Friday, December 3, 2010

O data in viata, China - ep. 8 - Dazhilan / Once in a Lifetime, China - 8th. ep. - Dazhilan, Beijing

Dazhilan, or Dashilar in Beijing dialect, is a 600 years old commercial area of Beijing, situated at the South of Qianmen Gate, beyond Tiananmen Square. You may go there by metro line no. 2, Hepingmen station. Dashila means "big fence" and the name was given by the fences built to prevent theft in the area, during Yuan dynasty (1206-1368). Dazhilan is also the name of a whole "hutong", a district of small, poor houses, which nowadays are demolated in most parts of Beijing to make place for new developments. The Dazhilan and Qianmen streets have been renovated during the last years. before 2008 Olympics. Last year, on April, when I was there, on Qianmen street most shops were closed and empty because they had no owners yet. The buildings have been renovated to look like in the '20 - '30. Even a "Dangdangche", an old tram, was circulating on the street, with a police guard. A lot of shops are selling silk, shoes, tea, medicinal herbs, art works. It's a very touristy zone but locals go also there, as some of the shops, from the XIXth century, are very renowned for the products they sell.

Dazhilan, sau cum este numit in dialectul din Beijing, Dashilar, este o zona comerciala veche de 600 de ani, care se intinde in sudul Pietei Tiananmen, dincolo de Poarta Qianmen. Numele sau vine de la Dashila, care inseamna "gard". In timpul dinastiei Yuan (1206-1368) aici s-au ridicat garduri inalte pentru a putea feri zona de hoti. Aceste garduri functionau ca niste bariere, in cele doua capete ale strazii Dazhilan, care se inchideau noaptea, la o anumita ora si se redeschideau in zori. Strada insasi are o lungime de 200-300 de metri. Dazhilan este si numele unui intreg hutong, care mai exista inca aici, intre Dazhilang si Liulichang, desi in oras exista o multime de santiere de demolare a acestor cartiere cu case mici si sarace, pentru a face loc constructiilor noi si moderne.

In perioada dinastiilor Ming si Qing, strada Qianmen lega orasul interior, dinauntrul zidurilor, de cel exterior. Era atat de importanta incat pe ea se aflau cele mai de seama 6 ministere. Nici macar Wangfujing nu rivaliza cu ea. Conform statisticilor existente, sediul a 140 de asociatii mestesugaresti, asemanatoare agentiilor comerciale de astazi, se aflau in acest hutong. Dupa fondarea Republicii China, zona a intrat in declin.

Din spatele Portii Qianmen se vede o poarta chinezeasca frumos decorata, prin care se intra pe strada Qianmen, renovata recent, inainte de Olimpiada din 2008. Totusi, in aprilie 2009 cand am fost noi acolo, majoritatea magazinelor erau inchise, fara proprietari. O multime de localinici se plimba insa cu placere in zona, aici existand deja ceainarii, cafenele si restaurante. Un tramvai vechi, numit "Dangdangche" se plimba pe strada, gol, insotit de militari.
Poarta Qianmen, Turnul Arcasilor
 poarta pictata prin care se intra pe strada Dashila
 vedere spre Poarta  Qianmen de pe strada Dashila
 tramvaiul Dangdangche
Poti regasi aici ceva din atmosfera vechiului Beijing, deoarece cladirile au fost renovate pastrandu-se forma pe care o aveau in anii '20-'30.
 locuri de odihna, in forma tobelor traditionale
Strada Dazhilan este una plina de culoare. Turisti si localnici deopotriva vin aici pentru magazinele faimoase pentru marfurile pe care le vand. Unele dintre ele dateaza din secolul al XIX-lea, cum este si  magazinul Ruifuxiang, care vinde matasuri si blanuri, infiintat in anul 1832 sau Farmacia Tongrentang, in fata careia se afla doua animale fantastice, de piatra. Cladirea isi pastreaza forma arhitecturala originala. Gasesti de cumparat pe aceasta strada haine, pantofi, matasuri, obiecte din jad, ceai, masti, zmee, suveniruri. In zona se aflau insa si locuri de ditractie, precum Teatrul Guangdelou, construit in timpul dinastiei Qing (1644-1911).
 magazinul Ruifuxiang
Farmacia Tongrentang
Teatrul Guangdelou
Strada freamata de viata intreaga zi. Chiar daca, cand am fost noi, nu erau prea multi turisti straini in Beijing (ma refer la caucasieni), exista numerosi chinezi care vin sa viziteze capitala si ei sunt la fel de curiosi ca si ceilalti. E dificil sa gasesti unghiuri din care poti fotografia fara ca sa-ti intre cineva in cadru! Noroc ca ei fiind mai mici de statura, puteam ridica aparatul deasupra capetelor lor.

Din strada Dazhilan, intri in hutong si strabati partea care leaga Dazhilan de o alta zona binecunoscuta, Strada Culturala Liulichang, despre care va voi povesti maine.

14 comments:

VP said...

I like the transportatio and the strange statues...

Traveling Hawk said...

The statues add to the colours of those streets. They came as a surprise to me as I was aquainted with this type of art in Europe but didn't expected it in China.

Anonymous said...

good post,bravo

Traveling Hawk said...

I'm glad you liked it, thank you!

joo said...

Awesome! I don't know what I like the most, simply wont to go there!!!!

Traveling Hawk said...

Joo, it is as simple as that: don't go with an official trip from an agency because it is more expensive. Try with accommodation on booking.com or hostel world and watch for a flight promotion. Living costs are very cheap, comparing to European standards. Metro is cheap and safe and you may use it almost for every touristic objective. I hope you will be able to go one day :)

Unknown said...

Very interesting and nice series.Greetings Andrzej.

Traveling Hawk said...

Thanks, Andrzej! Have a nice day!

marianaesincai said...

Un frumos festival chinezesc! Se poate admira meticulozitatea chinezeasca renumita din vremuri stravechi, precum si dorinta ca specificul chinezesc sa fie apreciat si recunoscut. China a reusit prin munca de furnica sa ajunga intre primele tari ale lumii/

VertAnge said...

Foarte frumos articol!

Traveling Hawk said...

Multumesc Mariana ca m-ai vizitat din nou. Pana plec in India (Cornel e la Bucuresti dupa vize; le-a luat deja)voi scrie numai despre China fiindc am vazut destul d emult in saptamana petrecuta la Beijing.

Traveling Hawk said...

Ma bucur ca ti-a placut, VertAnge! Mai scriu despre China pana plec.

Daliana Pacuraru said...

Mama mia pe unde tot umbli!
Nu cred ca ti-au scapat multe....
Frumos si interesant....
Salutari!

Traveling Hawk said...

Salutare, Wind! Din pacate mi-au scapat multeeeee !