Thursday, December 2, 2010

O data in viata, China ep.7 - Piata Tiananmen / Once in a Lifetime, China - 7th.ep. Tiananmen Square, Beijing

Tiananmen Square, with its over 440 ha, is the biggest urban square in the world. Two ancient gates from Ming dynasty period, The Tiananmen Gate to the North and the Qianmen Gate to the South are bordering the square. Usually there are crowds there but we have been there late afternoon. The Monument of the People Heroes, The Great Hall of the People, Mao's Mausoleum, The National China Museum are the buildings surrounding the square. Tiananmen lies on the central axis of the city, like the whole Forbidden City. In the neigbourhood it can be seen the Old Railway Station, built in 1903 in European style.

Piata Tiananmen sau Piata Pacii Celeste, cu cele 440 ha ale sale, este cea mai mare piata urbana din lume.  Daca esti in Wangfujing, poti ajunge acolo pe jos, in cca. 20 de minute. Se poate ajunge si cu linia 1 de metrou, statia Tiananmen Est (116) sau Tiananmen Vest (117). Cele doua statii se afla la 5-7 minute distanta una de alta. Piata se poate vizita pana la ora 22.30 De obicei, este foarte aglomerata dar noi am ajuns acolo dupa-amiaza tarziu si nu era foarte multa lume.
In partea de nord a pietei se afla Poarta Tiananmen sau Poarta Pacii Celeste, construita in 1417, in timpul dinastiei Ming. Pe aici se intra in Orasul interzis dar pana in 1911 singurii care au putut urca in turnul portii au fost membrii familiei imperiale.
 Poarta Tiananmen
Chiar in centrul pietei se ridica un obelisc de granit de 40 m inaltime, Monumentul Eroilor Poporului, construit intre 1952-1958 pentru a-i comemora pe toti eroii chinezi dinainte de instaurarea comunismului in China. Piatra sa de temelie a fost pusa de presedintele Mao, iar pe monument este gravat un citat din scrierile sale, "Eroii neamului sunt nemuritori". Basoreliefurile care inconjoara monumentul sunt un rezumat al istoriei Chinei intre 1839-1949. In spatele sau se profileaza Marea Sala a Poporului, cladire ridicata in 1959, unde se tin congresele nationale ale partidului comunist.
 Monumentul Eroilor Poporului
 Marea Sala a Poporului
Vis-a-vis de aceasta cladire se afla Muzeul National al Chinei, infiintat in 2003, ca un amestec de muzeu de istorie si de istorie revolutionara.
Muzeul National al Chinei
Spre sudul pietei se afla Mausoleul lui Mao Zedong, terminat in 1977. El poate fi vizitat de marti pana dumineca, intre 8.30-11.30 si 14-16. Intrarea este libera.
monumentul din fata Mausoleului lui Mao
Asezata simetric cu Poarta Tiananmen, pe axa centrala a orasului, se afla Poarta Qianmen sau Zhengyanmen cum mai este numita, poarta principala care ducea odinioara spre Orasul interzis. Este una dintre cele 9 porti din zidul Beijingului istoric. Si ea a fost construita in secolul al XV-lea, in timpul domniei imparatului Yongle, din dinastia Ming, care a mutat capitala tarii de la Nanjing la Beijing.
Poarta Qianmen sau Zhengyanmen
In imediata apropiere a pietei se afla Vechea statie de tren Qianmen, construita in 1903 in stil european. Recent renovata, ea adaposteste acum un muzeu al cailor ferate, un internet cafe, un food court si alte mici magazine.

10 comments:

Eaglesbrother said...

Thanks for the comments on my blog.
I like the photo's you have of your area..although I can't read the language with the photo's after the initial introduction in English.
Great photo's.
Thank you for the tour.

Traveling Hawk said...

You are welcomed, Eaglesbrother! You may try the automatic translator but it is not the best solution, you know. These days I continue to write about Beijing. My area is Europebut toward mid-December I fly to India and I will post about it on January. So, if you are interested, be my guest!

Razvan Pascu said...

Eu am o poza din aceasta piata in care am fotografiat vreo 10 camere de filmat pe acelasi stalp. "Militia" e cu ochii pe ei continuu... :) Oricum, mi-a placut in China, mai ales la Beijing.

joo said...

I'm truly amazed - wonderful photos aand such an incredible place!
As for Sopot - it's really nice XIX c. spa with great architecture, and Cracked House (Krzywy Domek) is so unusual!
Thanks for your comments:)
You should come and visit Poland one day!

黄清华 Wong Ching Wah said...

Looks like an early trip to Tiananmen Square, been there once. Thanks for memories of nice pictures! Have a good Friday.

Traveling Hawk said...

Razvan, eu am fost doar la Beijing dar sper sa mai merg candva. Am ajuns destul de tarziu in piata si am parcurs-o cam rapid, asa ca n-am avut timp sa fiu atat de ...vigilenta:) Nici nu mai era lume multa, ca era si dupa o ploaie.

Traveling Hawk said...

Joo, China is a great place to travel and has so much to offer. And yes, I hope I will be able to visit Poland.

Traveling Hawk said...

Wong, actually it was late afternoon and after a rain, coming from Liulichang and Dazhilan. I wish you a nice weekend too!

indicaspecies said...

Lovely shots.

Traveling Hawk said...

Thank you for the visit, indicaspecies!