Friday, November 18, 2011

Itinerar albanez 13. Butrint / Albanian Itinerary 13. Butrint

I am very sorry that I kept you waiting, may be too much, for my next post about Albania. I was ill but now I'm back to continue. In fact, this is the last post about Albania. It is about the archeological site of Butrint, which is part of UNESCO treasury since 1992.

You may reach Butrint from Saranda, using a bus or a taxi (aprox. 10 euros). There are only 4 km from Ksamil. If you use  your own car, please keep in mind that the only petrol station is in Ksamil.
The road is new. The entrance fee is 7 euros and the visit time between 8-20. Keep in mind that the museum (Venetian Castle) closes at 16.

The antique Buthrotum was founded by Greeks and, during the time, was ruled by Romans, Byzantines, Venetians and Turks. The ruins here are mainly Romans. They are scattered in a natural park, which offers magnific views to the Vline Plains, Vivari channel and the Ionian sea. 


We are entering the park on an eucalipthus alley. The Roman ruins present The Forum, a theatre, Asclepyos's Temple, a bath, villas. Up on the hill, where the Greek Acropolis was, the Ventians have built a fortress in the XIVth century. Now it is a small museum there. Inside, you may buy post cards and books about Butrint.


Very interesting are the Lyon Gate and the Greek Gate. Beautiful scenery everywhere. The song of the birds and the wonderful smells of the herbs and trees charm the tourists.


The Big Basilica and the Baptisery, ornated with mosaics (which may not be seen because they are covered with sand) are good examples of the Byzantine style.


Finally, the ruins of the Triconch Palace, a Roman villa abondoned and reused, after centuries, by the Venetians.


This was the final of our visit to Butrint but also to Albania. I am glad I selected this country as a summer destination because I learned a lot about it. We managed to see only a small part of this beautiful and interesting country, which has so much to offer: seaside, mountains, archeological sites, museum-towns. May be you will succeed to discover more.
Ultima postare despre Albania se refera la Butrint, cel mai cunoscut parc arheologic, aflat la cca. 4 km de Ksamil. De-a lungul a peste 2000 de ani, pe mica peninsula s-a creat un amalgam de culturi ale caror urme se vad si astazi. Pentru a proteja zona, parcul national a fost extins de la 26 la 86 kilometri patrati. In anul 1992 Butrint a intrat in patrimoniul UNESCO.

Puteti ajunge aici, din Saranda, cu taxiul (aprox. 10 euro) sau cu autobuzul. De la Ksamil sunt doar 4 km. De notat ca daca sunteti cu masina proprie, intre Saranda si Butrint exista statie de benzina doar in Ksamil. Intrarea in parc costa 700 lek (7 euro), iar programul de vizita este de la 8-20 pentru parc si intre 8-16 pentru muzeu.

Peninsula ingusta se afla intre stramtoarea Corfu si Lacul sarat Butrint. De la Kassiopi si Nissaki, in nordul insulei Corfu si pana la Butrint sunt 5 km, de aceea turistii aflati in Corfu pot face zilnic o excursie la Butrint, pornind din capitala Kerkyra. Excursia ofera si o scurta vizita la Saranda. Asa ca daca va petreceti vacanta in Corfu si, din diverse motive, nu doriti sa vizitati Albania, aceasta excursie va poate oferi una dintre cele mai interesante locatii ale sale. Imi pare rau sa recunosc ca, acum cativa ani, fiind in Corfu, am respins idea unei asemenea excursii, spunandu-mi ca nu prea am ce vedea in Albania…Acum stiu ca am gresit profund.
De la Ksamil, soseaua care duce la parc este nou-nouta. Sapata in stanca pe alocuri, ofera privelisti generoase, peste canalul Vivari, spre Corfu. Masina poate fi lasata intr-o parcare larga, gratuita (deocamdata). Pentru cei care petrec mai mult timp in parc, exista langa parcare si un restaurant.
 soseaua spre Butrint
 Canalul Vivari, Marea Ionica si, in zare, Corfu
 Canalul Vivari
restaurantul de langa parcare
Apropiindu-ne de intrarea in parc, ceea ce zarim mai intai este fortificatia venetiana, construita intre 1490-1540, la care se poate ajunge cu ajutorul unui mic ferry-ponton.

E momentul sa scriu ca legenda spune ca prima asezare a fost construita aici de catre supravietuitorii de la Troia, condusi de Eneas. La sosire ar fi fost sacrificat un bivol. Acesta, ranit, s-a pravalit in mare si a innotat pana la tarm, unde a cazut si a murit. Vazand in asta un semn, grecii au numit locul Buthrotos, adica "bivolul ranit" si au intemeiat o colonie. In timp, rand pe rand, zona a fost stapanita de greci, romani, venetieni si turci. Despre Butrint gasiti suficiente informatii pe internet (daca sunteti interesati), asa ca aici va voi arata doar ce am vazut noi.

Un site care va poate da o idee despre cum arata Butrint in diverse perioade istorice, gasiti aici http://www.butrint.org/index.php
Fortareata Triunghiulara
Intram in parc pe o frumoasa alee de eucalipti, care ne conduce intr-o zona de ruine romane. Sosit la Butrint in anul 44 i.e.n. si remarcandu-i potentialul, Caesar declara zona colonie romana si il insarcineaza pe fiul sau adoptiv Augustus cu reconstruirea sa.
Ce putem vedea aici? Desigur, Via Sacra care despartea cladirile orasului, agora, teatrul, sanctuarul lui Asclepios, zeul medicinei.

Amfiteatrul, cu cca. 2000 locuri, era impartit in 5 sectiuni si avea 22 de randuri. El a fost construit in secolul al III-lea i.e.n. de catre greci si reconstruit mai tarziu de romani. Descoperirea sa, in perioada 1928-1930, se datoreaza arheologului italian Luigi Maria Ugolini.
Templul lui Asclepios, construit initial din blocuri simple de piatra, avea doua incaperi, iar in partea din spate se deschidea intr-o grota. Un izvor considerat sfant se afla langa templu. Distrus de un cutremur, el a fost reconstruit in secolul al II-lea e.n., pastrandu-se planurile initiale dar fiind placat cu caramida rosie.
 Templul lui Asclepios
Pe locul agorei grecesti, romanii au construit un forum, din care - o parte - a fost scoasa la lumina in 2005. Restul este inca ingropat sub un strat de 2 m de pamant. Cercetarile si lucrarile de restaurare continua in acest loc, dupa cum se poate vedea si in fotografia mozaicului.
 Se pastreaza aici si urmele unei bai romane.
Urcam pe un mic deal, locul in care se afla acropola greceasca, azi disparuta. Locul sau a fost luat in secolul al XIV-lea de o fortareata construita de venetieni. In 1930, echipa de arheologi italieni care lucra aici l-a transformat in sediu si laborator. Azi adaposteste un mic muzeu in care sunt expuse artefacte rezultate in urma sapaturilor. Se pare ca, in 1997, muzeul a fost pradat si a ramas inchis multi ani. Abia in 2006 a fost redeschis. Vizitarea sa este inclusa in biletul de intrare in parc. Atentie: este deschis doar pana la ora 16. Muzeul este foarte mic. De aici puteti cumpara insa ilustrate si carti despre Butrint.
 spre castelul venetian
De sus, o frumoasa panorama spre valea Vrinei, unde se afla Fortareata Triunghiulara.
Ne continuam vizita trecand pe aleile parcului ca printr-o padure, plina de pasari cantatoare. Mirosul care plueste in aer e minunat dar nu il pot identifica exact: e un amestec de ierburi aromate si copacii din jur. E foarte placuta aceasta imbinare intre o vizita la muzeu si o plimbare in natura, pe care o ofera Parcul National Butrint. Peisajul se schimba mereu. Suntem in cautarea "portii cu leu", despre care citisem pe internet dar nici un indicator nu duce spre ea, cel putin nu in partea in care ne aflam, in coborare de la castel.
In sfarsit, ne apropiem de niste ruine. Aici trebuie sa fie! Intr-adevar, o zarim jos, spre baza lor, recunoscand-o dupa fotografia de pe internet. Basorelieful reprezinta un leu devorand un cap de bivol. El nu face parte din constructia initiala, ci a fost adaugat in sec. al V-lea e.n. pentru a micsora poarta de intrare. A fost adus de la un templu si dateaza din sec. al VI-lea i.e.n.
 Poarta cu leu
Continuam sa coboram dealul pe langa vechiul zid al cetatii si ajungem la Poarta greceasca, care dateaza din sec. al IV-lea i.e.n. Arheologii italieni au descoperit-o in anii '30 si i-au dat acest nume, identificand-o cu Poarta spartana care apare in scrierea lui Vergilius, Eneida.
Poarta greceasca
Peste lac, pe dealurile din Campia Vrinei, se fac in continuare sapaturi, deoarece a fost descoperita o alta asezare romana.
In intreaga asezare au fost descoperite deja opt biserici. Dintre copaci, ne apare in fata o ruina impresionanta. Este Marea Basilica bizantina, a carei constructie a inceput in secolul al IV lea si s-a terminat in secolul al VI-lea era noastra. Podeaua sa era pavata cu mosaic care, in Evul Mediu, a fost acoperit cu placi de piatra.  El a mai putut fi recuperat in unele locuri dar, ca si in alte cazuri, acum este acoperit cu un strat gros de nisip pentru a fi protejat pana se va gasi o alta solutie de expunere a sa.
 Marea Basilica
Langa Basilica se afla Baptiseriul, datand din aceeasi perioada. Se pare ca aici s-ar afla cele mai frumoase mosaicuri. Dar ele sunt acolo, sub plasticul acela albastru, care se vede la baza coloanelor si deasupra caruia este stratul gros de nisip. Acest Baptiseriu este cel mai bine conservat monument paleo-crestin din zona Marii Adriatice.
 Baptiseriu
parte din pavajul bisericii, care nu se poate vedea
Palatul Triconch este un exemplu de vila romana, construita in anul 400 e.n. Datorita ridicarii apei freatice, locul a fost parasit in secolul al VII-lea. Venetienii l-au refolosit (sec. 12-13) mai ales ca loc de piata, datorita curtii sale mari.
 curtea Palatului Triconch
Aici se incheie vizita noastra la Butrint si, o data cu ea, si cea din Albania. Ma bucur ca mi-am ales drept destinatie aceasta tara despre care am aflat o multime de lucruri interesante. Sper sa va fi aratat voua, cititorilor mei, ca este un loc care merita cercetat, avand atat de multe de oferit: mare, munte, locuri istorice, orase-muzeu.  Eu am vazut doar o mica parte din ele, poate voi veti descoperi mai mult.



26 comments:

Randy said...

What an amazing place. Love the cute little donkey.

Francisca said...

This was a wonderful tour of the archeological site of Butrint! You photos are a pleasing mix of detail and long views, and you narrative just right. The surrounding landscape shots are beautiful. I can see that I need to return to Albania to explore it some more. Thanks for this! And hope you are now fully on the road to wellness.

Traveling Hawk said...

Yes, Randy, I think this was the peak of our trip to Albania. Thanks for the comment!

Traveling Hawk said...

Thank you very much, Francisca, for your visit and comment. I hope you'll do this one day!

Joop Zand said...

This is a wonderful serie photo's..... your a great photographer.....thanks for sharing.

greetings, Joop

VP said...

An interesting tour, my favorite shot is the one of the 'ferry'.

Traveling Hawk said...

Thank you, Joop! Have a great weekend!

Traveling Hawk said...

Thanks, VP, for reading my blog! Have a nice weekend!

Kumiko said...

Beautiful photos!
And these ruins of Romans are magnificent.

Traveling Hawk said...

Thank you, Kumiko, for your kind comment!

Adrian L. said...

Am mai spus-o, dar ma repet ... aceasta serie de postari înfatiseaza Albania asa cum n-as fi banuit ca poate fi. Asta arata cât de multe idei preconcepute avem... sunt mare amator de istorie, de vestigii ale trecutului si recunosc în astfel de relatari pasiunea celui care povesteste. Iar fotografiile...sunt excelente...

Helma said...

Hello Traveling Hawk,

what you have placed, I really very interesting. I like it very much and have a look alway on NGC and Discovery.

I am very impressed with your photos, but also many of your information what you write there. I think this is really a very nice blog. I really enjoyed this tour. Thanks

Greetings, Helma

Traveling Hawk said...

Iti multumesc mult, Adrian, pentru aprecieri.

Am dorit sa-mi demonstrez, in primul rand mie, ca temerile de a vizita aceasta tara sunt nejustificate. Eram convinsa ca sunt multe de vazut si nu m-am lasat oprita de eventuale conditii mai putin bune de cazare, de ex., cand am pornit la drum. Si aceasta idee a fost nefondata, pentru ca a fost chiar OK, adica nimic mai prejos decat o camera pentru care, in alta parte in Europa, as fi platit 45-50 euro, adica dublu. In ceea ce priveste starea drumurilor, m-am documentat indelung, stiam exact la ce sa ma astept. Si, chiar daca nu era asa, cand vrei sa vezi un loc nu tii mereu cont de acesti parametri...

Traveling Hawk said...

Thank you very much, Helma, for your comments. Please come again, anytime, on my blog. After Christmas I will have another series, as a result of my winter vacation travel.

RIZALENIO said...

Glad to hear you feel better now, my dear friend. I love all the photos as usual esp the photo with a horse.

Traveling Hawk said...

Thank you, Rizalenio! It's a mule, not a horse.

Have a great week!

escape said...

i love ruins and this place brings back the olden times.

Traveling Hawk said...

Thanks for the visit, dong ho!

cartim said...

Hawlie ,Fortareata Triunghiulara este extraordinara, merita toti banii....

Nu ma lua in seama , eu sunt obsedat de cladiri vechi si am postat la Arashi un comment de o lungime kilometrica ..

De regula la tine vin sa imi desfat ochii cu poze si cu detalii frumos prezentate....

Traveling Hawk said...

multumesc, Cartim, pentru vizita si comentariu!

magda said...

My dear friend
Sorry it is late sometimes ...
I got fascinated by the beautiful and antiquities of Albania!
Today was like I was in Greece!
Thank you for very interesting information!
Many greetings and you're always right!

Unknown said...

un loc plin de istorie, cu vestigii bine pastrate, cu deschideri spre peisaje impresionante. raiul fotografului. :)

Traveling Hawk said...

As always, your appreciation is very kind, Magda. Thanks!

Traveling Hawk said...

Asa e, pharaonx! Am petrecut acolo o jumatate de zi minunata.

J_on_tour said...

Great photos and background. I like the Venetian castle shots, I could spend a bit of time there ... with the camera also !

Traveling Hawk said...

Yes, I like such places too, J_on_tour, thank you!