Tuesday, January 18, 2011

Povestiri din Rajahstan 6. Mandawa / Stories of Rajahsthan 6. Mandawa

Mandawa was the first location in our itinerary, after leaving the capital city. It took us more than 5 hours for 190 km because of the roads. On our way, we saw (and stopped shortly for photos) Lord Shiva's statue, near Delhi and then, Hanuman's Temple,  where we stopped in the neighbourhood.


In India I bought a book by an Indian author, specialised in Rajahsthan - Tarun Chopra. His book, "The Holy Cow and Other Indian Stories", was the source I used to write about Indian deities. So, Shiva is part of Brahman trinity: Brahma, Vishnu and Shiva, representing creation, preservation and destruction. Nobody could escape this universal law. So, Shiva is the destroyer. He has tangled hair and the body is smeared by ash. He heas the 3rd eye which is closed because otherwise it will turn everything to ashes! Hanuman, the Monkey Deity, is very strong and has the ability to fly. In Ramayana, the famous Indian story, he was sent to Himalaya to bring some medicinal plants to cure Rama's brother. As he can't distinguished them, he took the whole mountain and brought it back. This is the reason that many times he is depicted as carying a mountain in his hands.


Mandawa is a small location, with bearly 20000 inhabitants. What make it famous are the haveli, wealthy merchants' houses, which are richly decorated by paintings inside and out side. Some of these havelis have been abandoned, some are still inhabited by descendants. Few of them have been turned into hotels. Except Delhi and Mandawa, we had accommodation in such places.


The subjects of the paintings are various: scenes of Hinduism, scenes of battles, animals and flowers, birds (peacock is the national bird of India), and even modern civilization scenes like: an automobile, a train, a ship, or a plane. All these paintings made of Mandawa a big open air museum.


Beside the havelis, you may see there the baoris. A baori is a water well. In some places (like in Jaisalmer fort) they are still operating but here in Mandawa, not. We have seen Harlalka Baori, a 85 m deep well, constructed in the XVI th century. There is also a medieval fortress in the location, 260 years old, which has been transformed into a hotel.

Mandawa, prima localitate de pe lungul nostru traseu. Desi sunt doar cca.190 km de la Delhi pana acolo, am avut nevoie de mai bine de 5 ore ca sa ajungem. Am explicat deja ca, din cauza "vietuitoarelor" de tot felul care pot sa-ti apara oricand in fata si a drumurilor nu intotdeauna ca in palma, la care se adauga si vreo politica a firmei de a transporta turistii in conditii de maxima siguranta, nu se prea depaseste media orara de 50 km, hai 60!

Cand am iesit din Delhi, undeva in zona aeroportului, Bhawar ne-a aratat si chiar a oprit cateva minute pentru a poza (contra soarelui) niste statui uriase. Oameni trecand cu motociclete pe acolo, opreau, isi impreunau mainile, se rugau si plecau mai departe. Am aflat ca este vorba despre Lord Shiva. Povestile despre zei, atatea cate voi spune, sunt culese din cartea "The Holy Cow and Other Indian Stories", scrisa de Tarun Chopra (nascut in Delhi si pasionat de Rajahstan; aceasta este a 3-a carte a sa).

Shiva este a treia zeitate din treimea hindusa Brahman, alcatuita din Brahma, Vishnu si Shiva, adica creatia, conservarea si distrugerea, care sunt un tot unitar. Tot ce exista in univers trece prin aceste faze, aceasta fiind o lege universala care nu poate fi schimbata. Shiva este, deci, zeitatea distrugerii. El are mereu parul incalcit si corpul manjit cu cenusa. Are in frunte al treilea ochi, pe care il tine inchis, fiindca deschis, puterea sa este ucigatoare: transforma totul in cenusa. Sunt multe formele sub care este el adorat: ca Mahayogi, care stapaneste meditatia abstracta; ca Neelkantha cel cu gat albastru fiindca a inghitit pentru ceilalti zei otrava produsa de ocean; ca dansatorul cosmic Nataraja.  El poarta un trident si se deplaseaza calare pe Nandi, taurul sacru. Locuieste in Himalaya si orasul sau favorit  este Benares.
 Lord Shiva
Ne-am oprit jumatate de ora intr-un loc fermecator, in apropierea unui templu a lui Hanuman. Am baut acolo o cafea (prima si ultima, fiindca nu mi-a placut deloc, semana cu "nechezolul" nostru de pe timpuri), adica doua fiindca eram doi si 1 l de apa minerala. Total a costat 150 Rp, cu bacsis cu tot, adica ceva sub 3 euro. Peisajul a fost gratis.
Cine este Hanuman? Este Zeul Maimuta, cunoscut pentru abilitatea sa de a zbura si pentru forta sa iesita din comun. Deci, Hanuman, impreuna cu ceata sa de maimute, l-a ajutat pe Rama (una din incarnarile lui Vishnu, erou al Ramayanei) sa castige lupta impotriva regelui demonic Ravana. Cand fratele lui Rama a fost ranit, Hanuman a fost trimis sa aduca ierburi de leac din Himalaia. Fiindca nu cunostea plantele respective, a smuls intregul munte si l-a adus inapoi, ca sa poata fi luate plantele de acolo. De aceea, el este de multe ori infatisat purtand un munte in maini. El este considerat si al 9-lea autor al gramaticii si este numit in cartile vechi Maruti sau Marutputra.
 templul lui Hanuman
Mandawa, spre care ne indreptam, este o mica localitate ce abia trece de 20000 locuitori, care fiinteaza din secolul al XVII-lea, fiind condusa de familii bogate de negustori. Acestia si-au construit aici case minunat decorate in interiorul si exteriorul lor cu picturi care infatiseaza scene din bogata religie hinduista, scene istorice, scene din viata de zi cu zi. Aceste case se numesc haveli si fac din Mandawa un adevarat muzeu in aer liber. Unele sunt foarte vechi, altele mai noi, construite in stil haveli. Unele dintre ele, au fost transformate in hoteluri. Pe parcursul calatoriei noastre am stat in haveli aproape peste tot. Numai la Mandawa nu. Dar cazarea din Mandawa merita o postare separata.

Un ghid ne plimba mai bine de doua ore prin Mandawa si ne vorbeste despre haveli. El ne spune ca asa mica cum e, Mandawa este vizitata zilnic de cca. 700 turisti si are 15 hoteluri. Cifra mi se pare mult exagerata fata de ceea ce vad pe strada si la hotel.

Unele case sunt abandonate si in stare proasta. In altele, mai locuiesc descendentii celor care le-au construit. Picturile primelor, in mare parte, s-au sters sau au fost sterse intentionat de fariseii care nu doreau afisarea unor scene erotice pe pereti, "fiindca le vad copiii", zicea ghidul nostru. A scapat totusi, undeva, scena unei femei care naste. Altele exista, dar pictura e mai spalacita. Unele se pot vizita in interior, altele nu. In unele se intra gratuit, la altele se plateste o mica taxa, uneori negociabila. Preturile sunt insa mici, de ex., la Chokhani Twin Haveli, intrarea este 50 Rp/persoana, adica cam 1 euro. Cu chitanta. Aceste taxe sunt de multe ori impartite cu ghidul, care te duce practic unde vrea el, de aceea are tot interesul ca taxa sa fie mai mare. La un haveli,  unde s-a folosit foita de aur in interiorul unei camere, ghidul ne spune : "Aici costa 100 Rp intrarea, de persoana." "De ce?" "Pai, fiindca e foita de aur" Logic, nu? "Pai, zic eu, in cazul asta, voi intra doar eu, fiindca eu fac poze. E prea scump 200 Rp!" Ne spune imediat ca merge sa vorbeasca cu proprietarul, sa vada daca ne accepta pe amandoi cu 100 Rp. Se intoarce foarte repede si zice ca e in regula. Hm! Foita de aur! Si fara chitanta...

Spuneam ca unele haveli se refac pentru a fi transformate in hoteluri. Dupa cum ne explica ghidul, spre deosebire de cele vechi, la care pictura se facea cu vopsele cu coloranti naturali, acum se folosesc cele pe baza de compusi chimici, toxice. De aceea, un mester nu lucreaza mai mult de 2-3 ore pe zi si nu mai mult de 4-5 zile, dupa care face pauza. Din aceasta cauza nu prea exista multi dornici sa-si riste sanatatea (sunt 3-4 artisti restauratori in Mandawa) si costul unei asemenea renovari este ridicat. Incepem vizita chiar cu un asemenea caz, Hotelul Monica, cu pictura exterioara proaspat refacuta.
Trecem pe ulitele satului, pe care adasta cate o vaca, pe langa case mai vechi, cu pictura aproape disparuta. Oamenii isi vad de treburile lor.
 scene de razboi
 Maharaja isi face mustata
 femeie nascand
Chokhani Twin  Haveli ("casele gemene"), construite in 1910, au apartinut unor frati care, mai tarziu s-au despartit, unul traind in Mumbay (Bombay), celalalt in Kolkata (Calcutta). In orice haveli se intra mai intai in prima curte interioara, care apartine barbatilor. Ei se aduna aici pentru a discuta, a bea cafea sau ceai, a juca carti. Curtea femeilor este a doua curte interioara, care are, de obicei, o parte centrala mai joasa, ca un fel de scena, pe care femeile danseaza. Vedem aici multe desene florale dar si pauni - pasarea nationala a Indiei. De pe terasa de pe acoperis, nelipsita la casele indiene din Rajahstan, se pot vedea alte constructii, cum ar fi puturile de apa cu trepte, numite baori.
 Maharani, stapana casei, cu fiicele ei
 Vishnu
 curtea barbatilor, prima curte interioara
 baori
fortareata medievala a orasului, veche de 260 ani
Continuam plimbarea prin muzeul de pe strada si vedem alte picturi, unele cu elemente de civilizatie moderna.
  
Incaperea la care a fost utilizata pentru decorare foita de aur are intreaga suprafata a peretilor, inclusiv tavanul, acoperita de pictura. Cele mai multe descriu scene din viata lui Vishnu, caruia ii cam placeau femeile, spune ghidul nostru. Ne si arata spre tavan si zice: "vedeti? un Vishnu, o femeie, un Vishnu, o femeie". Ce sa zicem? Au si zeii slabiciunile lor. Ultimele doua fotografii reprezinta portretele lui Maharaja si Maharani casei.
Dupa ce am vazut atatea picturi incat se invalmaseau deja in fata ochilor, am solicitat ghidului sa ne arate si un baori. A zis ca ne duce spre unul mai departat, care este mai curat. Aici, in Mandawa, ele nu se mai folosesc, in alte locuri, precum cele din fortul de la Jaisalmer, da. Anul trecut a plouat putin dar inainte, timp de 3 ani nu a cazut nici o picatura de ploaie! Ca sa ajungem la baori, trecem si prin piata localitatii, care se insira, de obicei, de-a lungul strazii principale.

Un baori serveste intotdeauna si ca loc de socializare, oamenii venind din tot satul dupa apa. De aceea, uneori se construiesc si pavilioane unde acestia stau de povesti. Harlalka Baori a fost construit in secolul al XVI-lea si are o adancime de 85 m. Apa se scotea cu ajutorul boilor, cailor sau camilelor. Vis-a-vis de baori se afla un templu vechi si, chiar langa el se construieste acum unul nou. Pe un teren viran din apropiere, o clasa de elevi in vacanta se urca intr-un autobuz scolar pentru a pleca, probabil, intr-o excursie.
 templul vechi
 templul nou, in constructie
 Harlalka Baori
Ne intoarcem la parcarea unde ne asteapta Bhawar prin aceasta poarta de piatra, monumentala, care duce spre fortareata.



20 comments:

marianaesincai said...

Minunate aceste picturi ale caror colorit incanta ochii. Cand te gandesti la India iti apar in minte minunate gradini colorate, palate si temple superb decorate, dar si femei cu sari-uri in culori incantatoare si cu bijuterii splendide.Desigur alaturi este si viata mizera pe care o duc multi napastuiti de soarta. Filozofia zeitatilor indiene denota o mare intelepciune a acestui popor: creatia, conservarea si distrugerea. Trei cuvinte care spun totul despre noi si univers.De fapt unii indieni, ambitiosi si cu multa scoala sunt cei mai vestiti IT-isti, chirurgi sau arhitecti.

Traveling Hawk said...

Intru totul de acord cut tine, Mariana!

黄清华 Wong Ching Wah said...

Thanks for bringing us along !

Traveling Hawk said...

You are welcome, Wong!

Teri said...

What incredible photographs! I love the face of Hanuman!! And all the art on the buildings and walls and the doors! These are really great photos that you have shared with us. I also love the history that you have written about too. Very well done!

RIZALENIO said...

Your first and second photo are hair-raising in a positive way. They look real to me from your vantage point. Very captivating.

Thank you for your generosity in sharing your experiences/stories in this travel.

Phivos Nicolaides said...

Very beautiful and interesting indeed!

Vasile Covaciu said...

excelente fotografii si incursiune in acele minunate locuri.
BV!

Traveling Hawk said...

Thank you, Teri! As I wrote, it is an open air srt museum! It is incredible how well those paintings are preserved, for the most of the havelis.

Traveling Hawk said...

Yes, Rizalenio! Because they are taken against the sun and the morning was a little foggy, the result is that they look like real forms appearing in front of you.

Traveling Hawk said...

Thank you, Phivos! Have a nice week!

Traveling Hawk said...

Multumesc pentru vizita si aprecieri, Vasile Covaciu!

Unknown said...

mi-a luat 2 ore in doua zile diferite sa citesc si ma uit la imagini. doua ore folosite bine. fascinante fotografiile si locurile, picturile si oamenii.

Aliceee Traveler said...

Pictura de pe hotel e wow! Daca ajung in India cu siguranta voi da si eu o tura. Ce sa spun, m-ai lasat fara cuvinte ... ce de culoare are India ... si pe strada dar si obiectivele turistice

VP said...

Some neat contrast here and many more wonderful pictures of a faraway and exotic place. The artwork and the decorations are so different from ours of any age...

Traveling Hawk said...

Nu degeaba se vorbeste despre "incredibila Indie", pharaonx...meritul le apartine lor, nu mie...

Traveling Hawk said...

Si asta e doar o mica parte din India, fiindca celelalte zone au, fiecare, specificul sau. Ar trebui mult timp si mai multe concedii, sa zici ca ai vazut - intr-adevar - India, alicee!

Traveling Hawk said...

You are right, VP! We do have naive painting in Europe, in many places, but other styles.

J_on_tour said...

Once again, the detail in these photos is amazing as is the commentary you give, thanks.

Traveling Hawk said...

Thanks, J_on_tour! You have ever a kind word :)