Wednesday, October 27, 2010

O zi in Stockholm

Cand ai la dispozitie doar o singura zi ca sa vizitezi Stockholmul, intins pe 14 insule, te afli in fata unei decizii grele. Ce sa  alegi? Eu am ales Gamla Stan sau Orasul Vechi, situat pe insula Helgeandsholmen, care a inceput sa fie construit in secolul al XIII-lea. Se spune ca este unul dintre centrele medievale orasenesti cele mai bine conservate in Uniunea Europeana.

Ce am vazut? Datorita hotelului in care am innoptat, primul lucru pe care l-am vazut a fost o piata animata, un adevarat loc de intalnire, numita Sergels Torg. Ceea ce o deosebeste de o piata obisnuita, este faptul ca aici se afla o fantana cu o coloana de sticla de 37 m inaltime si un Centru Cultural cu sali de expozitie, cafenele si restaurante. Porumbeii fac deliciul copiilor care alearga dupa ei, sa-i prinda. E o priveliste calda, care da pietei un aer de familie. Din pacate, vremea nu a fost prea buna cu mine in acea unica zi petrecuta la Stockholm, asa ca pozele nu au stralucirea data de soare.
Mai departe, am trecut pe langa cladirea Parlamentului (Riksdagshuset), care mi-a atras atentia prin arhitectura sa. A fost construita intre 1895-1904, de catre arhitectul Aron Johansson, influentat de stilul neo-baroc german.
M-am indreptat spre Palatul Regal, care in ciuda numelui pe care il poarta, nu mai este resedinta monarhilor Suediei. Aici au loc doar ceremonii oficiale sau sunt primiti in audienta demnitarii straini. Palatul, construit intre 1697-1754, este unul dintre cele mai mari din lume, avand peste 600 de camere.

 Pana acolo insa trec pe stradute mici, inguste, pietruite, cu multe pravalioare, un adevarat rai turistic. Pe una dintre ele, vad o clipa si silueta Bisericii Sf. Gertruda (Tyska Kyrkan), aflata in apropierea pietei principale.
La palat, am surpriza sa vad multa lume adunata si intreb si eu pe cineva de ce sta acolo. In toate tarile nordice, dupa cum unii dintre voi stiti, te poti descurca foarte usor cu engleza, deoarece programa lor scolara ii obliga sa invete aceasta limba. In consecinta, fiecare se descurca mai usor sau mai greu, dar poate da niste indicatii pe strada, ceea ce pentru un turist este grozav! Raspunsul m-a bucurat pentru ca nu stiam ca pot asista la asa ceva: asteptau schimbarea garzii! Bineinteles, am ramas. Curand s-au auzit sunete de trompeta si primii calareti au intrat in piata. Culoarea predominanta este cea albastra, precum cea din stagul national, albastru - galben. Asist la mica ceremonie dupa care plec din nou la plimbare.
Trec si pe langa Opera Regala, fondata in 1773 de catre regele Gustaf al III-lea. Ea se afla in piata Gustav Adolf Torg. Forma actuala a cladirii dateaza din 1898.
 Piata Stortorget este piata veche centrala a Stockholmului, foarte asemanatoare cu pietele vechi din cultura germanica. Casele sale medievale, frumos colorate, sunt intotdeauna un interesant subiect fotografic.
Ceva mai incolo, zaresc pe celalalt mal al insulei pe care ma aflu, Primaria orasului (Stadshuset). Turnul sau, de 106 m inaltime, se vede de la distanta. In cladire se afla si o sala de bal utilizata frecvent pentru banchetul anual al Nobelului.
Orele au trecut foarte repede si asta e tot ce am putut vedea la o prima vizita, foarte scurta, in capitala Suediei. Sper insa sa pot reveni candva.

6 comments:

Horia said...

Mi-a placut cum ai inceput! Da, cred ca a fost o provocare! Stockholmul e superb totusi! Dupa cum reiese si din poze :)

Traveling Hawk said...

Azi esti Horia ? :) E cam acelasi stil...Asa tarziu inchideti la agentie?

joo said...

Looks like a fabulous place in your photos!

Traveling Hawk said...

Gamla Stan is a very nice place to be :) And I'm sure Stockholm has much more to show. I was only for one day there.

Anonymous said...

vreau la Stockholm ;)

Traveling Hawk said...

Ce te opreste? Daca vrei suficient de tare, vei ajunge!