Monday, March 14, 2011

Povestiri din Rajahstan 34. Palatul din Bundi / Stories of Rajahsthan 34. Bundi Palace

Taragarh or Star Fort is visible from everywhere in town. It was constructed by Rao Bar Singh, in 1354. A steep way leads to the fort, in the middle of abundant vegetation and unfriendly monkeys. Nobody went there when we were in Bundi, so we also skip it. The entrance is free.


Below the fort, the Palace of Bundi, in fact more little palaces: Chhatra Mahal, Phool Mahal, Badal Mahal and Chitrasala or Sheesh Mahal, awaits the visitors with art treasures. But beside 3 young Indians, we have been the only visitors. The entrance ticket is 100 Rp/ person and 50 Rp are for one camera.

The Hathi Phol is a magnificent gate, erected in 1607. Bundi Palace is still the property of the Maharaja of Bundi. Not so far ago, it was a deserted place but the Maharaja hired a company to clean the palace, which was a bats' hole, and then opened it for the public.

At the first floor, we saw the white marble throne and the first murals. Then, we climbed to the second floor, where the Chhatra Mahal, erected in 1644, presented us with the first murals. The terrace offers nice view offer the town and the Nawal Sagar lake.

The next level represented the Phool Mahal, erected in 1907. The most important painting there represents a royal procession.


Then we visited Badal Mahal or the Clouds Palace. Every inch of wall is covered with paintings. The most common motifs are the peacock (national bird) and Lord Krishna. It's pretty dark in the room, like everywhere in the palace. The painting is deteriorated in many places. It is a pity that such a valuable art may be lost. The international crisis and the fact that so few foreigner tourists are coming here, in Bundi, does not help either.


We left the palace through Hathi Phol and went to Chitrasala or Sheesh Mahal, a palace built in the XVIII-th century. The entrance is included in the ticket. There are many monkeys here. Right at the entrance, I shoot a photo of one, looking over the valley. Abruptly he or she run furiously toward me, trying to attack. Lucky that my husband had a stick which taught her/him respect!


In Chitrasaa we found first a nice garden  courtyard, with a small altar and...more monkeys. I was already afraid of them...The kind guardian opened the door of the terrace for us. He keeps it locked because of the monkeys. He also told us that the royal family comes here very often, sitting in the garden and looking over the town, while they drink coffee or tea.


Sheesh Mahal has a lot of mural paintings too. The background is usually vernil (a shadow of green). The main themes are: music and dancing, the court life but we also see Ganesh or Krishna dancing or singing to the flute, after he stole some maids' dresses. 


I left with regrets this beautiful place, one of my favourite in Rajahsthan. Jaipur, the Pink City awaits us!

Vizibil din tot orasul, Fortul Taragarh sau Fortul Stea, numit astfel din cauza formei sale, a fost construit in 1354 de catre Rao Bar Sngh. Pana la el poti urca pe un drum abrupt, prin vegetatia salbaticita si feirndu-te de maimutele cam agresive aici. Intrarea este libera. Cand am fost noi in Bundi, nu am vazut insa pe nimeni urcand acolo.

Palatul din Bundi, de fapt mai multe palate mai mici: Chhatra Mahal, Phool Mahal si Badal Mahal, se afla mai jos, pe acelasi deal. El este inca proprietatea Maharajei din Bundi. Dupa ani de stat in paragina, l-a dat in grija unei companii care l-a curatat si apoi l-a deschis pentru public. Poate de aceea zidurile sale sunt inca innegrite si aspectul general nu este unul de ingrijit si vizitat intens ca la Udaipur, de exemplu. Acesta pare inca, oarecum, salbatic. In afara de noi si de paznici, drumul nostru s-a mai intersectat cu un grup de 3 tineri indieni si....atat!

Dupa ce iti cumperi bilet ( 100 Rp/persoana + 50 Rp pentru fotografiat), urci domol pe o strada pietruita, ridicandu-te deasupra orasului. In fata, ai privelistea zidului fortului si a unui mic templu, iar jos, in urma, se vede orasul.
In curtea principala se intra prin Poarta cu Elefanti sau Hathia Phol, construita in 1607, trecand prin holul cu elefanti.
Hathi Phol
vedere spre curtea interioara din Hathi Phol
In mica curte interioara era un grup de indieni care se pregateau sa plece. In jurul nostru, pereti inalti, innegriti, nu prea imbietori.
Hathi Phol, vazuta din interior
Urcam la etaj si ne aflam intr-o galerie acoperita, sprijinita pe stalpi de piatra. La marginea sa, un tron din marmora alba, de unde perechea regala putea urmari ceremoniile din curte. In cele doua incaperi intunecate, incep sa ni se infatiseze miniaturile pictate pe pereti, care fac faima palatului.
 tronul regal
La etajul superior, unde ne conduce o scara ingusta, iesim pe o terasa. Din nou, o priveliste minunata spre oras si spre lacul Nawal Sagar. Aici se afla un mic bazin, in care odinioara susura apa.

Stalpi cu elefanti sprijina tavanul terasei de la Chhatra Mahal, construit in 1644. Pardoseala de mosaic si stalpii cu oglinzi si faianta confera spatiului, eleganta. Si aici, o suita de picturi murale, reprezentandu-l, mai ales, pe Krishna.
Chhatra Mahal
Phool Mahal, urmatorul palat, a fost construit in 1607 de catre Maharaja Rao Bhoj Ji, care a condus Bundi intre 1585-1607. Alaturi de Badal Mahal, ambele au cele mai valoroase picturi din Bundi. Cea  mai importanta pictura murala din Phool Mahal reprezinta o procesiune regala.
Phool Mahal
Printr-o mica terasa, pe al carei zid se plimba nestingherita o maimuta, trecem in Badal Mahal, Palatul Norilor, construit in timpul domniei aceluiasi Maharaja. Fiecare centimetru de spatiu al acestei incaperi este pictat. Tavanul, de inspiratie chineza (dupa cum ne lamureste Lonely Planet), este impartit in petale de flori. Motivele care se repeta sunt paunul si Krishna. Incaperea, ca si celelalte nu este luminata decat prin usa deschisa si mai ales tavanul este greu de fotografiat. Mare parte din pictura este deteriorata dar tot ramane o suprafata destul de importanta in stare relativ buna. Ar fi pacat ca, in timp, asemenea comori sa se piarda, iar criza economica mondiala si numarul foarte mic de turisti straini care merg la Bundi nu ajuta prea mult...
Badal Mahal
tavanul
Ne intoarcem la Hathi Phol, iesim din palat si urcam in continuare spre Chitrasala sau Sheesh Mahal (se intra pe baza aceluiasi bilet), construita in secolul al 18-lea de Rao Umed Singh. La intrare, o tablita avertizeaza ca este interzisa filmarea. De ce? Probabil pentru ca, dupa cum ne spune paznicul amabil de acolo, familia regala vine aici din cand in cand si petrece cateva ore in frumoasa gradina. Dar, chiar la intrare, o maimuta pe care o fotografiasem si care statea cu spatele, s-a repezit deodata furioasa spre mine. A indepartat-o un bat pe care il avea sotul meu la indemana. Iata agresorul:
 drumul spre Chitrasala
admira linistita peisajul sau poate supraveghea?
iat-o repezindu-se furioasa la mine !
E un loc frumos, unde poti sa te relaxezi si sa visezi. In curte, sub o Bougainvillea inflorita, e un mic altar. Nu stiam asta si era sa ma asez acolo, sa fac o fotografie dar strigatul inspaimantat de sacrilegiu al paznicului, m-a oprit! Sunt multe maimute aici si le urmaresc cu coada ochiului: mi-e frica de ele acum!
altarul
Paznicul ne deschide usa terasei d ela Sheesh Mahal si o inchide dupa noi. Trebuie sa fie atent, sa nu intre maimutele acolo, fiindca ar produce stricaciuni.
Sheesh Mahal
Tematica picturilor de aici este bogata: povesti de dragoste, viata la curte, dansul si muzica. Fondul multor picturi este vernil. Il vedem pe Ganesh, pe Krishna, care danseaza sau canta la flaut ucat intr-un copac, dupa ce a furat hainele unor fete.
Ganesh
Krishna dansand
Krishna cantand la flaut in copac
Palatul din Bundi si Chitrasala reprezinta unul dintre locurile care mi-a placut cel mai mult in Rajahstan. Pacat ca aproape peste tot, cu exceptia Fortului Mehrangarh din Jodhpur unde am avut un excelent audio-ghid si a Fortului din Jaisalmer, unde Prashar a fost de asemenea un ghid de exceptie, nu am beneficiat de ghizi locali. Cei care se invarteau pe langa casele de bilete si isi ofereau serviciile nu faceau impresia unor ghizi autentici. De altfel, la Pokaran am avut un astfel de ghid care ne spunea efectiv ce vedeam, fara a ne da vreo explicatie si care ne-a costat 50 Rp pentru nimic! A trebuit sa ma bazez pe documentarea proprie, facuta pe internet si din Lonely Planet, care sunt totusi sumare si, mai ales, seci, fara acele povesti pe care ti le poate spune un ghid.

Ne despartim cu parere de rau de Palatul din Bundi si ne indreptam spre hotel. Maine ne asteapta Jaipurul, Orasul roz, cu alte comori de basm.




28 comments:

Joop Zand said...

It's again a fantastic serie photo's, your work is always great.
many thanks for this.

Greetings, Joop

Good luck for your daugther with starting learning Dutch.

Liliana said...

Azi dimineata nu puteam pune commenturi :). Extraordinar de frumoase detaliile, multumim Travelling Hawk.

Traveling Hawk said...

Thank you, Joop, for all!

Traveling Hawk said...

Da, stiu Liliana, a fost o mica balbaiala a mea, acum am rezolvat :)

magda said...

Beautiful series photos !!!
The room with columns, tables with nice colors, but ... scared monkeys.
Greetings

Traveling Hawk said...

Yes, I was scared too :)

VertAnge said...

Bine ca ai scapat fara urme de micuta agresoare!
Nu ne gandim de obicei la astfel de pericole cand calatorim,dar ar trebui sa le acordam mai multa atentie.
Palatul e foarte frumos si ar fi si mai frumos reconditionat.

Traveling Hawk said...

Bhawar, soferul, m-a avertizat asupra maimutelor inca de la Rannakpur dar pana la Chittor nu erau asa multe. Acolo au aparut dar erau alta varietate decat cele din Bundi. Se pare ca cele cu fata neagra sunt "mai blande".

Palatul are multa atmosfera. E drept ca si faptul ca era pustiu, soarele mergea spre apus si aurea totul si gradina cu flori de la Sheesh Mahal, au contribuit din plin la parerea mea ca este unul dintre cele mai frumoase, vazute.

joo said...

Every post on India is more interesting then previous one!

Traveling Hawk said...

I am glad you think like this, Joo! I try to bring something new in every post.

RIZALENIO said...

I think this is my place - walls with paintings. Very interesting just by looking at your photographs.

Those monkeys look big. It will frighten me too.

I love all your photos. I clicked one by one to enlarge and see the details esp on paintings - amazing.

LifeRamblings said...

wonderful photos and lovely architecture. i'm not fond of monkeys but i enjoy taking pics of them from a distance. they can be pretty scary, aggressive and fierce.

Traveling Hawk said...

Rizalenio, you perfectly understood why I liked that place!

Yes, the monkeys were pretty big there.

Traveling Hawk said...

Then you can understand me, Life Ramblings :)

VP said...

I like everything... except the monkeys!

Traveling Hawk said...

Ha,ha, I believe you, VP!

Doug Hickok said...

Wow, these are simply fascinating images. I love the atmosphere of these very old places, with beautiful architecture and artwork. You've depicted them wonderfully!

Traveling Hawk said...

Thank you very much, Doug, for your comment!

Randy said...

Amazing. I love the paintings on the wall and oh that monkey!

Traveling Hawk said...

The paintings are the treasure of that place, Randy. Thank you for the comment.

J_on_tour said...

A very comprehensive tour. It's difficult to believe how the architect designed such a magnificent structure all those years ago. The wall paintings look quite old too. I like the silhouette of the monkey on top of the wall or ornate screen... very effective.

Traveling Hawk said...

Yes, it was a dense tour, and full of surprises. Thank you for the comment, J_on_tour.

cartim said...

Hawkie , pai acesta este un taram de basm , parca decupat din 1001 de nopti.Dupa ce ai vazut atatea locuri splendide ma intreb cum ai perceput ,Timisoara la intoarcer ?

Cred ca maimutica aceea s0a ratoit la tine ca ai folosit blitzul sau poate ai deranjat-o cu aparatul indreptat spre ea ,sau era in toane proaste si isi spune; "Alti turisti"? :P :P

Din care se vede nu prea le deranjeaza prezenta oamenilor.

Traveling Hawk said...

N-am folosit blitzul dar cred ca nu i-am placut eu :)

Pai, stii, am simtit ca am revenit...acasa! Una-doua zile a fost OK, apoi am inceput sa bombanesc din nou...

La Bunci mi-a placut foarte mult si platul si chiar oraselul vechi langa care am stat si pe unde ne-am plimbat. Era mai mic, oamenii te fixau mai putin si nimeni nu era agresiv incercand sa-ti vanda ceva...o adevarata usurare...o pauza pentru Jaipur, care se afla in fata noastra...

Unknown said...

Interesting post.Beautiful photos.Greetings Andrzej.

Traveling Hawk said...

Thank oyu, Andrzej!

Unknown said...

mda. ultima data cand am intrat nu se puteau pune comentarii. ma rog - o trecut. o lume absolut fascinanta - o alta lume - atat cea descrisa in picturi, cat si cea care a realizat aceste minunate sculpturi si picturi. fermecatoare.

Traveling Hawk said...

De acord cu tine, pharaonx.

Nu s-au putut pune comentarii din cauza mea, am ixat din greseala casuta cu disable comments :( Scuze.