Monday, November 1, 2010

Visul canadian ep. 5 - Din Victoria la Tofino (1) / Canadian Dream ep.5 From Victoria to Tofino (1)

On July I started to tell you about my travel to Canada, B.C., more exactly to Victoria, the state capital. This post will be about a weekend trip from Victoria to Tofino, passing through Nanaimo and Port Alberni.

Qualicum Beach has only 8000 inhabitants, mostly retirees, artisans, and gardeners. “The garden village”is the nickname of the place. Swimming, horse riding, golf, kayaking or fishing are the principal time passings here. Little Qualicum Falls, at the end of Lake Cameron, offers 6 km for walking. The park is well managed: tracks, bridges, steps, viewpoints, protection bars - everything for the tourists' safety.

The nature in Canada is overwhelming! You will not see here exquisite museums or old historical sites, only this nature!

A short stop in Coombs amuses us with the goats on the roofs, a peculiarity well used in marketing the location.Then, Cathedral Grove, a unique forest in Canada,with red cedars and Douglas firs of over 350 years.


In luna iulie incepusem sa va povestesc despre calatoria mea in British Columbia, Canada, mai exact in capitala Victoria si Vancouver. Azi as vrea sa reiterez o excursie de weekend, pe care am facut-o din Victoria la Tofino, trecand prin Nanaimo si Port Alberni. Probabil aceste nume nu va spun nimic dar cei din acea parte a lumii stiu ca vorbim despre un drum pitoresc, paralel cu Oceanul Pacific, pe coasta de vest a insulei Vancouver, catre nordul sau, pana la Port Campbell. Noi nu am mers atat de departe, oprindu-ne la Tofino, o mica statiune cunoscuta de iubitorii de balene si de surfing, in special.

Dar sa incepem cu inceputul. Am plecat din Victoria dimineata, urmand sa facem 4-5 ore cu masina pana la destinatia noastra. De fapt, am ajuns mai spre seara datorita deselor opriri facute pe traseu, pentru a vedea ce este mai interesant.

In zona orasului Parksville exista mai multe obiective de interes turistic. Mergem asadar mai intai la Qualicum Beach, o localitate cu cca. 8000 de locuitori, in majoritate gradinari, artizani si pensionari. Locul linistit, climatul bland si frumoasa plaja de la ocean sunt tot atatea motive pentru care s-au stabilit aici. Localitatii i se mai spune si "Satul-gradina", nume castigat de mai multe ori intr-o populara intrecere pe tema "Comunitati inflorite". La doar doua ore de capitala Victoria si tot atatea deTofino, turistii care aleg sa petreaca un timp aici pot face plaja, juca golf, calari sau pescui, se pot plimba cu caiacul pe ocean sau pe jos prin parcurile naturale sau pot vizita studiourile unor artisti sau petrece ore agreabile in cafenele si restaurante.
 in zare se vede continentul, peste Stramtoarea Georgia de 250 km lungime
Nu departe se afla Little Qualicum Falls, la terminarea Lacului Cameron, din care se formeaza acest rau. Parcul, deschis intre 30 aprilie si 30 septembrie, ofera peste 6 km de poteci bine ingrijite. Cele 440 ha cat masoara el dar in special in zonele din preajma raului, mai frecventate de turisti, sunt dotate cu poduri, trepte, balustrade de protectie si puncte de belvedere. Natura canadiana este coplesitoare in maretia ei. In Canada nu o sa vedeti locuri istorice vechi, muzee nemaipomenite, iesite din comun, ci doar aceasta natura fara de pereche si, in orasele mari, ceva arhitectura moderna dar si aceea as zice ca este depasita prin alte parti ale lumii (Asia, de exemplu). Cascadele formate de rau pe aceasta portiune ne arata adevarata forta a apei. Vuieste si se arunca in salturi grabite, ingramadind la poalele stancilor bustenii cazuti sau smulsi la viituri.
Iesim la soseaua principala doar pentru a ne abate inca o data din drum, pentru a vedea mica localitate Coombs. De ce este cunoscut Coombs? Oamenii s-au asezat pe aceste locuri abia la 1910, tot de atunci existand si un fel de magazin universal, varianta cowboy-canadiana, care exista si astazi. Acolo, un emigrant norvegian si-a construit casa, inspirandu-se din arhitectura Lillehammerului sau natal. Ea are un acoperis cu iarba (o idee ecologica utilizata de mult timp, se vede). Povestea locala spune ca Larry, beat fiind o data si iarba de pe acoperis fiind prea inalta, a spus ca ar fi bine sa aduca cateva capre care sa o "tunda". Un localnic i-a preluat ideea si chiar le-a adus, spre amuzamentul concetatenilor sai. De atunci, in fiecare primavara, o familie de capre ia locul in primire, iar turistii vin sa le vada si sa se fotografieze cu ele, stimuland economia locala...
 o ferma unde se cresc lame (nu de ras!)
 doar o capra era acasa/pe casa
in magazinul vechi de 100 de ani se vand abajururi orientale
Dincolo de Coombs, chiar langa sosea, oprim sa vizitam Cathedral Grove, o padure veche, unica pe Insula Vancouver. Se spune ca ceea ce vedem astazi sunt copacii care au supravietuit unui mare incendiu care a avut loc cu 350 de ani in urma. Padurea de pin-Douglas si cedri rosii este valoroasa si pentru ca arata cum erau padurile locului la venirea primilor europeni. Cel mai mare copac are 800 de ani, o inaltime de 75 m si o circumferinta de 9 m. Se spune ca copacii protejati in Europa, ar avea "doar" 500 de ani vechime. In 2001 si 2004 s-a dorit construirea unei mari parcari in zona, ceea ce ar fi dus la taierea unor numeroase exemplare. Cedrul rosu are o importanta deosebita in cultura indienilor nativi. Cercuri de activisti au organizat mari proteste resusind sa salveze padurea, macar pentru un timp, de la pieire. Cat va mai dura insa, in lumea aceasta, care sacrifica totul in numele unui progras uneori indoielnic?!
Cathedral Grove

12 comments:

FRANKIE PAIN said...

thank you for yhis trip in your landscape ang the river see you soon

Traveling Hawk said...

Thanks, Frankie Pain! Come again!

Aliceee Traveler said...

Dragut articolul! Imi place Canda tocmai fiindca are mult spatiu verde si foarte multe parcuri nationale bine conservate.

Traveling Hawk said...

Da, acolo e de peisagisti, nu ? :)

Ioana said...

Frumos defileul acela! Reusite poze! Mai greu sa iti nu iti ramana niste amintiri frumoase cand esti in Canada

Traveling Hawk said...

Canada este o tara pentru iubitorii de natura si fotografi.

Costea Andrea Mihai said...

minunate locuri..foarte buna prezentarea..multumesc!

Traveling Hawk said...

Bine ai venit pe blogul meu!

joo said...

I wish I could go to canada one day! Your photos are so beautiful!

Becks said...

I found your blog after you comment on MKL's.

I thought it would be interesting to visit your blog because you are from Romania. My sister is from Romania.

I was surprised when I saw your blog posts on your visit to Canada.

I'm from Canada and live in the Vancouver area. All of the places in your posts are places very familiar to me.

I even wrote a post about the Capilano suspension bridge this summer.

http://bekahscrib.blogspot.com/2010/06/sunny-day-at-capilano.html

Thanks for sharing your pictures and I hope you had a good time in Canada!

Traveling Hawk said...

Joo, I wish your dream comes true!

Traveling Hawk said...

Becks, thanks for your comment. I am enchanted that you wrote your sister is from Romania, and also that you lived in Vancouver. Such coincidences! I will visit your blog too to read what you wrote. Please come again!