia

On our way to the South, we stopped 8 km west from Fier, to visit the biggest archaeological site from Albania, Apollonia. During the VI-th century BC, Greek refugees from Corfu and Corinth erected the settlement on the river Aous. In the 3-rd century the Romans had here a powerful and important town, on the way connecting Rome with Byzantium. Augustus studied here and here he received the message of Caesar's death. An earthquake changed the course of Aous and so the decline begun.


On our way to Apollonia we saw a lot of bunkers, erected during Enver Hoxha's era. Obssesed with a foreign invasion he ordered the construction of 700000 bunkers, one to 4 inhabitants. They stay ugly in the landscape because they are difficult to destroy. Five tons of cement and iron each!


The entrance fee at Apollonia is 300 lek (3 euros). No guide, no explanations. Only the porter told us smiling: mosaic, amphitheater, odeon, manastir - pointing the directions with his finger. The mosaic was covered with sand and the amphitheater with plastics, so we didn't see much. But we saw the bouleuterion, the administrative site where the city council gathered, a ruin of the temple and the odeon. They have been reconstructed, being destroyed by an earthquake.


I liked the Panagia Monastery, built in the XIII-th century. The outside columns are rich decorated with different capitals. Inside it was painted white, the paint covering probably the colorful frescos. They tried to uncover the frescos in the cupola and in the ouside porch.

In drumul nostru spre sudul Albaniei, trecem si prin localitatea Fier. Un oras cu 120000 de locuitori, a carui constructie a fost inceputa in anul 1877 de catre familia Vrioni, bey de Berat, in care nu este nimic interesant de vazut. La 8 km vest de localitate se afla insa cel mai mare sit arheologic din Albania - Apollonia.

Strabatem o campie arsa de soarele dogoritor de amiaza (32 grade), printre resturile cazematelor construite de fostul dictator Enver Hoxha. Obsedat de o invazie din afara tarii, el a ordonat construirea a 700000 de asemenea cazemate, in toata tara, una la patru locuitori! Astazi, ele uratesc peisajul deoarece sunt foarte greu de distrus. Fiecare este construita din 5 tone de fier si beton!
Intrarea in sit costa 300 lek (3 euro). In afara de noi nu sunt alti vizitatori. Paznicul sta la umbra coroanei generoase a unui copac, impreuna cu alti 2  insi. Nu stie nici o limba straina dar zambeste mereu si ne spune: mozaic, amfiteater, odeon , manastir si ne indica directiile cu mana. Asta in loc de orice fel de ghid sau tablita explicativa. Nici nu-mi faceam iluzii in acest sens, asa ca m-am documentat temeinic pe internet, inainte de plecare.

Evolutia unei asezari, de la stadiul de colonie greceasca in secolul 7 i.e.n. la cel de oras roman in secolul 3 e.n. si pana in perioada medievala este intotdeauna bogata in evenimente. Se spune ca primul nume al asezarii, construita de refugiati greci din Corfu si Corinth, ar fi fost Gylaceia, dupa Glyax, fondatorul ei. Apoi numele s-a schimbat, cetatea fiind inchinata zeului soarelui, Apollo.

Aici ar fi functionat o importanta scoala de filosofie, unde a studiat si Augustus, care a primit tot aici vestea asasinarii lui Caesar. Cicero, in scrierile sale, numea Apollonia "magna urbs et gravis", adica "oras mare si important".  Imaginati-va un zid de 4 km lungime, care inconjoara o suprafata de 86 ha. Asezarea pe drumul care lega Roma de Bizant a dat un puternic avant dezvoltarii economice a orasului. Un puternic cutremur a schimbat insa cursul raului Aous, pe care era construit, si acest eveniment a dus la declinul sau.

Din pacate, la fel ca Troia, in actuala Turcie, si Apollonia zace inca in mare parte ingropata sub pamant. In timpul primului razboi mondial, arheologii austrieci au inceput excavatiile aici, dupa care munca a fost preluata de arheologi francezi si albanezi, care au lucrat in anii '20 si '30. In timpul conducerii Hoxha munca a fost sistata. Ea a reinceput in 1991 si e in plina desfasurare, condusa de un profesor de la Universitatea din Grenoble, Franta.

Din mozaicul amintit nu vedem nimic si nici din amfiteatru. Primul este acoperit cu nisip, iar al doilea, acoperit cu fasii de plastic, asa ca nici nu mai coboram pana acolo.
 aici ar trebui sa vedem mozaicul
parti din amfiteatru
Mergem insa sa vedem bouleuterionul, poate cea mai fotografiata parte a sitului. Acesta este centrul administrativ al asezarii, locul unde se intrunea sfatul orasului. A fost partial restaurat, dupa ce a fost distrus de un cutremur. Se poate vedea o parte din templu si odeonul, construit de romani. Constructia cu un zid exterior de caramida rosie si trepte de piatra nu are forma obisnuita a unui teatru roman.
 templu din bouleuterion
 detaliu
 odeon
Ceea ce mi-a placut insa cel mai mult acolo este Manastirea Panagia, construita in secolul al XIII-lea. 
Ea este inconjurata de un zid puternic si intrarea se face printr-o poarta masiva, veche, din lemn. Pe peretele exterior atrag atentia niste basoreliefuri interesante. Unul reprezinta un leu, altul un minaret turcesc flancat de animale si al treilea, un grup de oameni care poarta parca pe sus un rege neincoronat. Nu am gasit explicatii nici pe internet si cred ca aceste blocuri de piatra sunt mai vechi, aduse de la alte constructii si incastrate in zid. Acest lucru nu face decat sa mareasca misterul...
Cand intram pe poarta, vedem imediat manastirea, asemanatoare ca si constructie cu cele  macedonene.
 Manastirea Panagia
In larga curte inconjuratoare se mai poate vedea un turn cu clopotnita si, pe doua laturi, locuinte ale calugarilor. Acolo sunt oranduite diverse obiecte excavate in sit.
Dand ocol bisericii manastirii, ma intriga si ma incanta capitelurile coloanelor care sustin pridvorul, fiecare deosebit de celalalt.
Probabil candva biserica a fost pictata, ca si manastirile noastre bucobinene, inclusiv in pridvor. Apoi, pictura a fost varuita cu alb, asa ca acum vedem o palida incercare de restaurare in pridvorul deschis si in cupola bisericii. In rest, totul e alb si biserica e goala, cu piatra pe jos. Altarul ne mai arata ceva de odinioara. Trei caini mari si costelivi stau tolaniti in pridvor si ne privesc cu dispret, apoi lasa iar botul pe labe. E vremea sa plecam si de aici, lasand trecutul sa mai doarma...
 fresca din pridvor
 fresca din cupola
 altarul
 detaliu

26 comments:

Joop Zand said...

BEAUTIFUL pictures and a lot of nice/good information....thats why your blog is so lovely to see.
my compliments !!

warm greetings from Holland, Joop

Traveling Hawk said...

Thank you very much Joop for your kind words!

Helma said...

Hi Traveling Hawks,

what a pleasure it is to read. I have always been very intrested in ancient times and here I come not only great photos from, but also a thorough explanation and information. This is really nice.

Greetings from Holland by Helma

Traveling Hawk said...

Welcome on my blog, Helma! Thanks a lot for your appreciation! Have a great week!

VP said...

Interesting series with so many different types of buildings...

Traveling Hawk said...

Greek, Roman and medieval, it is a great variety, you are right, VP! Thanks for the visit!

Liliana said...

Nu-mi vine decat sa zic: si daca pietrele ar vorbi ...

joo said...

Another fascinating post and another good reason to visit this country:)

Traveling Hawk said...

Pacat ca am stat prea putin acolo fiindca ne grabeam sa ajungem la locul de cazare, Liliana. Altfel locul merita alocat mai mult timp.

Traveling Hawk said...

Yes, it was an interesting place, Joo! Have a great week!

Betty Manousos said...

thanks for those wonderful pictures and the history lesson.
i thoroughly enjoyed both of them.

hope you;re having a great weekend!
betty

Adrian L. said...

Foarte frumos...asa cum îmi imaginez eu o descriere ideala a unei experiente turistice personale, cu imagini multe si sugestive, cu detalii la obiect, totul într-o constructie care sa-ti permita sa visezi si sa te îndemne sa pornesti spre acele locuri. Sincer, nu gândeam vreodata sa fiu tentat de Albania, dar rafoind serialul acesta ... cred ca mi-am fixat o tinta oarecum exotica si sper sa o lipesc la o trecere prin Grecia sau Muntenegru...

Randy said...

Who wonderful that you got to see and photograph this amazing place. I love the carvings in the stone.

Victor said...

mănăstirea îmi aminteşte de stilul superb al bisericilor armeneşti...
mulţumec, şoimule...

Traveling Hawk said...

Welcome on my blog, Betty, and thanks for the kind words! Please come back whenever you like.

Traveling Hawk said...

Multumesc pentru aprecieri, Adrian. Poate Albania nu este o tara pe placul oricui, depinde ce vrei de la o vacanta dar cu siguranta merita macar o data.

Traveling Hawk said...

You are right, Randy, and we have had the place all for ourselves!

Traveling Hawk said...

eu ma gandeam la cele de la Ohrid dar ai dreptate, Victor, seamana si cu cele armenesti...o zi frumoasa!

LifeRamblings said...

such a wonderful place with a great sense of history.

Cristina DUMITRU said...

Din nou, vazand astfel de fotografii, pot spune ca arta moderna ma depaseste: picturile, sculpturile, constructiile moderne le percep lipsite de farmec, eleganta, rafinament... Cel putin mie asa mi se pare, poate ma insel...
Superbe locuri!

Traveling Hawk said...

Yes, Life Ramblings, it's an incredible place. Never expected to see something like this in Albania but the countries we know almost nothing about, are full of surprises.

Traveling Hawk said...

Ai dreptate, Cristina. Locul acesta a fost o surpriza placuta. Au mai fost si altele. Dupa cum spuneam, desi mai simpla, mai apropiata de Romania de acum 30-40 de ani, Albania a fost totusi locul unei vacante placute, plina de invataminte.

RIZALENIO said...

Fascinating sculptures. I see something like this place long time ago. I remember, its my father's book entitled early civilization. Oh, I miss my dad suddenly.

Thanks for this experience.

Traveling Hawk said...

Sorry for your dad, Rizalenio!

The place here was fascinating indeed. Thanks!

magda said...

Very interesting photos!!!
I like so much the Monastery!
Best regards

Traveling Hawk said...

I liked it too, Magda! Those colomns are magnificent.