Wednesday, March 21, 2012

"Broadway" budapestan / Budapest "Broadway"

Last Saturday I had to see off my daughter to the airport in Budapest, so I also had some hours to walk in the city.

I choosed firstly the area named “Budapest Broadway” because of the number of cultural institutions. All the buildings are exquisite and the area is refreshed with modern statues.


So, I saw the Operette Theater and in front of it the statue of the composer Kalman, Thalia – which is the second location for the Hungarian Opera, the House of Hubgarian Photographers, the Radnoti Theater, the Opera and the former Institute of Ballet, and the New Theatre.


All of them are fine buildings in Art Nouveau or Neo-Renaissance style, with many interesting details.

In weekend am fost sa-mi conduc fiica la aeroportul din Budapesta, de unde Wizz-ul zboara si spre Stockholm (aviz amatorilor) si mi-am permis cateva ore de plimbare in oras.

In centru, pe strada Nagymezo ce intersecteaza cunoscutul bulevard Andrassy - supranumit "Champs Elysee""-ul capitalei maghiare - se afla cateva institutii de cultura care, impreuna cu Opera si Teatrul Nou, alcatuiesc acest perimetru numit "Broadway" budapestan.

Se stie ca, alaturi de Viena, Budapesta a avut mereu un cuvant greu de spus in lumea operetei. Aceasta a primit un sediu nou, propriu, in 1923. Cladirea este opera cunoscutilor arhitecti austrieci Fellner si Helmer (carora le datoram si noi Opera din Timisoara si Teatrul National din Iasi) si dateaza din 1894. In timp, a suferit mai multe renovari, ultima avand loc intre 1999-2001

Liniile curbe ale stilului Secession (ramura austriaca a Art Nouveau) se remarca imediat la fatada cladirii, regasindu-se si in frumoasele usi de intrare in cladire. N-am putut patrunde mai departe de holul cu casieria de bilete dar iata ce am vazut:
Alaturi de Opereta, un luxos club de noapte incearca sa pastreze in linia usii de la intrare stilul arhitectural. Impresioneaza grija pentru acest detaliu, pentru a nu afecta in nici un fel ansamblul cladirii.
 
In fata sa, a statuie moderna a compozitorului de operete Kalman, cu care se fotografiaza trecatorii.
Pe strada, si-au lasat urmele intr-un mic "hall of fame" (galerie de onoare) mai multi artisti maghiari. Eu am fotografiat cateva, la intamplare si apoi prietenul google m-a ajutat sa ii identific.
 tenor
 soprana
 balerin si coreograf
balerina
Exact vis-a-vis imi atrage atentia alta cladire, cea a Teatrului Thalia. Acesta este a locatie a Operei Maghiare. Inainte a functionat aici Teatrul Petoffi. Cladirea a gazduit mereu institutii artisitce, incepand cu Jardin D'Hiver, in 1913. In fata sa o alta statuie moderna pentru care nu am gasit insa nici o explicatie. Ar putea fi o varianta de Hamlet feminin? Asta pentru ca Moartea, care tine in mana acel cap, are picioare de femeie.

Chiar langa Thalia, atrage atentia o cladire neo-renascentista cum n-am mai vazut. Este Casa Mai Mano, construita in 1894. In 1931 ea a gazduit Clubul Arizona, iar dupa deportarea proprietarilor sai in timpul nazismului, a fost scoala si apoi sediul Motociclistilor Maghiari. Ea a fost folosita ca studio fotografic de catre Mai Mano, fotograf regal si imperial, specializat in fotografierea copiilor. Astazi, etajul intai adaposteste o librarie de carti de arta si etajele 2 si 3 gazduiesc Casa Maghiara a Fotografilor.
 Thalia si Casa Mai Mano
 Casa Mai Mano
Tot pe aceeasi strada,Teatrul Radnoti prezinta doar patru spectacole pe an, care se joaca cu toate locurile ocupate. Miklos Radnoti (1909-1944), un evreu ungur, este considerat a fi autorul celor mai bune poezii scrise in timpul Holocaustului.
 Miklos Radnoti
Nu departe de aceasta zona, pe bulevardul Andrassi, se afla Opera Maghiara, construita in stil neo-renastere si numita mai intai Szenes Palace (Palatul Muzicii). In 1884 a avut loc aici primul spectacol de opera. Ca repere importante pentru aceasta institutie se poate aminti faptul ca compozitorul Gustav Mahler a fost al doilea director al sau si ca Puccini si-a prezentat aici doua dintre operele sale.
 Opera Maghiara
Imi atrage atentia o cladire monumentala vis-a-vis de opera. In mare parte e acoperita de schele dar reusesc sa vad cate ceva printre scanduri. Aflu ca este vorba despre fostul Institut de Balet, cunoscut sub numele de Palatul Drechsler. Cladirea a fost ridicata in 1884 dupa planurile arhitectilor Odon Lechner si Gyula Partos. Dupa renovare, va fi transformata intr-un hotel de 5 stele.
 Palatul Drechsler, fostul Institu de Balet
La coltul cladirii, o sageata ne indreapta spre Teatrul Nou (Uj Szinhaz). Cladirea in stil Secession, construita in 1909 pentru sala Parisiana, de catre Bela Latja. Noua ingeri din ceramica poarta niste placi pe care este scris numele teatrului.  Stilul Art Deco este evident. N-am putut intra, am fotografiat doar prin usa intredeschisa holul in care predomina culorile albastru si portocaliu, metalul si oglinzile.
 fatada Teatrului Nou
Ce sa mai vedem in continuare? O mica plimbare pe bulevardul Andrassy e intotdeauna placuta, mai ales cand e primavara si afara sunt 20 de grade! Dar despre partea asta, data viitoare:)

16 comments:

magda said...

Fantastic photos and town my friend!!!
Budapest is a wonderful town!!!
Thank you for interesting tour!
Have a nice day!

Dani P. said...

Frumoasa plimbarea ! Pentru tine, e mai usor de mers la Budapesta, decit la Bucuresti :)

Traveling Hawk said...

The weather was fine and warm, so the photos came out OK. Thanks for the comment, Magda!

Traveling Hawk said...

Da, asa e Dani, e mai aproape, mai ales acum cand autostrada (lor) a ajuns pana la cativa km de granita noastra. Cam in 3.5 ore sunt la Budapesta.

VP said...

Not much that I can recognize from my visits in the 1990s...

Ioana Muresan said...

Arhitectura Secession, Art Deco, teatre lirice, bai termale. Toate vorbesc despre trecut, un trecut recent dar totusi trecut. De atunci incoace, comunism. Acum in zilele noastre, ceva noutati?

Traveling Hawk said...

May be you have not visited this part of the city, VP, because here nothing has chamged. At most it was refurbished:)

Traveling Hawk said...

Trecut bine valorificat, Ioana, despre asta este vorba!

M-am referit in aceasta postare la un perimetru anume, unde "noutati" sunt acele statui moderne. Altele or fi pe aiurea, prin alte parti ale orasului dar eu nici n-am avut timp, nici n-am dorit sa le caut. Am fost in oras doar cateva ore, obiectivul meu la Budapesta a fost altul, dupa cum reiese din introducere:) Oricum, iti multumesc ca ai trecut pe aici si ai lasat un comentariu!

joo said...

It is a fabulous city! I love the sculptures you can meet in such unexpected places:)

Traveling Hawk said...

I agree, Joo! Budapest is a nice city and I like to take long walks there. Andrassy ut and the Parliament area were the places this time.

Kumiko said...

Wonderful photos!

I feel like I'm travelling in Budapest.

Budapest is really beautiful city!

Unknown said...

Noi nu prea am vizitat partea aceea a orasului. Era cam frig pentru plimbari lungi pe jos. Mi-ar placea sa revin primavara :-)

Traveling Hawk said...

Thank you, Kumiko!

Traveling Hawk said...

Pesta merita vazuta, Apollo si batuta cu piciorul. Are cladiri monumentale foarte frumoase, precum si alte obiective. Voi mai scrie despre ele. Multumesc pentru vizita!

cartim said...

Kalman a fost primul compozitor cu care mi-a facut cunostinta Opa, si Silvia , a fost prima operete :)

Multumesc ca mi-ai spus ca exista asa ceva in Budapesta...

Traveling Hawk said...

Cu placere, Cartim!