Sunday, November 14, 2010

Alhambra

Alhambra, together with the Great Mosque in Cordoba are the most important examples of islamic art in the world. Alhambra is a complex of buildings and  gardens developed during a period of over ten centuries. Water abundance, flowers and trees, a lot of windows to permit cooler air to circulate among the buildings are characteristics of islamic constructions. The great varieties of styles, architectural details and, most of all, the Lions Courtyard made the fame of Alhambra. Granada, the last resistance place of the Moors in Europe, has gained the right to such a beauty like Alhambra. Together, they are part of UNESCO heritage. I have to apology for the quality of the photos. I scanned clasical paper photos, as they have been made more than 10 years before. My intention was that my fellow countrymen, who didn't visit Granada and Alhambra, should have at least an ideea what it is all about.
Spre Alhambra, urci pe o straduta intesata cu mici magazine cu suveniruri. Este bine sa te documentezi inainte cu privire la categoriile de bilete existente, ca sa sti ce sa alegi. Astfel, exista bilete pentru zi sau pentru seara, cele de zi fiind si ele de doua feluri: pentru dimineata sau pentru dupa-amiaza. Si unele si altele costa 12 euro/persoana. Exista si bilete pentru vizitarea numai a gradinilor (6 euro) sau tururi complete, cu transport asigurat de la si la hotel si ghid insotitor (46 euro). Mai trebuie sa stii ca se plateste doar cash. Se pot insa comanda bilete si pe internet. Atentie la intervalul inscris pe bilet pentru vizita in Palatele Nazrizilor. Daca se depaseste acest interval, nu se mai poate beneficia de ea. S-a luat aceasta masura pentru ca exista o capacitate limitata la 300 persoane pentru primirea vizitatorilor. 

Imi cer scuze de la inceput pentru calitatea fotografiilor care sunt scanate de pe unele clasice, mai vechi de 10 ani. M-am gandit insa ca pentru cei care nu ati vizitat Granada si Alhambra, ele va pot da totusi o idee despre ce inseamna ele.
Cine nu s-a documentat inainte, ar putea crede ca Alhambra este un palat reprezentat de o singura cladire. Ea este insa un intreg complex de cladiri, dezvoltat pe o perioada de zece secole!

Initial, a fost o fortareata cu rol  militar de aparare. Pentru a o vedea, patrundem pe Torre de la Justicia (Poarta Justitiei), una dintre principalele porti ale complexului, construita de catre Yusuf I in secolul al XIV-lea si numita Bib Axarea. Imediat dupa ce trecem de ea, vedem Gradina Adarves, care duce spre Alcazaba (Fortareata). Initial, gradina s-a numit Gradina Poetilor.
 Torre de la Justicia
 Jardin de los Adarves
Fortareata, numita de arabi Al-Qasbah si devenita in versiune spaniola Alcazaba, avea inital 24 de turnuri, din care s-au mai pastrat doar cateva. In general, din aceasta parte au ramas doar ruine. Cel care a construit turnurile a fost intemeietorul dinastiei Nazrizilor, Ibn Al-Ahmar. Aceasta dinastie a pastrat puterea in zona in perioada 1232-1492. De sus, de la fortareata, construita in punctul cel mai inalt al dealului Sabika, se deschide o panorama frumoasa spre cartierul Albaicin.
 Alcazaba
vedere spre Albaicin
In apropiere de Poarta Justitiei se afla Stalpul si fantana regelui Charles al V-lea, construita in 1554 de catre arhitectul Pedro Machuca. Se crede despre Machuca, pictor si arhitect spaniol, ca ar fi lucrat in atelierul lui Raphael si ca a fost influentat in arta si de catre Leonardo da Vinci. De altfel, i se atribuie si unele fresce de la Vatican.
Inconjurat de ziduri rosii, complexul Alhambra poate fi vazut din mai multe locuri din oras. De altfel, Al Hamra inseamna in araba "castelul rosu". O abundenta de apa, prezenta prin bazine si fantani, o multime de flori si arbori, multe ferestre, fac ca aerul sa fie mai racoros, toate acestea fiind caracteristici ale gradinilor si constructiilor arabe.

Palacios Nazaries (Palatul Nazrizilor), Mexuar, Serallo si Haremul, reprezinta capodopere arhitecturale cu multe incaperi si curti interioare. Palatul Mexuar a fost construit in 1319 de catre Ismail I. Incaperile sale erau folosite pentru activitati privind administrarea regatului si erau locul in care emirii se intalneau cu ministrii lor. Dantelaria peretilor, stucatura, stalagmitele, coloanele subtiri si arcadele in forma de potcoava, versurile din Coran si cele ale unor poeme care, impreuna cu placile de faianta pictate, impodobesc peretii, fac din aceste palate locuri demne de un rege.
 Mexuar
 Mexuar, Curtea Machuca
 Mirador Daraxa
In mijlocul Haremului se afla vestita Curte cu Lei, care face faima Alhambrei. In 1378, sultanul Muhammed al V-lea a poruncit construirea unei fantani, sprijinita pe 12 lei. In jurul ei este gravat un poem al poetului Ibn Zamrak, in care este preaslavit sultanul si frumusetea gradinii. O galerie deschisa, sprijinita pe 142 coloane cu arcuri in forma de potcoava, impodobite cu stalactite, accentueaza gratia si frumusetea curtii.
Partea mai noua a Alhambrei, Palatul lui Charles al V-lea, este tot opera lui Pedro Machuca. Constructia sa  a inceput in 1526 si s-a terminat in 1650. Acum ea adaposteste Muzeul Alhambrei si tot aici se desfasoara festivaluri anuale de muzica si dans. Imediat dupa palat, trecem prin Puerta del Vino (Poarta Vinului), una dintre cele mai vechi constructii existente. Acum ea pare izolata dar a facut parte dintr-un grup de constructii.
Palatul lui Charles al V-lea
Puerta del Vino
Minunatele gradini Generalife, bazate pe o idee a lui Mohammed al III-lea s-au numit mai intai Jannat al-Arif, adica Gradina Arhitectului. Patio de la Acequia este considerat cel mai bun exemplu de gradina maura. Desi s-au facut modificari in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, Generalife sunt considerate cea mai veche gradina in stil maur inca in existenta. Daca la aceasta adaugam ca Alhambra, impreuna cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai bune exemple de arta maura din lume, ne dam seama ce comori nepretuite are Granada. De aceea orasul, impreuna cu Alhambra, au fost trecute in tezaurul UNESCO.
 Patio de la Acequia

14 comments:

Lily Riani said...

i love alhambra, i blogged about this place too, i wish i have more time though.

o_calatoare said...

am citit pe nerasuflate textul despre Alhambra mai ales ca descrierea vine din partea unui asa zis calator rafinat ca tine; imi doresc de mult sa ajung si eu sa vizitez complexul; sper ca in 2011 sau 2012 sa reusesc; citisem pe un forum de discutii o gramada de pareri pro si contra Alhambra; unii scriau ca au ramasa dezamagiti de vizita, ca se asteptau la cu totul altceva; din ce am citit, din documentarele vazute eu cred ca NU poti ramine dezamagit dupa o vizita la Alhambra...

VP said...

I am now totally convinced that I have to see some more of Spain!

Traveling Hawk said...

Thank you, Lily Riani. I'll visit your blog to see what you commented about Alhambra and other places too :)

Traveling Hawk said...

o_ calatoare
Multumesc pentru aprecieri. Fiecare vede un loc prin prisma propriei experiente. Parerea mea este ca nu trebuie sa te duci nicaieri fara o prealabila documentare din surse serioase. Atunci asteptarile tale au o baza reala. Daca cei care au fost dezamagiti de Alhambra nu au facut acest lucru, sigur s-au asteptat sa vada ceva ca in alte palate din Europa sau din alta parte, adica inclusiv mobilier, obiecte decorative, etc. Asa ceva nu exista acolo. Alhambra se viziteaza pentru diverse stiluri de arhitectura, pentru identificarea sa cu peisajul in care exista si cu aspiratiile de frumos ale lumii maurilor.

Traveling Hawk said...

VP, you should do this especially because you are nearer than me :) I myself wish to see more because there are so many to discover in Spain as in Italy, on the other hand :) So many places and life is too short :)

VertAnge said...

Am o carte cu fotografii din Alhambra. Deocamdata ma consolez privindu-le, dar sper sa ajung sa vizitez palatele si gradinile la un moment dat. Mi se pare un loc de poveste.

Traveling Hawk said...

Iti doresc sa o poti face. Retine ca luna mai este, climatic vorbind, luna cea mai indicata pentru Granada. Asa mi-a spus un coleg de acolo si asa am procedat si eu.

Aliceee Traveler said...

Frumos, in Andaluzia sper sa ajung cat mai curand :), iar de acolo sa trec in Nordul Marocului

Traveling Hawk said...

Da, e destul de aproape de acolo. Ai vazut ca am scris ca in Granada, la Alcaiceria se vand si marfuri marocane, mai ales artizanale. De altfel, in Granada s-a pastrat un intreg cartier arab.

Daliana Pacuraru said...

Multumesc pentru postarile astea pline de amintiri, informatii...
Frumos de tot...
Acum cativa ani am fost in Spania, am stat 7 zile intr-un castel in Toledo in orasul vechi. De acolo am plecat si am vizitat Granada, Sevilla, Cordoba....
Tare m-as intoarce acolo!
Salutari!

Traveling Hawk said...

Multumesc, Wind! In Toledo si Cordoba nu am fost, ca si in multe alte locuri interesante din Spania de altfel. Pentru calatori este o tara minunata si m-as duce oricand cu placere acolo.

Rama Ananth said...

I have also visited Spain, going through your travel blog brought back memories of this beautiful country.

Traveling Hawk said...

Thank you, rama!