Tuesday, August 10, 2010

Belem - Mosteiro dos Jeronimos

Belem este o prescurtare portugheza a cuvantului "Bethlehem" si are legatura cu biserica inchinata Sf. Maria de Belem, apartinand manastirii Sf. Jeronim sau Mosteiro dos Jeronimos, care, impreuna cu Padrao dos Descobrimentos (Monumentul descoperirilor), Torre de Belem (Turnul Belem), Jardim Tropical, Palatul Ajuda si o multime de muzee, fac din acest cartier un loc caruia trebuie sa ii acorzi cel putin o zi in trecerea ta prin Lisabona. Pana in 1885, Belemul a fost un sat independent. Aceasta parte a orasului de azi a suferit cel mai putin in timpul marelui si dezastruosului cutremur din 1755, de aceea aici se gasesc cladirile cele mai vechi din Lisabona.

In Belem ajungi luand tramvaiul nr. 15 din Praca do Commercio si mergand cu el 15 statii, pana la statia Jeronimo. De altfel, vei vedea manastirea pe geam, asa ca vei sti unde sa cobori. Si fiindca tot suntem aici, hai sa o vedem! Timpul nostru e dramuit, asa ca lasam manastirea propriu-zisa si Muzeul de Arheologie, adapostit intr-una din aripi, pentru o alta vizita si, dupa ce facem o multime de poze in exterior, intram in biserica manastirii (intrare gratuita), pentru a vedea ce ne ofera.

Construirea manastirii si a bisericii a fost finantata din taxa pe mirodenii si aur si, prin abandonarea constructiei Pantheonului din Manastirea Batalha, un alt loc reprezentativ pentru Portugalia. Pana in 1834, manastirea a apartinut ordinului Sf. Jerome. Ea a fost construita deasupra altarului la care Vasco da Gamma s-a rugat toata noaptea inaintea plecarii sale pe drumul care avea sa-l duca la descoperirea Indiei. Era aici o sihastrie din jurul anului 1450, fondata de printul Henri Navigatorul. Rolul noii manastiri a fost acela de a celebra descoperirea drumului spre India.
Constructia a inceput in timpul domniei lui Dom Manuel I, la inceputul sec. al XVI-lea si a durat aproape un secol. De aceea vedem azi o imbinare de stiluri, in care predomina insa minunatul stil manuelin, o tranzitie intre gotic si renastere, in Portugalia. Intreaga manastire mi s-a parut o dantelarie alba, spumoasa, in care au incremenit visele constructorilor.

Portalul de sud al manastirii este impresionant. Are o inaltime de 32 m si o latime de 12 m si este ornamentat cu mici statui ale celor 12 apostoli, cu scene din viata Sf. Jeronim, iar deasupra, pe un piedestal, se afla Madona din Belem. Cred ca aceasta este partea cea mai fotografiata a manastirii.
Interiorul bisericii se sprijina pe o multime de stalpi octogonali uniti prin chei de bolta mestesugite.
Imediat la intrare, vei vedea doua monumente funerare, la fel de importante pentru istoria tarii. Unul este mormantul lui Vasco da Gamma, marele descoperitor, celalalt apartine lui Luis de Camoes, care in epopeea sa Lusiada, a cantat aventura acestor descoperiri. Manuel I si sotia sa si-au gasit si ei odihna tot aici. O frumoasa capela, construita la 1669 si dedicata initial Sf. Anton, impresioneaza prin opulenta.
mormantul lui Vasco da Gamma

mormantul lui Luis de Camoes

Din pacate nu mai putem zabovi aici, daca vrem sa vedem si altceva, asa ca traversam frumosul parc din Praca do Imperrio, cu Fonte Luminosa, o fantana cu joc de ape, care alcatuieste 70 de desene si seara este frumos iluminata si o luam de-a lungul Tagusului, spre celalalt monument care atrage aici turistii - Monumentul Descoperirilor. Dar despre el, in postarea de maine.

10 comments:

VertAnge said...

Ce bijuterie! Eu sunt o mare iubitoare de arhitectura gotica, asa ca probabil mi-ar trebui o zi intreaga sa ma minunez de fiecare coltisor al bisericii :)

Razvan Pascu said...

Nu uitam de celebrele Pasteis de Belem :)

alicee said...

Si eu sunt pasionata de arhitectura gotica!
Sunt asa mult locuri frumoase pe lumea asta incat ma intreb cat am sa apuc sa vad `pe viu`!? :)

Traveling Hawk said...

Va multumesc pentru comentarii.

* Razvan, stiu de ele si am vazut cofetaria, chiar am pozat bunatatile dar...n-am mancat :( (probleme de sanatate)

* Vert Ange si alicee, cititi pe internet despre stilul manuelin, tipic portughez, aparut intre gotic si renastere in Portugalia. In Lisabona se intalnesc multe exemple care, ca si manastirea Jeronimos, apartin acestui stil. Tot aici s eincadreaza si Torre de Belem

Ami (アミ) said...

Superb! Ce multe sunt de vazut in lumea asta!!!

narcis said...

Cat de bine lucrat este! Ma gandesc cat timp le-a luat sa faca fiecare mica lucrare la aceasta fastuasa biserica.

Traveling Hawk said...

* Da, pacat ca viata e asa de scurta :) Dar ma consolez cu ideea ca...ne raman stelele, dupa cum spun in motto.

*narcis

Sunt lucruri care azi nu se mai fac. Dupa cum spuneam altundeva, imi place si arhitectura moderna dar ea e ca si viata noastra - grabita! Nu are timp de detalii.

VertAnge said...

Mersi pentru pont. Mi-am gasit de lucru pentru cateva zile. :) Au o multime de bijuterii din astea portughezii.

Loredana said...

Un loc special inteleg si uitandu-ma la fotografii mi-am adus aminte de o biserica din Viena in acelasi stil dar pe negru.

Superb!

Traveling Hawk said...

Ce ai vazut in Viena este stilul gotic. Ce este in Lisabona, este un stil tipic portughez, care a aparut in perioada de trecere de la gotic la renastere. E intr-adevar frumos.