Wednesday, October 20, 2010

Ilustrate din Apuseni 4. Prin padurile toamnei / Postcards from the Apuseni Mountains 4. Through the Woods of Autumn

Toamna este anotimpul meu preferat dar nu oricand, ci acum, la mijlocul lui octombrie, cand natura isi imbraca haine regale. Va amintiti ca in China si alte tari din sud-estul Asiei, galbenul este culoare regala? Stiau ei ce stiau!
Am plecat asadar la drum, din frumosul meu oras de campie (e singurul sau defect) spre ce directie oare, alta decat Apusenii? Pe drum, dupa ce am trecut de Varfurile, au inceput sa se releve culorile dar tot nu era inca ce imi doream.
 de la Lazuri, spre Grosi



 spre Lunca

Cand am inceput insa sa urcam spre Vartop, s-au dezlantuit!
 Pietrele Negre



 "se intorc motii din tara"
 sus, la Vartop, nu mai e asa de frumos
 partia noua, in constructie
 partia veche
 case de vacanta la Vartop

 se aglomereaza tot mai mult pe aici
 ultima colectare de ciuperci ("pitonci")
 aproape de Garda
In "curtea" mea, era o nebunie!
 cabana vazuta de pe sosea




A doua zi, am plecat sa ne plimbam prin niste locuri stiute, "La Zugai", in apropiere de Albac,
















 in timp ce unii se plimba, altii muncesc
si apoi sus, la Purcelesti, de unde se vede Valea Ariesului in zona Gardei si acoperisul cabanutei noastre, cuibarita sub poala padurii.
 in Scarisoara
 Scarisoara, vazuta de sus
 Valea Ariesului, zona Gardei













 Scarisoara
se culeg merele
Toate nuantele de galben, de la cel delicat de pe "banutii" mestecenilor si pana la roscat-ruginiul intens al fagilor, intrerupte din loc in loc de verdele intens al molizilor si cel mai deschis al ierbii mereu proaspete in aceasta zona (din cauza umiditatii) si-au dat intalnire intr-un concert magnific! A fost intr-adevar o zi glorioasa, care mi-a dat o stare de bine pentru mult timp de acum incolo. Cateva fructe de maces, niste clopotei rataciti cumva de pala frigului noptii si o plapanda brandusa de toamna, pe care abia am zarit-o printre frunze, au fost notele care au intregit concertul toamnei mele din acest an.

Ziua plecarii a venit cu ceata, ploaie, fata zbarlita a toamnei. Pentru fotograf insa si asta are farmecul sau. La Arieseni e un mic targ si lumea a iesit pe strada chiar daca pare ca ploaia este iminenta. Mai sus, catre Vartop, pluteste ceata deasupra pensiunilor si caselor de vacanta. E dumineca si lumea a venit totusi la munte, in ciuda vremii nu prea binevoitoare astazi. Pana trecem Vartopul, este ceata, apoi se mai lumineaza, exact atat cat sa faca pozele interesante. Curand ajungem jos, in Baita, de unde consider periplul incheiat.
 in "curte"


 Arieseni



 La Vartop














 coboram spre Baita


 biserica minerilor, Baita

11 comments:

Liliana said...

Superb! Ce culori, ce parfum de toamna... M-ai facut sa oftez!! Oare cum o fi vremea in weekend?!

Traveling Hawk said...

Deocamdata, de aici, de la Timisoara, nu se vede prea frumoasa dar mai e pana atunci, sa fim optimisti!

Virgil said...

Cineva e pasionat de fotografie :) Foarte frumos intr-adevar! Daca e un anotimp cand merita sa mergi in locuri mai retrase prin tara, toamna e.

marianaesincai said...

Minunate poze si peisaje! Toamna este o advarata simfonie de culori!E atata liniste si impacare in natura, care se pregateste sa adoarma incet ca sa revina zglobie si cu putere primavara!

Traveling Hawk said...

Mariana si Virgil, va multumesc pentru aprecieri. Este meritul naturii :)

VertAnge said...

Ce frumos! Eu sunt un pic trista ca nu am mai mers din septembrie in Gorjul meu drag, unde avem cele mai frumoase dealuri din lume care coloreaza toamna atat de frumos, incat te fac sa vrei sa ramai sa le privesti cat e ziua de lunga.
Partea buna e ca am avut treaba prin zone din Bucuresti cu destul de multa vegetatie si am apucat sa vad cum se transforma frunzele de la verde prafuit la ruginiu.

Dar tot mi-e dor de dealurile mele de acasa cu merele si gutui cu gust adevarat de toamna.

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA said...

Frumoasa-i toamna padurilor! Superbe fotografii!!

Traveling Hawk said...

@ VertAnge: nu fii trista, iti aducem noi, pe diferite bloguri fotografii. Nu se compara cu mersul in persoana dar tot e ceva. Ai observat ce am fotografiat eu special pentru tine? Partia veche si cea in constructie, de la Vartop. Ca tot m-ai intrebat tu cat de dificila e...Le-am pozat special, asa ca vezi, si in weekend m-am gandit la tine :)

@@ Amelia si Mihai: multumesc pentru aprecieri. Bine ati venit pe blogul meu! "Prietenii prietenilor mei, sunt prietenii mei" :) Va tin usa deschisa!

joo said...

Autumn in your photos is so beautiful! Lovely post!
Greetings:)

Traveling Hawk said...

Thank you, Joo! Nature is beautiful, the places are magnificent.

Cristian S said...

Salutare, oameni buni... Lansez urmatoarea intrebare: Oare turismul din Romania ar trebui sa se bazeze pe investitiile publice sau pe banii si experienta investitorilor privati ? Sau poate exista o varianta ideala in care ar putea colabora cele doua "tabere" ?