Tuesday, July 3, 2012

Arigato, Japonia! 32. Ryoan-ji / Arigato, Japan! 32. Ryoan-ji

Another great UNESCO World Heritage Site in Kyoto is the Ryoan-ji Temple. It is famous for the karasensui garden (dry rock garden), whose author is not known. Some presume that it was Soami, the same gardener who worked in Ginkaku-ji.


At the beginning, the place was the propriety of Fujiwara clan. Then, in 1450, Katsumoto Hosokawa buyed it and disposed the construction of the rock garden, after the propriety has been burned in a war. He also transformed the temple into a Zen one.


The rock garden attracts all the visitors, so I found it difficult to contemplate and to take in the beauty of the place.  The internet offers a lot of information about it, so I resume to bring into attention the beautiful forest garden around the Kyoyo-chi Pond ("pond in mirror form"). A lot of cherry trees, magnolias, pom pom tsugi and other trees, along with beautiful moss make a place one could enjoy and admire. The Bentenjima islet flashes the red color of a tori.

Un alt templu intrat in patrimoniul UNESCO este Ryoan-ji. El se afla la cateva sute de metri de Ninna-ji si poate fi vizitat zilnic intre 8-17. Taxa de intrare este de 500 yen.

Poate nici un alt templu din Kyoto nu mi s-a parut mai aproape de natura ca Ryoan-ji. Imediat dupa ce treci de poarta, te afli intr-un parc minunat.
 e totusi timpul sakurei
Complexul se intinde pe 50 ha, la poalele muntelui Kitayama. Ceea ce a facut acest loc faimos in lume este gradina de piatra, karensansui, care ocupa doar 25x10 m si consta in 15 pietre de forme diferite (din care se vad doar 14, ultima relevandu-se doar celor care au atins iluminarea), asezate pe o mare de nisip alb, greblat cu grija. Numele creatorului sau este necunoscut. Unii o atribuie lui Soami, cel care a creat gradina de piatra de la Ginkaku-ji.

Aici se inghesuie majoritatea vizitatorilor, fiecare incercand sa gaseasca un unghi mai bun pentru fotografiat. Evident ca, in aceste conditii, orice urma de contemplare dispare...Cred ca este foarte dificil sa gasesti acest loc neocupat, pentru a te bucura cu adevarat de el. Daca adaug la asta faptul ca in acea zi se pare ca toate clasele de elevi din Kyoto iesisera la plimbare, luind cu asalt templele, va puteti imagina ce am gasit acolo!
 karensansui
 terasa este plina de vizitatori
Initial, aici a fost proprietatea puternicului clan Fujiwara. In 1450 Katsumoto Hosokawa, inrudit si el cu un clan puternic, a achizitionat proprietatea, unde se afla si o vila distrusa in curand in timpul unui razboi. Proprietarul a dispus atunci construirea gradinii si transformarea templului existent intr-unul Zen, dupa moartea sa. Ryoan-ji a fost deci construit intre 1488-1499. Pe langa gradina Zen, despre care spun unii ca ar fi cea mai frumoasa din lume, aici se afla un frumos parc arboricol si un lac.

Intrarea spre gradina Zen se face prin Kuri, bucataria fostului templu, unde este amenajat un stand cu suveniruri.
 Kuri
 In Hojo, resedinta preotului sef, se pot vedea usile glisante pictate, fusuma.
Inapoi. in gradina arboricola care inconjoara lacul Kyoyo-chi, ma bucur din plin de ea. Abia zaresc cate o persoana, care savureaza si ea linistea, singuratatea si minunatele flori de cires.
Intre arbori, zaresc o stupa alba si ma indrept intr-acolo. Aflu, de pe tablita alaturata, ca a fost construita in 1970, la initiativa celui de-al 58-lea preot sef de la Ryoan-ji, prezent in campania din Burma in al II-lea razboi mondial, in memoria camarazilor cazuti in Burma.
Imi continui plimbarea prin acest parc-padure bine ingrijit.
 padurea de pom pom tsugi
Curand ajung la Lacul Kyoyo-chi, "lacul in forma de oglinda", construit in secolul al XII-lea. El se mai numeste si Oshidori ike sau "lacul ratelor mandarin" dar n-am avut norocul sa vad vreuna. O alee il inconjoara, deschizand frumoase privelisti spre mica insula Bentenjima, unde un tori rosu straluceste intre copaci.
 Kyoyo-chi
 insula Bentenjima
la soare




14 comments:

Randy said...

The blooms are just so lovely.

Traveling Hawk said...

And they were everywhere:)

LifeRamblings said...

how gorgeous. i could feel a sense of tranquility in your photos.

Joop Zand said...

Beautiful blossom..... nice pictures.

Doug Hickok said...

Fantastic gardens, especially the ones near the water. Love the array of images you offer us each time TH, giving us a complete feeling for the beautiful setting.

RIZALENIO said...

ah cherry blossoms. Can't wait to see you upclose and personal. Wish wish wish.

Your cherry blossom photos are always lovely.

cartim said...

Ce frumosi sunt acesti pomi de cires, supperbi.

Si celelante poze sunt foarte frumoase monumentele.

Cred ca totul avea un aer prospat si un miros placut.

Traveling Hawk said...

It could be but for the crowd, Life Ramblings!

Traveling Hawk said...

Yes, they are beautiful, Joop!

Traveling Hawk said...

As I wrote somewhere Doug, I try to bring new aspects in every post. I think that, may be, some of the readers get bored to see so many temples, so I choose what it is more specific for every one! Of course I have a lot of photos for each temple:)

Traveling Hawk said...

I'm glad you like them, Rizalenio! It is a real show, indeed!

Traveling Hawk said...

Toata vizita a fost o incantare, cartim si pentru ca - in sfarsit - am reusit sa ajung acolo si pentru cele vazute, care nu m-au dezamagit deloc si - cireasa de pe tort - aceste flori, sakura.

Francisca said...

Again you've aroused my desire to return to Kyoto in the spring. These cherry blossom photos make me sigh... Lovely, TH!

Traveling Hawk said...

No problem, Francisca! You are much nearer than me:)