Saturday, October 30, 2010

Catedrala La Seu

Catedrala Barcelonei, numita de localnici La Seu, numele ei complet fiind Catedrala de la Santa Creu i Santa Eulalia, este un obiectiv care trebuie neaparat vizitat. O catedrala gotica impunatoare, care poate sta fara indoiala (in opinia mea) alaturi de Notre Dame din Paris. Nu confundati catedrala cu Sagrada Familia lui Gaudi! La Catedrala La Seu, aflata in Barri Gotic, foarte aproape de Rambla, ajungeti cu metroul: statia Catalunya pentru liniile 1 si 3 sau statia Urquinaona pentru liniile 2 si 4.

Fatada catedralei este in renovare de mai multi ani (fenomen frustrant pentru fotografi dar cu care m-am intalnit in numeroase orase vizitate de-a lungul anilor). Daca stai cu fata la ea, in partea dreapta se pot vedea inca parti din zidul roman original. Sa fie acesta inceputul istoriei acestei cladiri monumentale? Nici vorba. Pe acest loc s-a aflat initial o biserica paleo-crestina, pe care romanii au construit o basilica in 343. Aceasta, la randul sau a fost distrusa de maurii condusi de Al-Mansur, in 985, dupa care s-a construit o moschee maura. Catedrala romana construita intre 1046-1058 a fost si ea inlocuita, incepand cu secolul al XIII-lea de ceea ce vedem astazi. Treptat, s-au adaugat parti noi sau s-au facut modificari. Fatada gotica a fost terminata abia in 1889, fiind realizata dupa planuri originale din 1408. Intreaga catedrala este construita pe Muntele Tabor, cu o altitudine de 12 m!


 parti din zidul roman vechi
 Fie si numai pentru aceasta bogata istorie si tot ar merita sa vizitam acest obiectiv. Dar este mult mai mult. In interiorul coplesitor de mare vedem utilizate tot felul de materiale: piatra, lemn, aur si pietre pretioase, vitralii. Un numar de 28 de capele laterale impodobesc catedrala. In centru, locul corului este impresionant prin sculptura minutioasa in lemn a scaunelor. Tot in catedrala se afla si cripta cu mormantul Sf. Eulalia, o fecioara ucisa de romani in Barcelona.










In contul biletului de intrare se poate urca cu liftul in turn. De aici se deschid magnifice privelisti spre Tibidado, Sagrada Familia, Turnul Akbar sau spre mare.





 La iesire puteti inconjura, pe stradute inguste, cladirea catedralei. Detaliile sunt interesante si sigur gasiti multe obiective de fotografiat.




Sper ca fotografiile au fost suficient de convigatoare pentru ca la viitoarea voastra vizita la Barcelona sa nu ocoliti catedrala. Din pacate, un grup mic de romani aflati la usa in fata noastra s-au intors, comentand ca e prea scump 5 euro de persoana "sa vada o biserica". Eu am vizitat-o anul trecut, in decembrie. In jurul sau era o mica piata de Craciun despre care va povestesc maine.

5 comments:

George2210 said...

Bisericile din Spania nu mi s-au parut la fel de impresionante ca cele din Italia, plus a majoritatea erau in renovare si mai cereau si taxa de intrare.

Traveling Hawk said...

Eu nu am vazut prea multe biserici in Spania dar asta chiar este deosebita. Ai vazut-o, George, sau vorbesti despre altele?

MIha said...

Nu vi se pare ca seamana foarte mult cu Domul din Milano? Foarte frumos intr-adevar!

Anonymous said...

am vizitat-o si eu in septembrie 2009; intr-adevar e coplesitor interiorul...in sine mea am exclamat de cateva ori wooowww...nu trebuie sa facem comparatii..pina la urma fiecare catedrala e unica in felul sau si are povestea ei...

Traveling Hawk said...

Ai dreptate, asa e, nu e bine sa faci comparatii. Ma gandeam insa ca celeilalte catedrale i se face multa reclama, e cunoscuta de multa lume, iar despre asta se stie mai putin si nu mi se pare drept:)