Saturday, November 6, 2010

Udine

With little time to visit when in Udine, I still managed to see the most important parts of the town like: Piazza della Liberta with two palaces (Loggia del Lionello - today the City Hall, and Porticato di San Giovanni), the Chiesa Santa Maria del Castello, up the hill and the Duomo (the Cathedral). On my opinion, Udine deserves at least a short stay of 2-3 days.
Note: for travels older than 5 years I have to scan clasical photos.

Udine se afla in nordul Italiei, intre Trieste (75 km) si Venetia (127 km). Desi mai mic decat Verona, de exemplu, Udine (peste 100000 loc.) poate fi luat in considerare pentru un popas de 2-3 zile. Aflat pe drumul roman Via Julia Augusta, locul nu pare totusi a fi fost ocupat de catre romani. S-a dezvoltat nestingherit pana in secolul al XIV-lea, cand a intrat in componenta Republicii Venetia. Dupa 4 secole, intra sub stapanire austriaca, pentru a se alipi apoi Italiei, in secolul al XIX-lea.

Centrul orasului, Piazza della Liberta, reprezinta un complex interesant, alcatuit din doua palate: Loggia del Lionello si Porticato di San Giovanni, asezate fata in fata.

Loggia este o cladire in stil gotic venetian, construita intre 1448-1456 de catre mesterul local Lionello.
Dupa un mare incendiu, este reconstruita in 1876, de catre arhitectul Andrea Scala. In prezent ea adaposteste primaria provinciala.
De partea cealalta, Porticato di San Giovanni (Coloanele Sf. Ioan) adaposteste un panteon in capela din mijlocul sau. Constructia, ridicata in 1553, a fost astfel proiectata incat sa cuprinda si Torre del Orologio, un turn cu ceas foarte asemanator cu cel din Piazza di San Marco din Venetia. Soarele albastru contrasteaza frumos cu albul peretilor. Sub el, leul venetian aminteste de apartenenta orasului Udine la republica venetiana. In varful turnului se afla Huomini delle ore. In fata capelei, in piata, este statuia lui Hercule.
In spatele coloanelor, pe o mica colina, se afla castelul venetian si Biserica Santa Maria del Castello, construita in secolul al XIII-lea. Turnul sau cu clopot domina orasul, a carui emblema a devenit. In varf se afla o statuie a Fecioarei Maria. Biserica  este prima din Udine si dateaza din vremea longobarzilor. Aspectul sau actual este insa din secolul al XV-lea. Coboram de pe colina prin Portico Lippomano, o frumoasa scara in stil gotic venetian, construita in 1487 la comanda lui Tommaso Lippomano, un locotent din armata venetiana, care a si finantat lucrarea.
Exista si in Udine o Piazza delle Erbe dar acesta este numele sau vechi. Astazi, ea se numeste oficial Piazza Matteotti dar localnicii o numesc mai degraba Piazza San Giacomo, dupa Chiesa di San Giacomo, care se gaseste aici. Biserica a fost construita in 1378 dar, ca si la alte monmente istorice, forma care ajunge la noi este una din 1525, data de Bernardino da Morcote.
O alta cladire importanta a orasului este Catedrala, aflata in Piazza Duomo. Duomo, cladirea originala, era o constructie in stil romanic, din care se mai pastreaza elemente care se imbina cu goticul, pe exteriorul cladirii. In interior predomina insa elementele baroce. Se crede ca anul de constructie al catedralei este 1225.
In orasul vechi, strazile sunt mici si inguste, casele au obloane de lemn care sa le apere de vantul puternic. Mai tarziu s-au construit palate pe ale caror fatade se vad inca fresce sau parti din ele, ca la Trento sau Bolzano.
Cateva fotografii va vor convinge, sper, de farmecul oraselului, care merita o vizita cat de scurta.


15 comments:

Aliceee Traveler said...

Dragut oraselul, vad ca te-ai profilat pe Italia, deja mi-e dor
:(

Traveling Hawk said...

Cu postarile, vrei sa spui :) Trec la altceva imediat.

Dana said...

Ah, Udine! @Alicee si eu cumvad o postare despre Italia ma apuca dorul rau de tot! frumos loc

escape said...

old structures has a great appeal on me and these town looks like one of the potential towns for great photography sessions.

Traveling Hawk said...

Thank you, dong ho, for the comment. So are most of the Italian towns.

VP said...

I am quite ashamed that I have never visited Udine. Thanks once more for your beautitul images.

Traveling Hawk said...

Is it possible? Well, if you haven't any interest there, I can understand but it's worth to go for a weekend, I think.

joo said...

The last photo is my favourite! Well, I've never been to this beautiful town. It's a shame, but I almost always end up somewhere in the north:)
Anyway, Udine definitely deserves the visit!
Have a nice week ahead!

Traveling Hawk said...

Thank you, Joo! I liked that ivy too.

Julie ScottsdaleDailyPhoto.com said...

awesome photos and information. I am glad you like to travel also! We look forward to more of your trips and are glad you have enjoyed some of our travel photos and information at www.vivalavoyage.com

Traveling Hawk said...

Thank you for your comment. Please feel free to visit my blog whenever you want!

Linda said...

What a beautiful historic place. I love the nice angles on your photos and composition. The colors are very warm, inviting..Excellent work!

Traveling Hawk said...

Thank you Linda, come visit again!

RIZALENIO said...

Wow! Thanks for sharing this wonderful photos of architecture. The images of lomo-like and very well composed. These works are inspiring.

Traveling Hawk said...

Welcome, Rizalenio and thank you for liking them.