Wednesday, May 9, 2012

Arigato, Japonia! 10. Nara, vechea capitala imperiala / Arigato, Japan! 10. Nara the Old Imperial Capital

Nara has been the first permanent capital of Japan, before it was moved to Kyoto. When you are in Kyoto, seeing Nara seems mandatory, so many tourists head there. Most of them limit their trip to see the three temples near the Deer Park. But Nara is much more than this. I think that 2-3 days could be well spent there. As I didn’t had them, I choosed to see Todai-ji and Kasuga-taisha in the Deer Park and then I visited two other temples about which I will blog later.

The deer is considered to be Gods’ messenger, so over 1200 deers are running freely in the park, which was constructed already in 1880. It was a Sunday and the cherry trees have been in bloom, so a lot of people around!

In Nara I met Kumiko, also a travel blogger, whose blog I follow and I learn a lot. She came with her husband from Yoshino, another famous sherry trees spot in Japan, where they live. We spent together a nice day. It is good to meet in reality people you know only from internet.

Eight monuments from Nara, including temples, shrine, a palace and a forest formed the group of the National Monuments of Ancient Nara under the UNESCO protection.

Inaintea mutarii capitalei imperiale la Kyoto, aceasta a fiintat - timp de 74 de ani (710-784) - la Nara, fiind prima capitala permamenta a Japoniei. Cand te afli in Kyoto, aceasta devine parca o destinatie obligatorie, ca si cand incursiunea in Japonia imperiala nu ar fi completa fara ea. Citind pe forumuri si alte bloguri, am observat ca multi turisti aloca o zi sau doua pentru Kyoto si una pentru Nara, fie ca vin aici din Tokyo sau Osaka. De aceea, preferintele lor se indreapta spre cele mai mediatizate obiective, cele fara de care nu poti spune ca ai fost cu adevarat intr-o tara. Cred ca acest lucru este foarte relativ si tine, mai ales, de cei care calatoresc pentru a bifa, nu pentru a simti spiritul locului.

In ziua in care am vizitat-o, Nara era plina de turisti. Nu stiu daca e mereu asa sau era doar dumineca, sau ciresii erau infloriti si aici...
Eu m-am intalnit cu Kumiko si sotul sau, care locuiesc in apropiere, la Yoshino, un alt loc cunoscut in Japonia pentru privitul florilor de cires. De altfel, exista si o varietate care poarta acest nume. Kumiko are si ea un blog, pe care il urmaresc si astfel am conversat virtual pana acum. Calatoria mea ne-a dat prilejul sa ne intalnim si personal, petrecand impreuna doua zile agreabile.
impreuna cu Kumiko si sotul ei, la Nara
In general, turistul care vine la Nara prefera sa se axeze pe vizitarea faimosului Parc cu Caprioare si pe vizitarea Templelor Todai-ji, Kasuga-taisha si Kofuku-ji, aflate la marginea parcului. Eu am ales sa vad Todai-ji si altarul shintoist Kasuga-taisha, alocand restul timpului altor doua temple, mai indepartate de centrul Narei, din motive pe care le voi explica in postarile respective.

In 2010, in Nara s-au sarbatorit 1300 de ani de existenta. Mie mi se pare ca orasul e cam vitregit de catre turisti, pentru ca el reprezinta mult mai mult decat ceea ce vad ei intr-o zi. Din pacate, nici eu nu am facut exceptie d ela regula, sederea mea limitata in Japonia nepermitandu-mi sa vizitez mai multe locuri. Se pare ca Muzeul National de Istorie din Nara este unul foarte bun. Gradinile si Gradina Botanica nu si-au facut loc deloc in planul meu de o zi, dar ele merita vazute. In fine, inainte de mutarea capitalei de la Nara la Kyoto, cel "sapte temple ale Narei" (Nanto Shich Dai-ji), cunoscute si cautate, erau: Yakushi-ji, Horyu-ji, Todai-ji, Kofuku-ji, Saidai-ji, Gango-ji si Daian-ji. N-am reusit sa vizitez decat primele trei...

Parcul, numit Nara Koen, a fost construit in 1880 si dedicat caprioarelor care sunt considerate de catre shintoisti mesagere ale zeilor. De aceea, 1200 de caprioare se plimba liber prin parc, putand fi hranite cu niste biscuiti speciali, care se cumpara la intrarea in parc. Un panou avertizeaza turistii despre ce pot face ele...
Drumul spre Todai-ji e intesat de lume si incetinit de ofertele atragatoare ale micilor magazine.
 elevi, in uniforma de scoala
 dulciuri atragatoare
Todai-ji este vestit pentru Daibutsu, statuia uriasa a lui Budha pe care o adaposteste si cladirea in care se afla ea. Daibutsu este termenul folosit pentru statui mari ale lui Budha. Dupa cum ne spune wikipedia, cel mai vechi Daibutsu este cel de la Asuka-dera (anul 609, 2.75 m), iar cel mai cunocut este acesta, de la Todai-ji, din Nara (anul 752, 14.98 m).

Un numar de opt monumente din Nara, incluzand temple budhiste, un altar shintoist, un palat si o padure fac parte, toate din tezaurul UNESCO numit Monumentele Nationale ale Narei Antice.

12 comments:

Kumiko said...

It is really a nice memory,Traveling Hawk!
It is a pity we couldn't visit all the temple and museum you planned in this day,although it was your heart's desire...

Dani P. said...

Ce caprioare frumoase ! Dar eu tot mergeam si la Gradina Botanica ...

Traveling Hawk said...

You are right,Kumiko, but time is limited...we had to renounce at something...

Traveling Hawk said...

Dani, efectiv nu a mai fost timp, dar am compensat, mergand la cea din Kyoto...

Adrian L. said...

Mi se pare senzational sa te întâlnesti cu prieteni de blog si asta tocmai în Extremul Orient... Am ramas mut... De fapt cam tot ce citesc pe acest blog ma lasa mut de uimire...

Traveling Hawk said...

Multumesc mult, Adrian! E un compliment frumos.

Randy said...

I can't believe all of the deer.

Traveling Hawk said...

Yes, they are a lot, Randy:)

Helma said...

I had never heard of nara, but now I will never forget that name :-) And more than 1200 deer run freely! However nice they roam freely. Never knew the deer was called the messenger of god.

Greetings, Helma

Traveling Hawk said...

I am glad, Helma, you found something new on my blog! The deers were considered messengers of gods by the ancient Japanese. It is nice to see them in the park and on the alleys.

Liliana said...

Ce simpatici sunt copilaşii aceia japonezi jucându-se cu căprioarele mai mari chiar decât ei!

Traveling Hawk said...

Sunt frumosi, asa cum sunt copiii pretutindeni.