Friday, August 20, 2010

Nazare

Inainte de a ajunge la Obidos, vi-as recomanda un scurt popas la Nazare, cel mai frumos sat pescaresc portughez - se spune - care vara se transforma intr-o statiune foarte cautata mai ales de portughezi. Din acest motiv, preturile la cazare sunt mai mici ca in alte parti. Puteti ajunge la Nazare din Lisabona, luind autobuzul de la Gradina Zoologica.
Ce puteti vedea la Nazare? Ca sa cuprindeti totul dintr-o privire, ar trebui sa urcati cu funicularul (110 m), de la plaja pana la o terasa numita Sitio, de unde aveti o frumoasa panorama asupra statiunii.

Puteti vizita aici o biserica din secolul al XVII-lea, construita in stil baroc, Nossa Senhora da Nazare. Numele localitatii provine de la o statueta a Fecioarei Maria, adusa de un calugar de la Nazareth, in secolul al IV-lea. El a ascuns statueta intr-o pestera si nimeni nu a mai stiut de ea. Cand oamenii au gasit-o, mult mai tarziu, au inceput sa i se inchine, unii venind chiar de departe. Astfel, cu incetul, s-a format aici o adevarata asezare.
Tot pe terasa de belvedere se afla Capela da Memoria, din secolul al XII-lea, care comemoreaza un miracol: unui nobil local care urmarea calare un cerb alb (o deghizare a Satanei, spune povestea) i s-a oprit calul chiar inainte de a cadea de pe stanci. In semn de multumire ca a scapat cu viata, nobilul a inaltat capela. Placile de azulejos din capela spun aceasta poveste.
Langa capela, o coloana comemoreaza vizita lui Vasco da Gamma aici, dupa calatoria in India.
Jos, in Nazare, pe promenada de langa plaja, restaurantele se insira unul dupa altul, ca in orice statiune respectabila, ispitindu-te cu tot felul de bunatati. Numele strazilor sunt scrise frumos, pe placute de faianta.
Acum e iarna si doar cativa turisti, in afara micului nostru grup, se plimba pe malul oceanului, care isi impinge valurile pe tarm cu plictis, in asteptarea copiilor verii. Pescarusii au oceanul doar pentru ei.

6 comments:

Unknown said...

Mareeaaaaaa!!! Acolo e de mine! Superba zona, va invidiez pentru toate locurile minunate care v-au incantat cu siguranta sufletul!

Aliceee Traveler said...

Cat timp ai stat in Portugalia? Ca sa stiu eu cam cat ar trebui sa aloc sa vad si eu frumusetile astea :)

Traveling Hawk said...

* Ami, e Atlanticul! A fost minunat tot sejurul in Portugalia. Mi-ar placea sa ma intorc acolo intr-o zi.


* alicee

8 zile am stat, din care una a fost dedicata acestei excursii - Batalha - Nazare - Obidos si una celei la Cascais. Restul l-am petrecut in Lisabona, despre care voi mai scrie.

Aliceee Traveler said...

Frumos, cred ca o saptamana mi-ar trebui si mie :). Momentan nu stiu cand voi planui urmatorea vacanta, dar nu cred ca anul acesta.

VertAnge said...

Cred ca in sezonul cald e totul foarte animat. Imi plac foarte mult zonele de plaja care au stanci in imprejurimi.

Traveling Hawk said...

Ghidul nostru ne-a spus ca vara se poate inchiria o camera dubla si cu 20 de euro la Nazare, din cauza ca sunt aproape exclusiv turisti portughezi. Strainii nu au descoperit-o inca, ceea ce ar fi o oportunitate pentru noi :)