Friday, January 28, 2011

Povestiri din Rajahstan 11. Fortul Junagarh, Bikaner / Stories of Rajahsthan 11. Junagarh Fort, Bikaner

Junagarh Fort was the first structure of this kind we have visited during our travel in Rajahsthan. It was built by Raja Rai Singh, one of Akbar's generals, in the period between 1588-1593. At the beginning, it was named Chintamani and was erected on a platform made of swords on which the faquirs used to dance.


The fort is encircled by a 986 m long strong wall and a deep moat. It has 37 bastions and 2 gates. In the interior, like in other forts, there are many palaces, each one unique in his beauty: Anoop Mahal ("mahal" means palace), Karan Mahal, dedicated to a victory over a Moghul leader, Phool Mahal or the Palace of Flowers, Badal Mahal or the Palace of Clouds, Chandra Mahal or the Palace of Moon and others. Of course, it is also a huge room dedicated to the throne, with intricate laboured stone walls. The details like: Dutch tiles, painted walls and ceilings, gold leaves or mirrors, columns, long corridors, jali, courtyards are adding to the splendors of the palaces. Not less interesting are the people visiting them...

At one of the gates one may see the symbolic prints of the palms of 59 wives who went through sati ritual, after their husbands died in war. This means they committed suicide by throwing themselves on the funeral fires of their husbands.

Even if numerous battles have been given here, this fort is one of the few which was never conquered!

Fortul Junagarh din Bikaner este prima constructie de acest tip pe care am vizitat-o in calatoria noastra. El a fost construit in secolul al XVI-lea (1588-1593) de catre un general din armata sultanului Akbar, pe nume Raja Rai Singh, al saselea conducator al Bikanerului. Fortul poate fi vizitat zilnic, intre 10-16.30 (de notat ca 16.30 este ora la care se inchide caseria, vizitatorii putand sta inauntru pana la ora 18). Intrarea pentru straini costa 150 Rp/ persoana, iar pentru un aparat de fotografiat se mai platesc 30 Rp. Taxele pentru camere video sunt peste tot mai mari, aici - 100 Rp.

Initial, a purtat numele de Chintamani si a fost construit pe o platforma facuta din sabii, pe care dansau fachirii. Fortul construit din gresie rosie de diverse nuante, este aparat de 986 m de ziduri groase, puternice, cu 37 bastioane, de un sant adanc si de doua porti numite Karan Pol, flancata de doi elefanti in marime naturala si Suraj Pol sau Poarta Soarelui, care este acum poarta principala de intrare.
 Suraj Pol, poarta principala
 Karan Pol
Imediat ce treci de prima poarta, vezi exteriorul impresionant al palatelor. In curte se afla si o cafenea, unde se poate manca, admirand cladirile din exterior. Dupa ce cumparam biletele, intram inauntru si frumusetea gresiei rosii incepe sa ni se dezvaluie...
 
Balcoane si ferestre cu jhali (paravane sculptate in piatra) ilustreaza arta timpului, o imbinare de elemente rajpute, mogule si gujare.
In interiorul fortului se adapostesc mai multe palate (mahal), cele mai frumoase fiind Anoop Mahal, cu peretii acoperiti de pictura la care s-a utilizat foita de aur, Karan Mahal, care comemoreaza victoria asupra mogulului Aurangazeb si era sala de audiente publice (acum inchisa cu pereti de sticla, ceea ce ingreuneaza fotografierea din cauza reflectarii luminii; tavanul este splendid pictat), Phool Mahal sau Palatul florilor, decorat cu intarsii din sute de bucati de oglinda, Badal Mahal sau Palatul norilor, Chandra Mahal sau Palatul lunii.
Anoop Mahal
Karan Mahal
tron in sala de audienta
 detalii tavan
 curtea interioara din care se intra la Phool Mahal si la Badal Mahal
 pardoseala curtii
 detaliu
Phool Mahal sau Palatul Florilor
Badal Mahal sau Palatul norilor
Chandra Mahal sau Palatul lunii
 leagan
detaliu
Frumusetea incaperilor palatelor este data de detalii precum ceramica olandeza cu motive olandeze si chinezesti, tapete chinezesti, usi lacuite, tavane casetate si pictate, jhali.

Plimbarea prin exteriorul cladirilor, cu coridoare cu coloane, acoperite, cu vedere spre curti interioare sau spre gradina, iti ofera privelisti minunate si iti da ocazia sa observi si vizitatorii...
Evident ca exista si o monumentala sala a tronului, cu peretii acoperiti in sculpturi in piatra.
 sala tronului
 detaliu pereti
La una dintre portile de iesire exista, asa cum vom vedea si la alte forturi, amprenta simbolica de maini pentru cele 59 de femei care s-au supus ritualului sati, in urma mortii, in razboi, a sotilor lor. Conform acestui ritual, vaduvele se aruncau, de bunavoie, pe rugul funerar al sotilor lor.
In ciuda faptului ca aici s-au purtat nenumarate batalii si fortul a fost de multe ori asediat, el este unul dintre putinele care nu a fost cucerit niciodata. O parte din fort este inca locuita de familia Maharajahului din Bikaner.





27 comments:

Liliana said...

Doamne cat sunt de frumoase toate detaliile interioarelor!

Traveling Hawk said...

Asa e, Liliana si pozele nici nu redau prea bine acest lucru fiindca sunt facute in graba si, fiindca, in unele locuri nu sunt conditii favorabile de lumina sau este sticla protectoare iar flashul nu ajuta pentru suprafetele lacuite, care reflecta lumina, etc. Ceea ce e mai valoros este ceea ce pastreaza retina de aceea nu se compara niciodata a vedea ceva in poze, pe film, etc. si a vedea personal, la fata locului. Dar, din pacate, nu putem vedea cate am vrea...

ruma said...

The designs made by ceramics.
The blue has an Oriental atmosphere...

Thank you.
ruma

magda said...

În ceea ce ne uităm la India, eu sunt încântat de bogăţia, arhitectura si mai ales culorile!
Vă mulţumesc pentru această excursie uimitor!
Un weekend plăcut
Magda

Traveling Hawk said...

Thank you, Ruma, for the kind words.

Traveling Hawk said...

Thank you, Magda, for the visit and appreciation. Efharisto!

VP said...

I sent your link to a friend who had been in Rajahsthan many years ago, in the 1980', if I remember well.
I think he'll enjoy to refresh some of his memories with your wonderful reportage.

Traveling Hawk said...

Thank you so much, VP! You are very kind.

Randy said...

As always another amazing tour with you. Thank you for sharing your beautiful images.

Traveling Hawk said...

You are welcome, Randy!

Phivos Nicolaides said...

I have been in 2008 in these places and I was impressed! Great, great place to visit!

Traveling Hawk said...

I love Croatia, Phivos, and I try to see as much as I can there.

Lily Riani said...

your pic is fabulous and love the infos shared.

Traveling Hawk said...

I am glad, Lily Riani, thank you!

Aliceee Traveler said...

Imi plac detaliile, foarte frumoase. Vad ca India abunda in palate, temple, forturi, morminte toate lucrate foarte minutios si frumos. Si asta contreasteaza cumva cu dezordinea de pe strada. Cred ca sunt 2 lumi paralele, cele a obiectivelor turistice si viata de pe strada. Gresesc?

Traveling Hawk said...

Nu gresesti deloc, alicee. Cu observatia ca primele apartin trecutului, celelalte, din pacate, prezentului...

Stormblast1953 said...

Great to see this (for us) foreign world!!
Greetings from The Netherlands!!

Traveling Hawk said...

Thank you, Stormblast1953! Please come again on my blog, if you like!

Victor said...

dragă Şoimule, iar m-ai luat de mânuţă şi m-ai dus departe...
de data asta mă simt impresionat de dualitatea asta: pe de o parte scara uriaşă, impresionantă, a ansamblului, şi în acelaşi timp exuberanţa, excesul în gingăşie detaliilor...
mulţumesc, Şoimule
ai grijă de tine

J_on_tour said...

I didn't realise that It is such a colourful country

黄清华 Wong Ching Wah said...

Beautiful Islamic Architecture and I think with some Roman influence. Thanks.
And the Dutch element is because the Bukit Jalil Park has an international theme presenting different countries.

Traveling Hawk said...

Victor, ma bucur cand pot impartasi cu prietenii, fie ei si virtuali, trairile mele. Multumesc!

Traveling Hawk said...

But it is, J_on_tour! You will see further...

Traveling Hawk said...

It's a blend of Rajput, Moghul (Islamic0 and Gujarat elements in architecture, Wong.

Thank you for the explanation about your park.

Daliana Pacuraru said...

M-am trezit de dimineata ca sa citesc postarile tale in liniste!
E ata de frumos locul asta!
Multumesc!

Traveling Hawk said...

Sunt magulita, Wind! Poate e frumos tocmai pentru ca e mai parasit, mult mai putina lume ca in locatiile clasice... A mai fost un fort care mi-a placut mult si pe care putina lume merge sa-l cada: cel din Bundi. Dar asta mai spre sfarsitul calatoriei :) O zi buna!

Traveling Hawk said...

Oops! Fiindca nu vvreau sa las comentarii fara raspuns m-am grabit si graba strica treaba, nu? Am un folder cu textele d epe blog, unde actualizez si nr. de commenturi si tocmai m-am uitat la Pokaran pe text, iar raspunsul l-am dat cu gandul la acel fort! My mistake, sorry!

La Junagarh am ajuns pe la 17, cand lumea s-a mai rarit dar tot mai erau destui vizitatori. Oricum, locul e atat de mare incat nu te calci chiar pe picioare...E impresionant acest fort, mai ales cand vezi prima data asa ceva...Pana la urma insa am vazut altele si mai frumoase, cel putin in opinia mea...