Saturday, July 3, 2010

Mozaicul cu păun

La cca. 20 km sud de Veles, chiar lângă autostrada pe care mergem spre Grecia, se află cel mai important sit arheologic roman din Macedonia/F.Y.R.O.M., oraşul antic Stobi (azi, Gradsko).
Oraşul, devenit capitală a provinciei romane Macedonia Salutaris, ridicat încă din anul 197 î.e.n., se afla la răscrucea a două drumuri antice foarte importante pentru Balcani: cel de pe valea Vardarului, care lega Mediterana de zona centrală a Dunării şi altul care, venind de pe Egnatia Odos, trecea prin Heraklea (Bitola de azi) şi apoi prin Stobi, spre Moesia.

Filip al V-lea Macedonianul a stăpânit oraşul, înainte ca acesta să fie înglobat într-o provincie romană. La un moment dat în istoria sa, Stobi devenise municipiu şi chiar bătea monedă proprie (denari, aşa cum se numesc şi astăzi). Un puternic cutremur de pământ a distrus însă oraşul în anul 518 e.n. Deşi nu a mai fost reconstruit, Stobi a reuşit să dăinuiască încă până în sec. al XIV-lea.

Azi, la Stobi, ruinele ajunse până la noi din negura veacurilor s-au împodobit cu purpura macilor şi dorm liniştite, nederanjate de prea mulţi vizitatori.
De fapt, suntem doar vreo 5-6 oameni care ne plimbăm printre ruine şi admirăm minunatele mozaicuri, păstrate mai ales în Baptiseriul din Basilica episcopală. Atrage atenţia în mod special păunul, imprimat pe bancnota şi moneda de 10 denari.
Din lipsa fondurilor necesare, doar o mică parte din ruine au fost scoase la suprafaţă, altele aşteptând încă să ni se reveleze pentru a mai spune o dată povestea oraşului puternic şi prosper odinioară.

Se pot vedea Via Sacra, termele mari şi mici, fântâna oraşului, teatrul sanctuar al zeiţei Nemesis, Palatul lui Theodosius sau reşedinţa lui Partenius. Coloane, capiteluri, mozaicuri, mesageri ai vremurilor apuse.
Intrarea în sit costă 2 euro/persoană. Lângă casierie există un mic magazin de suveniruri, al cărui proprietar poate fi şi ghid.

În drumul vostru spre Elada, poposiţi la Stobi măcar pentru o oră fiindcă aveţi ce vedea. Situl este bine semnalizat pe autostradă, printr-un panou de culoare maro, care apare frecvent după ce treceţi de Veles. Faceţi dreapta, treceţi pe sub autostradă şi aţi ajuns. Situl se poate observa uşor şi de pe autostradă, pe partea stângă când mergi spre Grecia, semnalat de drapelul naţional care flutură deasupra sa.

3 comments:

VertAnge said...

Multumesc pentru informatia. Nu stiam nimic despre Stobi, desi imi plac la nebunie siturile arheologice.
PS: Te-am adaugat la blogroll.

Traveling Hawk said...

Multumesc. Voi mai scrie si despre Heraklea, tot in F.Y.R.O.M.

VertAnge said...

Nu ai pentru ce :)
Astept cu nerabdare articolul despre Helaklea.