Thursday, May 5, 2011

Momente din Seul 1. Sosirea / Seoul Moments - 1. The Arrival

As you know, I have spent the Easter vacation at Seoul, South Korea. After months of reading forums, blogs, internet sites and touristic guides, the day of departure was here. First a short flight (2 and a half hours) from Bucharest-Otopeni to Helsinki, and then a much longer one (eight hours and forty five minutes) to Seoul.

The whole itinerary covers aprox. 10000 km. Over Finland, I saw the frozen lakes and then, we were above the clouds and the night came. At sunrise, I followed the thin line which parted the sky and the Earth at horizon, a red line first and then the whole air was pinkish and the Korean soil appeared beneath. 


At arrival, I saw a welcome board and then I found my trolley, after traveling with a shuttle train to the area of baggage claim. In the Arrival zone it is a tourist information point, where I collected the first leaflets and maps and received two consistent brochures.


Out of the airport, I found the bus no. 6011 which I have to ride to my address. Everybody around was ready to help and people do speak English! I have been told  or I read on internet that English is not extensively spoken in South Korea but, somehow, I always managed to find somebody who did! If not, having written in Korean the name of the place I was going to, always helped. People went beyond themselves to help, even calling friends to ask for answers!


After one hour and 20 minutes I arrived to my destination and I walked 10 minutes to the hostel. About Inside at Home hostel and the area I lived in Seoul for a week, I will tell in my next post.



Dupa cum stiti, mi-am petrecut vacanta de Paste la Seul, in Coreea de Sud. Dupa luni de citit pe bloguri si forumuri, ghiduri turistice si diverse site-uri pe internet, a venit, in sfarsit, ziua plecarii. Dupa o noapte aproape nedormita in acceleratul Timisoara-Bucuresti, ajung la Otopeni  si astept sa treaca orele...

Compania Finnair m-a dus, intr-un zbor de doua ore si jumatate, de la Bucuresti pana la Helsinki, survoland Ucraina, Belarus, Lituania si Estonia.
 Aeroportul Henri Coanda, Bucuresti-Otopeni
 pe muntii nostri e inca zapada
 dar si apele Finlandei sunt inghetate
 aproape de Helsinki
 Aeroportul din Helsinki
Zborul a decurs normal, in grafic, doar ca la Helsinki am aflat ca nu am deloc o ora si cincizeci de minute la dispozitie, cum scria pe biletul meu, ci doar patruzeci si cinci de minute! Trebuia deci sa ma grabesc spre sala de imbarcare. Aici, o gramada de coreeni au modificat peisajul.
Vad avionul pe pista. Un asemenea motor iti da incredere, nu? Ne imbarcam si plecam. Privesc pe geam un strat de nori negri deasupra marii inghetate, in timp ce monitoarele incep sa ne arate traseul si sa ne informeze cu privire la distanta de parcurs de la Helsinki la Seul.
Sunt 7039 km, pe care ii vom parcurge in opt ore si patruzeci si cinci de minute. Un timp, mai vedem intinderile si lacurile inghetate ale Finlandei apoi, ridicati deasupra norilor, lumea dispare pentru noi, inghitita treptat de noapte.
 decolarea de la Helsinki
 lacurile inghetate ale Finlandei
Petrec a doua noapte fara prea mult somn si, cand cred ca s-ar putea sa rasara deja soarele, ridic incet acoperitoarea hubloului. Urmaresc cu incantare spectacolul rasaritului, de la o dunga care desparte cerul de deasupra de cerul de dedesubt, pana la trandafiriul diminetii, care ne gaseste deasupra Marii Galbene.
Si iata tarmul spre care ma indrept, cu o puzderie de insule, printre care si cea pe care este construit Aeroportul International Incheon.
 Coreea de Sud - aproape am ajuns
Aeroportul International Incheon
Voi vedea imediat cat de bine ma pot descurca, cum sunt oamenii, cum stau cu semnalizarea pe aeroport, daca mi-a ajuns bagajul sau s-a ratacit, cum gasesc autobuzul si alte asemenea maruntisuri care te preocupa cand ajungi pe un aeroport, mai ales cand esti singura, la 10000 km de casa.

Primul lucru care ma face sa zambesc este panoul mare, pe sub care trecem:
Mai departe, totul decurge normal, ca si cand as fi intr-un loc familiar. Un panou mare, electronic, ne informeaza imediat, in engleza dar - daca vreti - si in coreeana, chineza si japoneza - de pe ce banda ne putem recupera bagajul. Apoi, un semn ne indreapta spre trenul care ne duce in zona de sosire a bagajelor, sa nu obosim prea tare, facand km pe aeroport!
Dupa ce rasuflu usurata ca mi-am gasit trolerul, ies in sala de sosiri, unde nu ma asteapta nimeni si trebuie sa cercetez mai departe cum imi voi continua drumul. Sala e imensa dar prietenoasa, plina de flori. Acolo se afla un punct de informare turistica, de unde "recoltez" primele pliante si o harta. Cele trei fete de acolo sunt tare prietenoase. A fi european e o buna carte de vizita, asa ca primesc, in plus si doua brosuri consistente despre Coreea si despre mancarea traditionala coreeana. Apoi, mi se scrie in coreeana numarul si directia autobuzului pe care il caut si sunt indrumata la un ghiseu. De acolo, afara, pe peronul autobuzelor.
 sala pentru Sosiri
De la aeroport se poate ajunge in oras cu taxiul sau cu "limousine bus", autocare confortabile care merg pe diverse trasee. Un taxi, de la aeroport in centrul orasului, costa intre 60000-100000 won dar trebuie sa stii ca cele albe/argintii/portocalii sunt mai ieftine, in timp ce cele negre, de lux, pot costa cu pana la 50% mai mult!  Cu autobuzul, drumul dureaza o ora si 15-20 de minute, in functie de trafic si este mult mai ieftin. O alta posibilitate ar fi AREX, expresul de aeroport, in doua variante: direct in centru, cu un parcurs de 43 minute sau cu statii intermediare cu acces la metrou, cu un parcurs de 53 minute.

Eu am folosit autobuzul, care era mai ieftin si ma ducea direct pana la 10 minute de mers pe jos de hostel. Cei de la hostel mi-au trimis toate indicatiile necesare pentru a ajunge la destinatie. Stiu ce numar de autobuz sa caut, stiu cate statii voi merge (de pe internet) si stiu cat voi plati - 10000 de won, adica ceva mai mult de 6 euro. Pentru calcule viitoare, retineti ca rata de schimb (in ziua sosirii mele) era de 1043 won pentru 1$ si 1519 won pentru 1 euro. Se prefera dolarii, ca peste tot in Asia, dar se accepta orice valuta convertibila.

Pe peron, un domn cu manusi albe, care supraveghea mersul autobuzelor s-a oferit imediat sa ma ajute, vorbind o engleza corespunzatoare. Mi-a mai adus o harta, m-a intrebat unde merg si mi-a spus la a cata statie sa cobor si chiar m-a dat, ca pe un copil, in grija soferului care sa se asigure ca voi cobori unde trebuie! O tanara, care vorbea si ea engleza, mi-a spus sa stau langa ea, fiindca ea va cobori cu o statie inaintea mea :) Ma simt chiar rasfatata! Nu ma asteptam la atata solicitudine.
 indicator pentru autobuze
 traseul autobuzului "meu"
Si am pornit, iesind imediat pe autostrada cu cate 3 benzi pe sensul de mers.
Dupa aproape o ora intram in Seul. Privesc curioasa pe geam, totul e nou aici pentru mine. Vad un oras care imi pare foarte curat, cu o arhitectura variata. Trecem pe langa un muzeu, un palat, constructii mai noi sau mai vechi.
Am ajuns! Cobor din autobuz si urmez semnul spre Universitatea Sungkyunkwan, in apropierea careia se afla hostelul Inside at Home, care va fi casa mea timp de o saptamana. Dar despre el si zona in care stau, va voi povesti in postarea urmatoare.







31 comments:

Madalina Dascalu said...

superbe poze din avion, o calatorie lunga, dar care banuiesc ca a meritat din plin

Traveling Hawk said...

Asa e smalldot, m-as intoarce oricand acolo. Un oras neasteptat de modern, civilizat, in care m-am simtit in siguranta in orice moment.

Victor said...

suuper prezentarea (ca de obicei)
acum, ca primă impresie, cred că răsăritul din avion a fost colosal, şi cred că reiese deja din imaginile tale, o lume curată, şi mult mai multă civilizaţie (faţă de India)
mersi
spor la weekend :)

Traveling Hawk said...

Uite cine nu doarme la ora asta :) Ai dreptate, Victor, Coreea de Sud e complet diferita de India sau China. Cred ca se apropie cel mai mult de Japonia.

Multumesc pentru urare. Voi fi la gradina mea cu flori, unde sper sa am vreme frumoasa.

Randy said...

Our trip begins and there's a Dunkin Donuts! Lemon filled for me.

RIZALENIO said...

Your photos from the plane are awesome esp those with changing of horizons window views. I love your bridge and tunnel photos too. What a great pattern they created.

Can't wait to see more of your photos and read your travel stories. Mode ON for VIP seat again for me re your Korea trip.

Happy Mother's Day, my friend. :)

Duncan D. Horne - the Kuantan blogger said...

Big planes and big engines certainly give me confidence! Can't bear traveling on small planes!

Duncan In Kuantan

Liliana said...

Travelling Hawk, multumim ca ai revenit! Mi-au placut atat de multe detalii fotografice, care aproape m-au facut sa fiu cu tine atunci cand te-ai urcat in avion sau in bus.

Zici ca esti la gradina ta? Ma bate un gand de-o tura de trekking in zona ... iti scriu pe privat.

Swit Rocs said...

Imi era dor de posturile dvs, uitasem complet ca ati plecat in excursie in Coreea si ma tot intrebam de ce nu mai postati nimic :) L-am savurat si pe acesta cu mare drag ca si pe celelalte. Fiecare post despre Asia, indiferent ce colt, dar Asia, imi aduce nenumarate amintiri superbe... De abia astept posturile in care ne spuneti ce ati vizitat!
Mi se pare extraordinar ca ati mers singura, in sensul ca acest lucru nu v-a stat in cale. Eu nu am increderea ca m-as descurca nici sa gasesc singura avionul din Bucuresti... Felicitari pentru modul in care ati decis sa va guvernati viata si deciziile! Si de abia asteeeeeeeeept urmatoarea postare! O zi minunata va doresc!

Unknown said...

se pare ca a fost o excursie pe cinste. ma bucur.

shakuka said...

e superb,astept continuarea :)

Joop Zand said...

Welcome back Traveling Hawk

Nice to read your last trip to Korea..... these pictures gifs us a very good first impression..... i hope to see more of your nice photo's.


Greetings, Joop

magda said...

One more interesting travel !!!
Beautiful photos, de generación de informes !!!
Wait for the sequel...
Many greetings

LifeRamblings said...

Welcome back TH!!! hope everything is going well for you. the views from the airplane are mesmerizing indeed. and i particularly like the shot of the red bridge showcasing the close up architecture.

Unknown said...

Foarte interesant! Abia astept sa vad cum a fost excursia!

Unknown said...

Bine ai revenit. Constat ca ai facut o pasiune pentru Asia. Asteptam continuarea :-)

VertAnge said...

Bine ai revenit! Abia astept sa citesc continuarea.
Eu am 2 prieteni coreeni care sunt cei mai amabili si politicosi oameni pe care i-am intalnit vreodata, si din cate am citit despre sosirea ta la Seul, pare ca toata lumea este asa. Incep sa iau in considerare o relocare in Coreea de Sud. :)

Anonymous said...

Foarte frumos si cu lux de amanunte descris. Astept cu nerabdare si continuarea. Sunt o "fana" a mancarii coreene (cea vegetariana).
Cunosc cativa coreeni, dar mai mult pe partea afacerilor. Ceea ce am observat la ei, este ca femeile nu sunt f emancipate. De ex, se ascund cand vor sa fumeze. (a nu se crede ca sunt fumatoare, dar nu ma deranjeaza fumatorii) Sau poate ca s-au mai schimbat, in ultimii cinci ani.
Interesanta si frumoasa vacanta ai avut, chiar ma intrebam pe unde ai disparut?:)

cartim said...

Frumos, cred ca ai materiale sa ne surprinzi in cel mai placut mod :P
Cel mai mult mi-a placut acel rasarit de soare vazut din avion.
Cred ca pentru ei a fi turisst in tara lor inseamna ceva si de aceea sunt amabili si binevoitori, e ceva sa vii de pe batranul continent sa vizitezi o tara opusa celei din care vii si cu o culltura deosebita.
Ma bucur ca ai revenit cu bine acasa, cu bagajele pline de povesti si de poze .

J_on_tour said...

Thanks for taking me along, I felt that I was there with you. I'm sorry that you didn't sleep on the plane but those sunrise shots were amazing. It is always a worry going to a new country, particularly getting off the plane to arriving at accommodation wondering how the language and experience is going to be. It seems that visitors need to know English before arriving and the locals would no doubt be expert in dealing with non Koreans due to their industries and previous World cup/ Olympics.

Traveling Hawk said...

@ It's coming, Randy!!!!

@ Thanks, Rizalenio! Enjoy your seat, here we go!

@ I also like big planes, Duncan :)

@ Multumesc, Liliana! E vorba despre gradina din Valea Muresului :)

@ Multumesc, Rocs! Sa stii ca e chestie de obisnuinta si de...organizare. Nu e mare filosofie. Eu am calatorit mult singura. Imi lipseste doar faptul ca nu am cu cine comenta "la cald" dar compensez cand ma intorc.

@ Asa e, pharaonx!

@ Multumesc pentru vizita, shakuka!

@ Thanks, Joop Zand! I have a lot of photos and I will share part of them with you all.

@ Greetings to you too, Magda! It was a great trip, you will see!

@ Yes, Life Ramblings, it was OK only...too short:)

@ Ami, a fost o excursie minunata, pacat ca prea scurta, ar mai fi fost atatea de vazut! Cred ca, dintre tarile asiaticed, Coreea este cea mai apropiata de Japonia, si nu doar geografic vorbind ci si prin influente culturale si o indelungata istorie comuna.

@ Multumesc, Apollo! Da, sunt interesata de acele parti ale lumii, atat de variate ca si cultura si istorie.

@ Da, ar fi interesant! Se spune ca au medici foarte buni in Coreea:)

@ In privinta fumatului n-as stii ce sa-ti spun. Daca ma gandesc bine, nu cred ca am vazut pe cineva fumand, intr-o saptamana. Tinerele coreene sunt foarte moderne si dezinhibate, as spune. Cele mai in varsta, se deosebesc probabil dupa locul de provenienta si preocupari. Cele mai simple, gospodinele, sunt toate corect si bine imbracate. Cele mai sofisticate, sunt imbracate conservator-elegant si se poarta foarte degajat.Iti dai seama ca este o impresie superficiala, facuta pe starda sau in metrou, fiindca nu am avut tangenta cu ele.

@ Thank you, Ruma, for your kind words, as usual.

@ Multumesc, cartim! Au o puternica campanie de promovare a turismului in Korea in perioada 2010-2011, vor sa se deschida spre vest si spre Europa, de unde au relativ putini vizitatori.

@ Youy are right, J_on_tour! The football championships surely helped, at least in the subway signage. There are many Americans and Canadians teaching English in Korea, they try to prepare themselves for the outside world. Let's not forget that they are one of the purest nation, mixed marriages being permitted only starting few years ago.

Phivos Nicolaides said...

An amazing serious of beautiful photos!

Anonymous said...

Great photos! The aerial shots are fantastic!

Traveling Hawk said...

@ Thank you, Phivos!

@ Thanks, Old Geezer!

PROmaniaTeam said...

...:| superb :|
sper ca asta sa fie una din cele mai frumoase calatorii pe care le-ai avut.
sper ca intr-o zi sa pasesc si eu pe strazile Seulului, cum ai facut tu.

Traveling Hawk said...

Asa si este PROmania Team! Iti doresc sa ajungi si tu pe acolo. Multumesc pentru vizita.

TG said...

Awesome photos! Glad you had fun. It brings fond memories back to me :) I hope I revisit Seoul in the future. Will keep on checking your posts, but don't have time to comment.

Traveling Hawk said...

Thanks for the visit, MKL! I know you are busy, no problem. i was 6 days in Seoul and 2 days in Gyeongyu, so there are many to be told.

Have a nice week!

Hanjié said...

Nice pics on the plane! You didn't take a nap or something during the fly?

Traveling Hawk said...

No, Hanjie, I can't sleep on planes.

Anonymous said...

sell dtCHNeRX [URL=]burberry sunglasses[/URL] at my estore Vxyypmaj [URL= ] [/URL]